20 Haftalık Gebelik

Annelik Hikayesi

Bedenimde neler değişiyor?

Kendinizi kutlamak için muhteşem bir bahaneniz var! Hamileliğinizi bu hafta itibariyle yarıladınız. Artık belirginleşen karnınızla birlikte hamile olduğunuz dışarıdan çok rahat anlaşılabilir durumda. Henüz kas ağrılarınız başlamadıysa şanslısınız. Çünkü bu haftalardan itibaren kas ağrılarıyla karşılaşma ihtimaliniz giderek artıyor. Kalça, karın veya kasıklarınızda ağrılar varsa bunu normal kabul edebilirsiniz. Ancak yine de bu ağrılar konusunda hekiminizi bilgilendirin. Rahminiz büyüdükçe, pelvik yan duvarınız ve rahminize bağlı bağlarınız çekilerek kasılır. Bu nedenle sık sık kasılma ve kramplar yaşayabilirsiniz. 

Bebeğinizin gelişimi 

Bebeğiniz şimdi bir muz büyüklüğünde. İnce kaşları ve kafasında saçları oluşmaya başladı. Rahminizde gayet mutlu, çünkü gelişmiş uzuvları kıvrılarak, esneyerek ve tekmeleyerek keşfe çıkmaya devam ediyor. Saçları, tırnakları ve kaşları filizlenmeye devam ettikçe, fetüsünüz her geçen gün daha çok size ya da eşinize benziyor. Son iki haftadır bebeğiniz rahminizden gelen sesleri rahatlıkla duymaya başladı. Şimdi akan göbek kordonundaki dolaşımın, ciğerlerinize girip çıkan havanın ve kalbinizin atış sesini dinleyebilir. Bazı anneler çoğaltılan bir kalp atış sesinin yeni doğan bebeklerde yatıştırıcı olabileceğini fark eder. Şaşılacak bir şey yok, çünkü sizin kalp atışınız ilk duyduğu seslerden biridir. Duyduğu seslere tepki vermeye başlayacak. Çünkü bebeğinizin beyni gözleri, kulakları ve burnu arasında bağlantılar kurmaya başladı. Bebeğiniz kendi hareketlerini daha fazla kontrol altına almaya hazır hale geldiğinde, vücudundaki sinirleri kaplayan ve izole eden yağlı bir madde olan miyelin yapmakla meşgul, böylece elektriksel uyarılar beyninden ayak ucuna kadar ilerleyerek gerekli iletişimi sağlar. Artık bir yetişkin kadar sinir hücresine sahip. Bebeğinizin akciğerleri hala rahminizin dışında hayatta kalması için yeterince gelişmiş olmasa da, kalp atışları çok güçlü. Şimdiye kadar, doğmamış bebeğinizin hareket ettiğini ve kıpırdattığını hissediyor olmalısınız. Bu hafta ve hamileliğin geri kalanında kilo veriyor.

20. hafta ultrason

Bebeğiniz ultrasonda size cılız görünebilir ama gelişimsel olarak doğru yolda ilerliyor. Özellikle kemikleri sertleşmeye ve gelişmeye devam ediyor. Vücudu, kolları ve bacakları başıyla orantılıdır. Gözleri ve kulakları olması gereken yerlerine yerleşiyor. El ve ayak tırnakları ve kafa derisindeki saçlar gibi hassas detaylar bile büyüyor. Bebeğiniz tamamen oluşmuş gibi görünse de olgunlaşması için önünde daha zaman var. 

20. Haftanın İpucu

Hamilelik sırasında korkutucu ve rahatsız edici rüyalar görmeniz normaldir. Bu rüyaların yanı sıra annelik ve doğumla ilgili endişeleriniz uykusuzlukla karşılaşmanıza da neden olabilir. Rüyalarınızı eşiniz veya arkadaşlarınızla paylaşın. Korkularınız bilinçaltınızdan ortaya çıktığında realize ederseniz endişelerinizden daha rahat kurtulabilirsiniz. 

Yapılacaklar Listesi 

  • Eşinizle bebeğinizden sonraki hayatı nasıl planlayacağınızı konuşun. 
  • Topuklu ayakkabılarınızla vedalaşın. 
  • Gebelik zehirlenmesi belirti ve risklerini öğrenin.
Share This Article
Leave a Comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir