Bedenimde neler değişiyor?
Yumurtanız döllendiğinde, birçok kadında olduğu gibi hafif bir vajinal kanama yaşayabilirsiniz. Aslında, normal adet akışınızdan daha hafif olan lekelemeler hamileliğin erken belirtilerinden biridir. Yine de mutlaka doktorunuza danışın. Eğer kanama artarsa ve beraberinde karın ağrısı, leğen kemiği bölgenizde şiddetli ağrı ve kramplar görülürse dış gebelik ya da düşük ihtimalinin değerlendirilmesi gerekir. Dış gebelik, yumurta kendisini rahim duvarı dışında başka bir yere bağladığında (genellikle bir fallop tüpünde) olur. Dış gebeliğin en yaygın nedenleri, fallop tüplerinin iltihabı ve rahim, fallop tüpleri veya yumurtalıklardaki bir enfeksiyondur.
Bebeğinizin gelişimi
Şaşırtıcı bir şekilde, çocuğunuzun cinsiyeti ve göz rengi, saç rengi, cilt ve vücut tipi gibi tüm kalıtsal genetik özellikleri hamile kaldığınız andan beri belirlenmiştir. Şimdi zigot adı verilen gelişmekte olan bebeğinizde sizden 23, eşinizden 23 adet olmak üzere 46 kromozom var. Bu kromozomlar bebeğinizin cinsiyetini, göz ve saç rengi gibi özelliklerini, bir dereceye kadar kişiliğini ve zekasını belirlemeye yardımcı olur. Döllenmeden sonra, şimdi bir embriyo olan hücre topağı, fallop tüpü içerisindeki yolculuğunu tamamlayacak ve kendini sağlıklı beslenerek gelişmesi için rahim duvarına tutunduracaktır. İki ayrı yumurta iki farklı sperm tarafından döllendiğinde ve her bebeğin kendi plasenta ve amniyotik kesesi olduğunda çift yumurta ikizleri ortaya çıkar. Döllenmiş bir yumurta bölünerek iki fetusa dönüşürse, sonuç tek yumurta ikizleridir. Plasenta paylaşabilirler, ancak her bebeğin genellikle ayrı bir amniyotik kesesi vardır.
Şimdi embriyo adı verilen döllenmiş yumurtanız, fallop tüpünü aşağı doğru hareket ettirerek hücreler ilerledikçe büyür. Yumurta fallop tüpüne girerse, dış bir hamilelik geçirirsiniz, ancak bu nadir görülen bir durumdur. Daha yaygın olarak, embriyo doğumdan yaklaşık dört gün sonra rahiminize girdiğinde yaklaşık 200 hücrelik bir katı top halinde büyürken fallop tüpünü tamamen ince bir şekilde aşağı doğru hareket ettirir. Embriyo genellikle rahim içinde birkaç gün boyunca zıplar ve rahim içerisinde kendisine en uygun tutunma noktasını bulur. Döllenmiş yumurta daha sonra hızla hücre gruplarına bölünmeye başlar. Bir hücre grubu, embriyo olacak diğer hücre grubunu korumak için bir gebelik kesesi oluşturacaktır. Büyük olasılıkla, döllenmenin ne zaman gerçekleştiğini hissetmeyeceksiniz, ancak biraz kramp veya hatta hafif bir kanama şeklinde lekelenme ile karşılaşabilirsiniz. Döllenme sırasında plasenta da gelişmeye başlar, ancak küçük bebekte olduğu gibi, plasentanın tamamen oluşması birkaç hafta alır. Sonunda plasenta, göbek kordonu ile anneden bebeğe bağlanacaktır.
3. hafta ultrason
Bu hafta hamileliğiniz gerçekten başladı diyebiliriz. Bir noktada, sperm yumurta ile birleşerek yumurtalıktan Fallop tüpü boyunca ve sonra uterusa girer. Döllenme Fallop tüpünün içinde gerçekleşir. Bir kez bir araya geldiklerinde, hücreler hızla bölünmeye başlarlar, böylece bir sonraki hafta bir ultrasonografi sırasında minik mucizenizi görme şansını yakalayabilirsiniz.
Gelişmekte olan bebeğinizin genetik materyali iki kaynaktan gelir: annenin yumurtası ve babanın spermi. Bu hücrelerin her biri 23 kromozom içerir, böylece bebeğiniz toplamda 46 kromozomdan oluşacaktır. Bu genetik plan ile bebeğiniz oluşmaya başlayabilir. Ve bu erken başlangıçlardan itibaren bebeğinizin fiziksel görünümüne, cinsiyetine ve hatta kişilik özelliklerine karar verilir. Ancak bebeğinizin tamamen gelişmesi haftalar alacaktır.
3. Haftanın İpucu
Kendinize iyi bir doktor bulmanın tam zamanı. Bu süreçte sizi anlayabilecek ve doğru yönlendirebilecek bir hekimle 40 haftalık yolculuğunuza başlamak çok önemli. Ne de olsa, hamileliğiniz ve doğumunuz boyunca size yol gösterecek, milyonlarca soru ve duygusal iniş ve çıkışlarınız boyunca size rehberlik edecek bir yol arkadaşı seçeceksiniz.
Yapılacaklar Listesi
• Hamileliğinizin erken belirtilerini takip edin.
• İdrarda gebelik testi yapabilirsiniz.
• Hamilelik sırasında hangi besinlerden kaçınmanız gerektiğini öğrenin.
3. Hafta SSS
Evde yapılan hamilelik testleri ne kadar doğru?
Evde yapılan hamilelik testleri, hamile kaldıktan kısa bir süre sonra idrarınızda küçük miktarlarda ortaya çıkan hCG hormonunun varlığını tespit etmeye yönelik çalışır. Bir çubuğa ya da kaba idrarınızı yapmanızın da nedeni budur.
Çoğu üretici, testlerinin yüzde 97 ila 99 oranında doğru olduğunu iddia ediyor, ancak bir test doğru şekilde kullanılmazsa, son kullanma tarihinden sonra kullanıldığında veya güneş ışığına maruz kaldığında daha az etkili olabilir bunu unutmayın! En iyi sonuçları aldığınızdan emin olmak için, teste başlamadan önce talimatları okuyun ve tam olarak uygulayın.
Hamilelik testleri nasıl kullanılır?
Sabah uyandığınızda ilk idrarınızla testi yapmak en doğrusudur, ancak günün ilerleyen saatlerinde test yapma fırsatınız olduysa, mesanenizin dolu olduğundan emin olmak için tuvalet molaları arasında biraz bekleyin. Popüler inanışın aksine, testten önce çok miktarda sıvı içmeyin. Bu aslında idrarınızdaki hCG’yi seyreltir ve genellikle hCG seviyeleri henüz tespit edilemeyecek kadar düşük olduğundan aslında hamile olsanız da negatif bir sonuçla karşılaşabilirsiniz.
Hamilelik testi negatif olduğu halde hamile olabilir miyim?
Evde hamilelik testleri her zaman doğru değildir; hCG seviyeleri hamileliğin başlarında çok düşük olabilir ve kullandığınız test hCG’yi tespit edecek kadar hassas olmayabilir.