Doğum Sonrası Doğum Kontrolü

annelikhikayesi
5 Min Read

Doğum yaptıktan sonra bebeğinizi emzirmeye odaklanmış, anne olmanın aksiyonunun dibine vurmuşken yeni bir hamilelik haberi çok da planladığınız bir durum olmayabilir. Özellikle doğum sonrası korunmanın önemi burada ortaya çıkar. Doğum sonrası doğum kontrolünü sağlamak için yapabileceklerinizi ve en çok kafanıza takılabilecek soruların yanıtlarını sizler için hazırladık. Hadi arkanıza yaslanın…

Doğum sonrası doğum kontrolü nedir?

Doğum yapmış annenin gebelikten korunması normal şartlara göre daha fazla önem taşır. Çünkü doğum sonu bedensel gereksinimler daha farklıdır. Psikolojinizin yeni bir gebeliğe hazır olmayabilir. Hormonal farklılıklar nedeni ile lohusalık depresyonuna yatkın olabilirsiniz.

Hangi doğum kontrol yöntemleri kullanılabilir?

Kullanılacak doğum kontrol yöntemi

  • Doğum şeklinize,
  • Emzirme durumunuza
  • Kendi sağlık problemlerinize
  • Kilonuza,
  • Ek hastalıklarınıza göre değişiklik gösterir. Yani komşunun ilacı komşuya iyi gelir mi? durumundan uzak durun. Doğum gibi doğum kontrol yöntemleri de kişiye özeldir.

İki gebelik arasındaki ideal süre nedir?

İki gebelik arasında ideal süre ailenin isteğine bağlı olarak değişmekle beraber annenin vücudunun toparlanma süresi 2 yıldır. Bu süreçte vücut hem bebeği için gerekli olan sütü üretirken hem de hamilelik öncesi döneme dönüş sağlar.

Doğumdan ne kadar süre sonra korunmaya başlamalıyım?

Doğum sonu 40. günden itibaren cinsel ilişkiye girebilirsiniz. Dolayısıyla 40. günden itibaren korunmaya başlamalısınız. Süt korur algısından uzak durun. Doğumdan sonra ikinci gebeliklerin en büyük nedenlerinden biri de sütün koruduğuna yönelik yanlış inançtır unutmayın.

Emzirme gebelikten korur mu?

Emzirme döneminde prolaktin seviyesi yükselir. Prolaktin yumurtlamayı olumsuz etkiler; ancak tam bir koruma sağlamaz. Emzirme döneminde size en uygun yöntem için mutlaka hekiminize danışın. Altını bir kez daha çizelim. Emzirmenize güvenmeyin, korunmasız cinsel ilişkiye giriyorsanız hamile kalabilirsiniz.

Hangi koruma yöntemleri kullanılabilir?

Öncelikle hiçbir korunma yönteminin yüzde yüz etkisinin olamayacağını unutmamak gerekir. Korunma kişiye ve onun ihtiyaçlarına (kısa süreli, uzun süreli, kanama azaltıcı vs ) özel olmalıdır.

  • Mini Haplar: Emzirme dönemi kullanılır, güvenilirdir, sütün yapısını, miktarını olumsuz etkilemez. Lohusalıkta hap seçilecekse ilk tercih olabilir.
  • Normal Korunma Hapları: Düşük dozlular kullanılabilir ancak içerik nedeni sütü etkileyebileceği için mini haplar kadar lohusalıkta güvenilir değildir.
  • Spiral: Güvenilir yöntemlerden biridir. Bakırlı, hornlu, altınlı olabilen spiraller doğum sonu 40. günden itibaren takılabilir. İdeali adetli iken takmaktır. Kullanılan malzemeye göre 5 veya 10 yıla kadar koruma sağlar.
  • Tüpleri bağlatma: Bu yöntemle yumurtalıkla rahim arasındaki yol kapatılır. En güvenilir yöntemlerdendir. Bu yöntemi tercih etmek için kadın ve erkeğin bir daha çocuk sahibi olmamaya kesin karar vermiş olması gerekir. Çünkü bu yöntemin geri dönüşümü yok denecek kadar azdır.
  • 3 Aylık Enjeksiyon Yöntemi: Emziren anneler için geçerli olan bir yöntemdir. Yüksek dozda hormonun depo halinde verildiği bu yöntemin ara kanama, adet olamama, yumurtalıkta kist oluşumu gibi yan etkileri görülebilir.
  • Deri Altı İmplant: Cilt altına yerleştirilen implantlarla yavaş bir salınımla vücuda hormon verilir. Bu hormon gebeliğe karşı koruma sağlamakla birlikte; ara kanama, adet olamama gibi yan etkilere de neden olabilir.
  • Prezervatif: Sık kullanılan yöntemlerden biridir. Güvenilirliği yüksektir; aynı zamanda enfeksiyonlara karşı da korur. Lohusalıkta kullanımının kadın için herhangi bir yan etkisi yoktur.
  • Vazektomi: Erkekte tüplerin bağlanma şeklidir; kadınlardan daha kolay ve daha az girişimsel bir yöntemdir. Ancak tüpleri bağlatmada olduğu gibi geri dönüşümü yok denecek kadar azdır.
  • Ertesi gün hapı: Kısa sürede vücuda yüksek doz hormon verdiği için mecbur kalmadıkça önerilmez. Yılda en fazla 2 kez kullanılabilen yan etkisi fazla olan bir yöntemdir.

Doğum kontrol hapı kullanırken hamile kalınabilir mi?

Doğum kontrol hapı kullanımı sırasında hapı kullanmayı unutmuş, atlamış veya düzensiz kullanmışsanız hamile kalabilirsiniz. Kesin koruyuculuk istiyorsanız düzenli kullanmanız gerekir. Çok nadiren düzenli kullanılsa dahi hamile kalınabilir. Koruyuculuğu  %99’lardadır.

Doğum kontrol hapı kilo aldırır mı?

Son dönemde kullanılan doğum kontrol haplarındaki hormon düzeyleri çok düşük olduğu için kilo aldırmaz. Çok az su tutulumu yapabilir.

Doğum kontrol haplarının yan etkileri nelerdir?

  • Migren probleminiz varsa ataklarınız artabilir.
  • Damar tıkanıklığı problemine yatkınlığınız varsa riskinizi artırır.
  • Sigara içiyorsanız damar tıkanıklığına ve pıhtı atma problemine yol açabilir.

Doğum kontrol hapını düzenli içmeyi unutursanız ara kanama olabilir, hamile kalabilirsiniz.

Share This Article
Leave a Comment