7 Haftalık Gebelik

Annelik Hikayesi

Bedenimde neler değişiyor?

Henüz göstermeye başlamamış olsanız bile, birkaç kilo aldığınızı ve pantolonunuzun sıkmaya başladığını fark edebilirsiniz. Bu noktada hamile kıyafetleri için erken olsa da sizi rahatsız etmeyecek, bel bölgesi rahat kıyafetleri tercih etmeye başlayabilirsiniz. Cildiniz de bazı değişiklikler geçiriyor olabilir. Şanslıysanız, hamileliğin ışıltısının keyfini çıkarabilirsiniz.

Bebeğinizin gelişimi 

Bebeğiniz sadece 1/2 inç uzunluğunda ve hala virgül kadar sıkı bir şekilde kavisli olmasına rağmen, hızla büyüyor. Bebeğiniz inanılmaz derecede farklı yüz özellikleri geliştiriyor. Ultrasonda yüzünde gördüğünüz koyu lekeler, gözlerinin ve burun deliklerinin olacağı alanları gösterir, küçük bir ağız ve kulaklar da oluşmaya başlar. Şimdiye kadar, bebeğinizin kalp atış hızı geçen hafta olduğundan daha hızlı ve kalp detayları iyice oluşmaya başladı. Küçük paletlere benzese de elleri ve ayakları oluşur. Şimdi dirseklerinde, bileklerinde ve dizlerinde eklemler var. Göz kapakları da neredeyse bitmek üzere. Bebeğinizin beynindeki sinir hücreleri inanılmaz bir hızla büyümeye devam ediyor. Dakikada 100.000 hücre! Bebeğinizin beyin hücreleri çoğaldıkça, merkezi sinir sistemi için ilk ilkel yolu oluşturan dallar oluşarak birbirine bağlanır. 

Bebeğiniz doğduğunda, beyni 10 milyondan fazla iç içe geçmiş olan sinir hücresine sahip olacak!

Beyni üç ayrı parçadan oluşuyor. Birincisi, ön beyin, daha sonra beyin, talamus ve hipotalamus (beynin sinir merkezi) olacak en büyük bölümdür. Orta beyin, adından da anlaşılacağı gibi, ön ve arka beyin arasındadır, beyin sapına ve omuriliğe bağlanır. Son olarak, başın arkasındaki arka beyin beyinciği ve nefes alma gibi bilinçsiz bedensel fonksiyonlarını yönlendiren diğer yapıları içerir. Bu hassas ve birbirine bağlı beyin bölümlerinin her biri yeni yeni oluşmaya başladı.

Ve dördüncü hamilelik ayına kadar bu hareketleri hissetmeseniz de küçük, sarsıntılı hareketlerle hareket etmeye başladı. 

7. hafta ultrason

İlk trimesterin bu haftasında, hamilelik kesenin içindeki bir balonun içinde geliştiğini görebilirsiniz. Embriyo etrafındaki kabarcık, amniyon sıvısı ile doldurulmuş amniyotik boşluktur. Bu sıvı ortam, bebeğinize bebeğinizin büyümesi, gelişmesi ve hareket etmesini sağlar. Amniyon sıvısı ayrıca bebeğinizin karnındaki herhangi bir dış baskıdan etkilenir. Kafanın içindeki siyah alan gelişen nöral tüpün bir parçasıdır. Bu dönemde hekiminiz transabdominal ultrason yöntemiyle karnınıza jel sürerek yapabileceği gibi vajinal muayeneyi ultrason eşliğinde transvajinal ultrason olarak da yapabilir. Bu yöntemle büyüyen bebeğinizin fotoğraflarını göremeseniz de transabdominal muayeneden daha ayrıntılı görüntüler alınabilir. Bir bebeğin yaşının ve beklenen doğum tarihinin erken ve doğru bir şekilde tarihlenmesi, hekiminizin hamileliğinizi nasıl yöneteceğiniz konusunda karar vermesine yardımcı olabilir. Kesin tarihleme, detaylı ultrason, ense yarı saydamlık ölçümleri ve genetik anormalliklerin olasılığını değerlendirmek için kullanılan bazı özel doğum öncesi testlerin zamanlaması ve yorumlanması için de önemlidir.

7. Haftanın İpucu

Şu an başkalarının duygularına odaklanmakta zorlansanız da eşinizle konuşmanızda fayda var. Çünkü hayatı değişecek tek kişi siz değilsiniz ve o bu süreci nasıl karşılayacak? Endişeleri neler? Bu da çok önemli!

Yapılacaklar Listesi 

  • 8. Hafta ultrasonunuzu planlayın. 
  • İlk doktor randevunuzda sormanız gereken sorular için bir liste hazırlayın
  • Daha rahat kıyafet seçeneklerinizi gözden geçirin.

7. Hafta SSS

Hamilelikte hangi bakımları güvenle yaptırabilirim?

Hamileliğinizin bu noktasında kendinizi güzel hissetmeyebilirsiniz. Sabahları yataktan kalkıp çoraplarınızı eşleştirmede bile sorun yaşayabilirsiniz. Kesinlikle güzel bir bakımı hak ediyorsunuz ve bu bakımlar arasında güvenle yapabileceğiniz birçok seçenek var. 

Manikür ve pedikür: Bunlar kendinizi iyi hissetmenin en keyifli yollarından biri. Güvenli olması için kendi manikür ve pedikür setinizi yanınızda götürmenizde fayda var ya da işlem öncesi yeni bir set talep edebilirsiniz. Ekipman kaynaklı bir enfeksiyon olasılığı düşük olsa da hamileliğinizin başlarında riski tamamen önlemek için en iyisidir. Manikür sırasında akrilikler ve hayvanlarda gelişimsel deformasyonlara neden olan bir kimyasal sınıfı olan dibutil ftalat (DBP) içerebilecek cilalardan uzak durun. Yapıştırma tırnak uçlarını bu kimyasallar olmadan kullanabilirsiniz.

Cilt bakımı ve makyaj: Cildinize uygun temizleyecilerle cildinizi temizleyerek masaj yapın ve nemlendirin. Deodorantlarda, kokularda, losyonlarda ve spreylerde sıklıkla kullanılan kimyasallar ve ftalat içeren kozmetik ürünlerden uzak tutun. Bu sınıftaki kimyasal maddeler endüstriyel olarak çözücü ve yumuşatıcı olarak kullanılır; genellikle böcek ilacı, oje ve boyada bulunurlar.

Saç bakımı: Hamilelik döneminde artan östrojen salgısı nedeniyle saçınızın büyüme hızı artabilir. Bu durumda saçlarınız çok kısa sürede dökülmeyebilir ve eskisinden daha parlak veya sağlıklı görünebilir. Öte yandan, korumak için her zaman çok uğraştığınız doğal renginde olmayan saçlarınızın diplerinden doğal renkleri de fışkırmaya başlamış olabilir. Saçlarınız normalden daha düz ve yumuşak veya hormon dalgalanmaları nedeniyle daha kuru ve sert olabilir. Hemen saç boyası konusunda endişelenmeyin. Yurtdışında yapılan son çalışmalar, doğum kusurları ile saç boyaları arasında bağlantı olmadığını gösteriyor. Bununla birlikte, hamilelik sırasında saçınızı etkileyen hormonal değişikliklerin, saçınızın genellikle kullandığınız ürünlere verdiği tepkiyi değiştirebileceğini ve sizi şaşırtıcı doku ve renklerle karşılaştırabileceğini unutmayın. 

Tıraş ve ağda: Hamilelik sırasında bacak kıllarınızı hala tıraş edebilir veya ağda yapabilirsiniz. Bununla birlikte ağda, şişen kan damarlarınız nedeniyle, artık daha fazla acı verebilir. Yorgunluğu azaltmak için bacak losyonlarını kullanın. Soğuk veya ılık, su kullanın. Sıcak su cildi kurutur.

Masaj: Sırt ağrıları, bacak krampları ve yorgun boyun ve omuzlarla hamile bir kadının masaj yaptırmak için her türlü nedeni vardır. 

Doktor muayeneler arasında nasıl tavsiye alabilirim?

Hamile anneler için birçok hamilelik kitapları, çevrimiçi kaynaklar, sınıflar ve destek grupları vardır, ancak hamileliğiniz benzersizdir. Tek başına tatmin edici bir cevap bulamazsanız. Hekiminiz müsait değilse, telefonu yanıtlayan kişiyle konuşun ve ofisteki hemşire veya ebe ile görüşmesini isteyin. Çağrıları yanıtlamak için genellikle daha uygun olurlar.

Share This Article
Leave a Comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir