Bedenimde neler değişiyor?
Rahminiz artık karnınızın neredeyse 10-15 cm üstünde olduğundan bebeğiniz iç organlarınıza yoğun bir şekilde baskı yapar. İdrar kaçırma, mide ekşimesi ve son aylarda artacak nefes darlığı gibi problemlerle karşılaşma ihtimaliniz artar. Bu durum aynı zamanda açlık hissinizdeki artışı da durdurabilir. Bazı anne adaylarında mide bulantısı da görülebilir.
Bebeğinizin gelişimi
Bebeğinizin tat tomurcukları geliştiği için amniyotik sıvıyı yutarken sizin yediğiniz besinlerin tadına göre de tepki verebilir. Şaşırmayın!
Bir tarafınız ‘Bir an önce doğum yapayım artık’ demeye başlamışken bir tarafınız da ‘Daha uzun süre orada kalmalısın’ diyecek emin olun. Bununla birlikte, güzel bir haber de verelim. Bebeğiniz bu haftalarda doğarsa hayatta kalır, çok sağlıklı ve normal bir şekilde yaşamlarına devam ederler. Bu zamana kadar, ana organlarının tümü tamamen olgunlaşması için biraz daha zamana ihtiyaç duyan akciğerler dışında aktif bir şekilde çalışıyor.
Bebeğinizin belirli uyku ve uyanma döngüleri vardır, muhtemelen zamanın yaklaşık yüzde 70’ini uyuyarak geçirir. Yapılan araştırmalar 32-36 hafta arasında bebeklerin rüya görme yeteneğini geliştirdiğini ortaya koymaktadır. Belirli REM (hızlı göz hareketi) uykusu ve REM olmayan uykusu vardır. Bebeğiniz ayrıca karanlık odasının ötesindeki heyecan verici sesleri dinlediği sessiz uyanıklık dönemlerine sahiptir. Bebeğiniz şimdiye kadar rahim dışında hayatta kalabilecek kadar büyük, neredeyse 2 kiloda. Akciğerleri olgunlaşıyor ve kalp atış hızı biraz yavaşlamaya başlıyor. Bununla birlikte, araştırmalar, anne stresliyse fetal kalp atış hızının hızlandığını göstermektedir, bu nedenle bebeğinizin huzurlu kalmasına yardımcı olmak için olabildiğince rahat kalın. Bebeğiniz hala tekmeliyor ve tüm bu tekmeler doğumdan sonra içgüdüsel olarak ne yapacağına dair size ipuçları da verir.
32. hafta ultrason
Bu hafta bebeğinizin gelişimiyle ilgili ultrasonda yeni bir şey görmeyi çok beklemeyin. Büyümesinin büyük bir kısmı olgunlaşan organlarını izole edecek yağ katmanları aracılığıyla ağırlık katıyor. Rahminizdeki evini bırakıp çevre sıcaklığının kontrol edilmediği dünyaya girdiğinde onu sıcak tutmak için bol miktarda yağ dokusuna ihtiyacı olacak. Bunu ultrasonda göremeseniz de bebeğiniz muhtemelen bu hafta nefes almaya çalışıyor, ancak akciğerlerinin olgunlaşmak için hala daha fazla zamana ihtiyacı var.
Son üç aylık dönemde, hekiminiz çeşitli nedenlerle ultrason isteyebilir. Ultrason yapmak için yaygın nedenlerden bazıları:
- Fetal büyümenin değerlendirilmesi. Hekiminiz bebeğinizin doğru şekilde büyüdüğünü doğrulamak için bebeğinizin vücudunun belirli kısımlarını ölçecektir.
- Vajinal kanama; karın veya pelvik ağrı. Ultrason kanlı akıntı veya ağrıların nedenlerini gösterebilir.
- Servikal yetmezlik. Bir ultrason, bebeğin servikse bastırması sonucunda rahim ağzında kısalma ve genişlemeye neden olup ölçmek için serviksin dikkatli bir değerlendirmesini yapacaktır.
- Bebeğin pozisyonunun belirlenmesi. Ultrason yoluyla doğmamış bebeğin doğum için en uygun pozisyon olan başın pelvise doğru olup olmadığını kontrol eder.
- Fetal stresin değerlendirilmesi. Ultrason muayenesi sırasında ultrasonografi bebeğin hareket ettiğini görecektir.
- Erken doğum. Erken doğum sancıları yaşıyorsanız, ultrason muayenesi serviksin boşaldığını veya vücudunuzun doğum için hazır olduğunu gösteren diğer işaretleri inceler.
- Plasenta previa. Önceki ultrasonlar plasenta previa olduğunu belirttiyse veya hekiminiz bu durumdan şüphelenirse, ultrason muayenesi doğrulama için kullanılır.
- Yetersiz serviks: Bebek servikse karşı baskı yaparak büyüyüp ağırlaştıkça eksik veya zayıflamış bir serviks oluşabilir. Bu baskı bebek doğmaya hazır olmadan serviksin açılmaya başlamasına neden olabilir. Bu durum 100 gebelikten 1’inde görülse de düşük veya erken doğuma yol açabilir.
32. Haftanın İpucu
Son randevunuz yaklaşırken, doğumun başlama belirtilerini öğrenmek iyi bir fikirdir. Bunlar,
- Suyun gelmesi,
- Rahmin ağrısız kasılması,
- Regl dönemindekine benzer kramplar,
- Vajinal kanama,
- Pelvik bölgede artan basınç
- İshal sayılabilir.
Suyunuzun tamamen gelmesi dışında, bu belirtilerden birini yaşarsanız çok endişelenmeyin, çünkü her zaman erken doğumla sonuçlanmazlar. Ancak güvenli tarafta olmak için hekiminize belirtileri mutlaka söyleyin.
Yapılacaklar Listesi
- Saçınızı kestirin.
- Hekim kontrol randevularınızı daha sık organize edin.
32. Hafta SSS
Çok mu büyüyorum?
Hekiminiz her doğum öncesi ziyaretinizde bebeğinizin büyüme oranını kontrol etmek için rahim üstü ölçümü yapacaktır. Bu, rahminizi ölçmek için inanılmaz derecede eski bir yöntem gibi görünse de ancak oldukça doğrudur.
Rahminiz bir tenis topu büyüklüğünde başladığı yolculuğunu 1000 kat daha fazla büyüyerek tamamlar.