18 Haftalık Gebelik

Annelik Hikayesi

Bedenimde neler değişiyor?

Bebeğinizin şimdi gerçekten tekmelediğini hissediyor olabilirsiniz! Bu vuruşlar, daha önce hissettiklerinizden daha büyük ve belirgin olacaktır. Bazı anneler ilk vuruşları bebeğin varlığına dair bir onay olarak görür. Bebeğinizin hareketlerinin çoğu henüz hissetmeniz için yeterince güçlü olmadığı için bazen fark etmeyebilirsiniz. 

Bebeğinizin gelişimi 

Bebeğiniz şimdi bir patates boyutunda ve minik parmaklarının artık benzersiz parmak izleri var! Siz ve eşiniz bebeğinizle konuşuyor musunuz? Kulağındaki kemik ve sinirler artık işlev görecek kadar gelişmişken, göbek kordonu boyunca kan akışı, karnınızdan gelen sesler ve kalp atışlarınız gibi her türlü sesi duyabilir. Aslında, ani veya yüksek sesler onu şaşırtabilir. Bunun için şarkı söylemeye devam edin, hikayeler anlatın, sevdiğiniz ve onun sevebileceği müzikleri dinletin. Bebeğiniz şu anda bu seslerin ne olduğunu anlamamasına rağmen, sonunda sesinizi diğerlerinden daha iyi tanıyacaktır.

18. hafta ultrason

Hamileliğinizin yarısında (18-20 hafta) hekiminiz bebeğinizin boyutu ve gelişimini değerlendirmek için ultrason yapacaktır. 18. haftada bebeğinizin ultrasonu karın bölgesinden çok daha rahat gerçekleştirilebilir. Çünkü bebeğiniz daha da büyümüştür.  

Ultrasonda hekiminiz hangi ölçümleri yapar? 

  • Baş, karın ve femurun fetal ölçümleri. Bu ilk ultrasonunuzsa, bu ölçümler doğmamış bebeğinizin yaşını belirlemeye veya doğrulamaya yardımcı olur. Bir takip ultrasonu ile bu ölçümler bebeğin ne kadar iyi büyüdüğünü değerlendirmek için kullanılır.
  • Fetal kalp atım hızı ve ritmi. Hekiminiz, bebeğinizin kalp atış hızını, dakikada 120-160 atım arasındaki normal aralığa düştüğünden emin olmak için kontrol eder.
  • Fetal baş, göğüs ve karın. Bu yapıların her biri, sadece doğru yerde değil, aynı zamanda normal şekilde çalıştıklarından emin olmak için değerlendirilir.
  • Fetal yüz. Hekiminiz, yarık dudak ve / veya damak belirtilerini kontrol etmek için doğmamış bebeğinizin yüzünü yakından inceler. 
  • Fetal omurga. Bebeğin omurgasını değerlendirerek, nöral tüp kusurlarını ekarte edebilir.
  • Fetal ekstremiteler. Doğmamış bebeğinizin kolları, bacakları, elleri ve ayakları, iyi geliştiklerinden ve düzgün çalıştıklarından emin olmak için inceler.
  • Plasenta görünümü ve yeri. Plasentayı sağlıklı göründüğünden ve doğru pozisyonda olduğundan emin olmak için kontrol eder.
  • Amniyotik sıvı değerlendirilir. Çok fazla veya çok az amniyotik sıvı, doğmamış bebeğinizin gelişimi ile ilgili bir soruna işaret edebilir.
  • Rahim ve çevresi.  Fibroidler, yumurtalık kistleri veya diğer pelvik durumlar için değerlendirmenin yanı sıra rahim ağzının kapalı olduğunu da doğrulayacaktır.

18. Haftanın İpucu

Hamilelik döneminde en sık görülen problemlerden biri de hemoroiddir. Rektum bölgenizdeki damarlar şişerek rahatsızlığa yol açabilir. Bu problemle karşılaştıysanız hekiminize danışın ve bol miktarda sıvı içtiğinizden, lifli gıdalarla beslendiğinizden emin olun. 

Yapılacaklar Listesi 

  • Sırt ağrınızı önlemek için koşullarınızı gözden geçirin. 

18. Hafta SSS

Bebeğimin hareket ettiğini hissetmemek normal mi?

Bebeğinizin 18 haftada hareket ettiğini hissetmemek tamamen normaldir. Bazı anne adaylarının hareketleri hissetmemeleri mümkün olabilir.

Share This Article
Leave a Comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir