Hamilelikte Seyahat: 9 Aylık Rehberiniz

Annelik Hikayesi
Hamilelikte Seyahat

Hamilelikte Seyahat: Hamileliğinizin her dönemini kapsayan güvenli ve rahat seyahat için kılavuzumuz. İdeal zaman ikinci trimesterdir, dikkatli olun.

Herkesin bildiği hamileliğin son aylarında zorunluluk dışı seyahat etmenizin önerilmediğidir. Aslında çoğu hekim size seyahat için ideal zaman diliminin ikinci trimesterde olduğunu dile getirir. Bunun en önemli nedeni hamileliğinizin ikinci trimesterinde daha iyi hissetmeniz daha fazla enerjiye sahip olmanız ve risklerinizin diğer dönemlere göre daha düşük olmasıdır. Hamileliğin ilk trimesteri (ilk üç aylık dönemi) bulantı, halsizlik gibi rahatsızlıkları barındırdığı için bu dönemde yapılan seyahatler hem sizin hem de bebeğiniz için yorucu olabilir.  Aynı şekilde hamileliğin üçüncü trimesterinde de özellikle doğuma yakın olan haftalarda seyahat etmek de doğumu hızlandırabilir.

E ne zaman hamilelikte seyahat edebileceğim diyorsanız merak etmeyin! Hamilelikte seyahat dönemiyle ilgili aklınıza en çok takılan sorulan soruların yanıtlarını sizler için hazırladık.

Hamileliğimin ilk üç ayında uçakla seyahat etmem güvenli mi?

Hamileliğiniz olağan seyrinde devam ediyorsa ve hekiminiz herhangi bir riskiniz olmadığını dile getirmişse, uçakla hamilelikte seyahat etmenizde hiçbir engel yoktur. Yüksek risk grubunda yer alıyorsanız hekiminiz izniyle 24 ve 28. haftalar arasında uçakla hamilelikte seyahat edebilirsiniz. Yine de gebeliğe bağlı erken doğum riski, plasenta previa, hipertansiyon, kontrolsüz diyabet veya acil tıbbı müdahale gerektiren bir sağlık sorununuz varsa uçakla seyahat etmeniz önerilmez. Sadece hamileler değil, kalp hastalığı olan kişiler de düşük kabin nemi ve kabin basıncındaki değişiklikler nedeniyle kalp atış hızları artacağından yüksek tansiyon ve solunum zorluğu yaşayabilirler.

Hamilelikte Seyahat İçin İpuçları

Hamilelikte seyahat etmeniz gerekiyorsa, güvende ve rahat kalmak için bilmeniz gerekenler burada.

  • Hekiminizden seyahate çıkmaya uygun olup olmadığınız konusunda bilgi ve izin alın. Hamilelikte Seyahate çıkmadan önce mutlaka muayenenizi olun.
  • Güvenli bölgeleri tercih edin. Kötü hijyen koşullarının olmadığı hem bebeğiniz hem de sizin için risklere neden olmayacak bir seyahat planı oluşturun.
  • Hamileliğinizle ilgili beklenen doğum tarihi, kan grubunuz, tansiyon, ultrason sonuçları gibi bilgileri içeren bir dosya oluşturun. Herhangi bir acil durum söz konusu olduğunda bu bilgiler çok işe yarayacaktır.
  • Sağlık sigortanızı kontrol edin ve acil durumları kapsayıp kapsamadığından emin olun.
  • Gittiğiniz bölgede alternatif bir hekim bulun.
  • Emniyet kemerinizi takın. Araba veya uçakta seyahat ederken kemerinizi bağlayın. Bağlamakta problem yaşıyorsanız mutlaka görevliden yardım isteyin.
  • Bol sıvı tüketin. Sıvı eksikliği olarak bilinen dehidrasyon erken doğum eylemine yol açabilir, bu yüzden günde en az 8 bardak su için.
  • Sık sık hareket edin. Arabayla seyahat ediyorsanız saat başı mola verin ve yerinizden kalkarak yürüyün, bacaklarınızı gerin. Tuvalete çok sıkışmadan gidin. Sık sık hareket etmeniz ve tuvalet ihtiyacınızı gidermeniz erken doğum eylemine yol açabilecek mesane ve idrar yolu enfeksiyonlarını önlemeye, her saat başı hareket etmek ise bacaklarınızdaki kan pıhtılarını önlemeye yardımcı olur. 
  • Yanınıza meyve, fındık, yoğurt gibi sağlıklı atıştırmalıklar alın. Böylece fast fooddan uzak durmanızın yanı sıra mide bulantısı problemiyle karşılaşma ihtimaliniz azalır.
  • Rahat kıyafetler ve ayakkabılar giyin. 
  • Omuz çantası yerine sırt çantası kullanın.
  • İhtiyacınız olabilecek ilaç ve takviyeleri içeren bir sağlık kiti hazırlayın.
  • Seyahatle ilgili stresinizi en aza indirmek için her türlü çabayı gösterin.

Hamilelikte seyahat etmemenizi gösteren 6 işaret

Aşağıdaki gebelik komplikasyonları nadirdir görülse de karşılaştığınız an seyahat planınızı beklemeye alıp hemen doktorunuza gidin.

  1. Kanama: Düşük, erken doğum veya plasentanın rahim ağzını tıkaması (plasenta previa) durumunda görülür. Aşırı kanama transfüzyon gerektirerek sizin ve bebeğiniz için hayati tehlike oluşturabilir.
  2. Karın Ağrısı: Dinlendiğiniz halde geçmeyen karın ağrısı, kramplar, düşük veya erken doğum belirtisi olabilir. Kanamayla ilgili şiddetli ağrı, plasentanın erken ayrılmasının belirtisi olabilir.
  3. Ani Gelişen Şişlik: Kollar, eller, bacaklar, ayaklar veya göz çevrenizde oluşan aşırı şişlik, siz ve bebeğiniz için hayati tehlike arz eden bir durum olan preeklampsi ile karşı karşıya olduğunuz anlamına gelebilir. Bebek doğana kadar tipik olarak kötüleştiğinden, doğum uzmanınızın sizi yakından izlemesi gerekir.
  4. Baş Ağrısı: Dinlenme ve hekiminizin önerisiyle kullandığınız ağrı kesiciye rağmen geçmeyen ve artmaya devam eden baş ağrısı yine gebelik zehirlenmesi (preklampsi) belirtisi olan kan basıncında ani bir yükselişe işaret edebilir .
  5. Görme Değişiklikleri: Bulanık görme, ışık algısında değişiklikler, görme sinirin etrafındaki şişlik, yine preeklampsinin bir başka belirtisi olarak ortaya çıkabilir.
  6. Bebek hareketlerinde azalma veya daha önce görülmeyen değişiklik: Bebek hareketlerindeki herhangi önemli bir değişiklik, bebeğin sıkıntıda olduğunun ve acil tıbbi müdahale gerektirdiğinin bir işareti olabilir.

Share This Article
Leave a Comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir