Genel Cerrahi Op. Dr. İlker Abcı tarafından yazılmıştır.
Metabolizmanızı yöneten tiroid hormonu genel sağlığınız dışında hamilelik döneminde de çok önemli bir role sahiptir. Özellikle kontrol altına alınmamış tiroid problemleri bebeğinizin sağlıklı gelişimini olumsuz yönde etkileyerek beyin gelişimini olumsuz etkileme gibi ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşmasına yol açabilir. Bu nedenle sağlıklı bir hamilelik istiyorsanız mutlaka tiroid değerlerinize baktırın ve hekim kontrollerinizi ihmal etmeyin.
Gebelikte hipotiroidinin anneye ve bebeğe zararları nelerdir?
Gebelikte görülen fark edilmeyen veya tedavi edilmeyen kanda tiroid hormonlarının azalması, hiç belirti vermeden de görülebildiği gibi annede
- Kansızlık,
- Kalp yetmezliğine,
- Plasenta anomalilerine,
- Kas güçsüzlüğüne,
- Doğum sürecinde kanamaya,
- Düşük doğum ağırlıklı bebek doğumuna yol açabilir.
- Tiroid hormonları bebeğin beyin gelişimi açısından çok önemlidir. Doğuştan hipotiroidi olan bebeklerde ciddi algısal, mental bozukluklar ile nörolojik ve gelişim anomalileri olabilir. Doğumdan sonra hemen tanı konulursa bütün bu olumsuzlukların önüne geçilebilir.
- Annedeki hipotirodizimin bebeğin beyin gelişimini nasıl etkilediği tam olarak bilinmemekle birlikte gelişme geriliği sıklıkla iyot eksikliğine bağlı hipotiroidizm olan annelerin bebeklerinde görülür.
Bu nedenle gebelik öncesinde ve gebelik sırasında özellikle riskli grupta tiroid hormonları ve TSH takibi yapılmalıdır. Hamilelik döneminde tiroid hormon ihtiyacı %20-25 oranında artar. Bu nedenle ilaç tedavisi gören hastaların ilaç dozlarını bazen iki katına kadar artırılması gerekir. Gebelik sırasında 6-8 hafta aralarla tiroid kontrolü yapılmalıdır. Tiroid hormonu dozunun değiştirilmesi halinde ise bir sonraki kontrol 4 hafta sonra yapılır. Hamilelikte destek için verilen ve demir içeren vitamin preparatları tiroid hormonunun emilimini azalttıkları için iki ilaç arada 2-3 saat süre bırakılarak alınmalıdır.