- Ergenlik
- Adet
- Doğum kontrol hapları
- Gebelik
- Emzirme
- Şeker hastalığı
Koyu meme uçları normal mi?
Göğüsler farklı şekil, boyut ve renklerde olabilir. Sizinki, yaşamınız boyunca size ve vücudunuza özel bir dizi değişikliğe uğrayacaktır. Ergenlik çağındaki gelişiminden hamileliğe, emzirmeye ve ötesine kadar, meme uçlarınız çeşitli şekillerde kararabilir veya değişebilir.
Diyabet gibi farklı tıbbi durumlar bile meme uçlarınızı daha koyu hale getirebilir. Göğüste koyulaşan alana aslında areola denir. Bu terim, meme başı etrafındaki cildi ifade eder. Bu renk değişikliğinin arkasında ne olabileceğini, fark edebileceğiniz diğer semptomları ve doktorunuzu ne zaman görmeniz gerektiğini merak ediyorsanız bu yazıyı okumaya devam etmenizde fayda var.
1. Ergenlik
İlk olarak ergenlik döneminde koyulaşan meme uçlarını fark edebilirsiniz. Şu anda yumurtalıklarınız östrojen hormonunu üretmeye başladı. Bu hormonal değişim, meme dokunuzda yağ birikmesine yol açar. Meme uçları, genellikle göğüs büyüdükçe çevreleyen deriden koyulaşma ve yükselmeyi içeren değişikliklere uğrayabilir. Göğüsleriniz büyüdükçe meme uçlarınız kalkabilir ve areola rengi koyulaşabilir. Yetişkinlikte göğüsleriniz tamamen gelişmiş olmalıdır.
2. Adet (Regl)
Ergenlikle adet kanaması başlar. Düzenli olarak yumurtlamaya başladığınızda göğüsleriniz değişmeye devam eder. Süt kanallarının sonunda olgunlaşır ve bezler oluştururlar. Östrojen ve progesteron hormonları, ortalama 21 ila 35 günde bir gelen regl döneminizden önce ve sırasında göğüslerinizi şişirebilir veya hassaslaştırabilir. Bazı kadınlar, meme uçlarının adet dönemlerinden önce veya yumurtlama sırasında- hormonlar değişirken – koyulaştığını da fark ederler.
Adet döneminin yanı sıra, bazı kadınlar farklı semptomlar yaşarlar. Buna adet öncesi sendrom (PMS) denir. Bu dönemde koyu renkli meme uçlarına ek olarak şunları yaşayabilirsiniz:
- Akne
- Yorgunluk
- Şişkinlik, kabızlık veya ishal
- Baş ağrısı veya sırt ağrısı
- İstek veya iştah değişiklikleri
- Eklemlerde ve kaslarda ağrı
- Hafıza veya konsantrasyon sorunları
- Sinirlilik veya ruh hali değişimleri
- Kaygı veya depresyon duyguları
Doktorlar tüm bu semptomlara neyin neden olduğunu tam olarak bilmiyorlar, ancak muhtemelen beyindeki karışık hormonal ve kimyasal değişikliklerden kaynaklanıyor.
3. Doğum kontrol hapları
Doğum kontrol hapları almak da göğüslerinizi ve meme başınızı etkileyebilir. Neden? Haplar farklı östrojen ve progesteron karışımları içerir. Bu hormonlar vücutta doğal olarak bulunur. Takviye alırken, meme uçlarını ve areolayı ergenlik, adet kanaması ve diğer hormonal değişikliklere benzer şekilde etkileyebilirler. Doğum kontrol hapları kullanırken yaşadığınız cilt pigment değişiklikleri melazma olarak adlandırılır. Genel olarak, yaşadığınız koyulaşma, ilacı almayı bırakmadığınız sürece ortadan kalkmaz. Bu iddiayı destekleyecek araştırma olmamasına rağmen, bazı kadınlar sadece progesteron içeren hapların işe yarayabileceğini söylüyor.
Doğum kontrol haplarının diğer semptomları
Kadınlar, meme değişikliklerinin yanı sıra doğum kontrol hapları alırken bir dizi yan etki de yaşayabilir. Vücudunuz ilaca alıştıkça bunlar kaybolabilir.
Yaygın semptomlar şunları içerir:
- Kanama veya lekelenme
- Yüksek kan basıncı
- Baş ağrısı
- Mide bulantısı
Aşağıdakileri fark ederseniz hiç zaman kaybetmeden hekiminize görünün;
- Karın veya göğüs ağrısı
- Göğüslerinizdeki yumrular
- Şiddetli baş ağrısı
- Bulanık görme
- Bayılma
4. Hamilelik
Hamilelik döneminde, göğüsleriniz bebeğiniz için süt üretimine hazırlanıyor demektir. Vücut, yeni doğan bebeği beslemek için süt üretimine hazırlanmaya yardımcı olmak için ek östrojen ve progesteron üretir. Bu hormon üretimi gerçekleştiğinde göğüsler değişir. Östrojen ve progesteron, süt kanalı sisteminin gelişmesine yardımcı olur. Areola kararır ve göğüsleriniz ağrıyabilir, şişebilir veya hassaslaşabilir. Hamileliğin altıncı ayından itibaren göğüsleriniz ağız sütü olarak da bilinen kolostrum üretmeye başlar. Yüzünüzde, kollarınızda veya boynunuzda da melazma gelişebilir. Tedavi olmaksızın doğum yaptıktan sonra bu renk değişiminin zamanla kaybolması gerekir.
Gebeliğin diğer erken belirtileri
Meme değişiklikleri ile birlikte adet gecikmesi, kadınların hamile kaldıklarında yaşadıkları en erken ve en güvenilir belirtilerden biridir. Diğer semptomlar kadından kadına veya hamilelikten hamileliğe değişebilir.
Olası semptomlar şunları içerir:
- Kusmalı veya kusmasız mide bulantısı
- Sık idrara çıkma
- Yorgunluk
- Ruh hali değişiklikleri
- Şişkinlik
- Kabızlık
- İmplantasyon kanaması veya kramp
Hamile olabileceğinizden şüpheleniyorsanız, doktorunuzu ziyaret edin veya evde hamilelik testi yapın. Test pozitif bir gebelik sonucu gösteriyorsa, doktorunuza görünün. Seçenekleriniz konusunda size rehberlik edebilir ve sahip olabileceğiniz endişeleri tartışabilirler.
5. Emzirme
Bebeğinizi emzirmeyi seçseniz de seçmeseniz de doğumdan sonra areolanız büyük olasılıkla kararacaktır. Bazı bilim adamları, küçük bebeklerin iyi göremediklerini, ancak çoğunlukla karanlık ve aydınlık arasındaki farkı anlayabileceklerini varsayıyorlar. Sonuç olarak, koyu renkli areola, onları anne sütü için besin kaynaklarına- meme uçlarına – yönlendirmeye yardımcı olabilir. Hamilelikteki diğer pigmentasyon sorunlarında olduğu gibi, meme uçlarınız zamanla normale dönmelidir.
Emzirmenin diğer belirtileri
Emzirirken özellikle ilk haftalarda çeşitli meme değişiklikleri yaşayabilirsiniz. Bu değişiklikler:
- Dolma
- Meme ucunda sızdırma
- Meme ucu hassasiyeti
Bu değişikliklerin çoğu normaldir ve zamanla hafiflemesi gerekir. Ancak kızarıklık, sıcaklık, ağrı veya yumrular yaşıyorsanız, doktorunuza görünmelisiniz. Bu, tıkalı bir süt kanalı veya tedavi için antibiyotik gerektiren mastit denen bir durum geliştirdiğiniz anlamına gelebilir. Daha ağır vakalarda, bir kanal veya meme apsesinin boşaltılması için doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekebilir.
6. Meme uçlarının etrafındaki tüyler
Bir kişinin meme uçlarının etrafında büyüyen minik tüylere sahip olması nadir değildir. Bu küçük tüyler, kişinin vücudundaki diğer bazı tüylerden daha koyu olabilir. Koyu renkli tüyler, meme uçlarına yakın büyüdüklerinde meme uçlarının daha koyu görünmesine neden olabilir.
7. Diyabet
Cildin hiperpigmentasyonu, olası bir diyabet belirtisidir. İnsülin direncine yanıt olarak gelişir. Bu durum, sıklıkla koltuk altları, kasık, boyun ve uzuvların etrafındaki derideki kıvrımları etkiler. Areola koyulaşabilir ve simetrik lezyonlar veya kadifemsi plaklar geliştirebilir. Bu belirti için özel bir tedavi yoktur. Bunun yerine, diyabeti yönetmek cildinizin normal rengine ve dokusuna dönmesine yardımcı olabilir.
Diğer erken diyabet semptomları
Artan susuzluk ve sık idrara çıkma, şeker hastalığınızın ilk belirtilerinden bazıları olabilir. Hatta yaraların iyileşmesinin daha uzun sürdüğünü veya sık enfeksiyon geçirdiğinizi fark edebilirsiniz.
Diğer semptomlar şunları içerir:
- Artan açlık
- Kilo kaybı
- Yorgunluk
- Sinirlilik
- Bulanık görme
Bu semptomlardan herhangi birini yaşıyorsanız, teşhis için doktorunuza görünün.
8. Kanser
Paget hastalığı meme başı bölgesinde başlayan nadir görülen bir kanser türüdür. Paget hastalığının erken belirtileri, aşağıdakileri içeren diğer belirti ve semptomlarla birlikte koyulaşan meme başı rengini içerir:
- Düzleştirilmiş meme ucu
- Sarı veya kanlı meme başı akıntısı
- Meme başı çevresinde pullanma veya kalın, kabuklu cilt
- Meme başı çevresinde kaşıntı veya karıncalanma
İnsanlar ergenlik çağından sonra hayatlarının herhangi bir anında bu kanseri geliştirebilirler. Ancak yaşlı yetişkinlerde gençlere göre daha yaygındır. Bir kişi bu kanserin herhangi bir belirtisine sahipse, mümkün olan en kısa sürede bir doktora danışmalıdır.
Doktorunuzu ne zaman görmelisiniz?
Koyu renkli meme uçları mutlaka endişe nedeni değildir. Göğüslerinizdeki ve areolanızdaki değişiklikler yaşam boyu yaygındır ve ergenlik veya emzirme gibi farklı durumlarda görülür. Yine de yaşadığınız farklılıkları, özellikle de başka semptomlarla birlikte görülüyorsa, doktorunuzla paylaşmak iyi bir fikirdir. Koyu renkli meme uçları, diyabet gibi tıbbi durumların bir işareti olabilir veya hamile olduğunuz anlamına gelebilir. Ateş, ağrı, kızarıklık veya sıcaklık
Ancak aşağıdakilerden herhangi biri fark edilirse bir doktora görünmelidir:
- Cilt döküntüsü
- Ateş
- Ağrı
- Sıcaklık
- Kaşıntı
- Kırmızılık dahil herhangi bir enfeksiyon belirtisi yaşarsanız da doktorunuzu görmelisiniz.