14 Haftalık Gebelik

Annelik Hikayesi

Bedenimde neler değişiyor?

İkinci üç aylık döneme ulaştınız! Bu hafta itibariyle düşük yapma riskiniz önemli ölçüde azalır. Çünkü düşüklerin yüzde 75’i ilk üç aylık dönemde gerçekleşir. Bu dönemde kendinizi her zamankinden daha enerjik ve güçlü hissediyorsanız hormonlarınıza teşekkür edin. HCG seviyeleriniz düşerken, östrojen ve progesteron seviyeleriniz değişir ve tipik bir enerji patlamasıyla birlikte inanılmaz bir iştah artışı yaşayabilirsiniz. İyi haber, kendinizi çok çok daha iyi hissettiğiniz bir üç aylık döneme girdiniz. Ama kocaman bir dikkat diyelim. Durdurulamaz bir iştah artışı da sizi bekliyor… Bazen o kadar şanslı olmayabilirsiniz. Ne yazık ki bazı kadınlar hamilelik boyunca mide bulantısı yaşamaya devam eder.  

Bebeğinizin gelişimi 

İkinci üç aylık döneme girdiğinizde bebeğiniz şeftali büyüklüğündedir. Yaklaşık 55 gram olsa da neredeyse tamamen şekillendi. Tüm iç organları ilk üç aylık dönemde meydana geldi ve doğana kadar olgunlaşmaya devam edecekler. Önümüzdeki haftalarda gelişimi çok daha hızlı bir şekilde devam ediyor olacak. Minik ağzının çatısı şimdi tamamen oluştu ve sürekli emme refleksleri çalışıyor. Şimdi tanınabilir bir boynu var ve başı göğsünden biraz oturur. Kafası büyüdüğü için gözleri burnuna daha yakın. Kolları ve bacakları uzamaya devam ettikçe, onları daha iyi kullanacak. Bebeğiniz güvenli, kalın duvarlı yatak odasında günde yüzlerce kez hareket edebilir. Cildini korumak için vücudu üzerinde ince, tüylü bir yapı büyüyor; doğumundan birkaç hafta önce kaybolana kadar orada kalacaktır. Kafasında saç, kirpik ve kaşların ilk ipuçları gelişmeye başladı. Bununla birlikte, gözleri hala sıkıca kapalı ve yaklaşık 23. haftaya kadar açılmayacak. Eğer çocuğunuz oğlansa prostatı oluşmaya başladı, kızınız varsa yumurtalıkları pelvisine doğru harekete geçti. 

14. hafta ultrason

Bebeğinizin cinsiyeti artık bir sır değil ve öğrenmeye bir adım daha yaklaştınız! Dokuzuncu haftada başlayan erkek ve kadın cinsiyet özelliklerinin farklılaşması 14. haftada tamamlanır. Yine de oğlan mı, kız mı olduğunu öğrenmek için birkaç hafta beklemeniz gerekebilir. Ultrasonda rahatlıkla görebileceğiniz diğer bir gelişme de bebeğinizin iskeletinin derinliklerinde gerçekleşiyor. İskeleti boyunca bağ dokusu kemiğe dönüşüyor. Beynindeki gelişmeler de bir ultrasonda görebileceğiniz değişiklikler içinde yer alır. Şimdi yüz kaslarını hareket ettirerek yüzünü buruşturuyor, gülümseyebiliyor ve kaşlarını çatabiliyor. 

14. Haftanın İpucu

İlk üç aylık dönemde kaybettiğiniz enerjinizi geri kazandığınıza göre egzersize uyum sağlamaya başlama zamanı! Hekiminiz onayıyla hafif ve orta derecede egzersiz uygulayabilirsiniz. Böylece kan dolaşımınız hızlanır, bebeğiniz oksijeni daha hızlı alır, varisli damarlar, şişkinlik, sırt ağrısı gibi hamilelik döneminde yaşayabileceğiniz problemler azalır. 

Yapılacaklar Listesi 

  • Henüz söylemediyseniz artık aileniz ve arkadaşlarınıza bebeğiniz olacağı haberini gönül rahatlığıyla verebilirsiniz. 
  • Ev ve iş yerinizde yapılacak listenizdeki şeyleri kontrol ederek enerji artışınızdan yararlanın. 
  • Hamileliğinizle ilgili keyifli anıları biriktirmek ve bebeğinizin gelişimini hatırlamak için karnınızın fotoğrafını hafta hafta çekmeye başlayın. 

14. Hafta SSS

Düşük yapma ihtimalim ne zaman azalır?

Düşük, yaygın bir hamilelik olayıdır, ancak düşük yapma ihtimaliniz hamilelik haftanız ilerledikçe azalır.

Düşüklerin çoğu hangi dönemde görülür? 

Düşüklerin yüzde 80’inden fazlası gebeliğin ilk üç ayında meydana gelir. En yaygın neden, fetusun yaşamasına engel olan kromozomal bir anormalliktir. Fetüsün genlerindeki bu aksaklıklar, ilk üç aylık dönemde görülen düşüklerin %70’ini oluşturur. Diğer nedenler hormonal dengesizlikler, tiroid bozuklukları, kontrolsüz diyabet, immünolojik bozukluklar ve diğer anne sağlığı sorunlarını içerir. İkinci üç aylık dönem olan 14-20. haftalar içerisinde gerçekleşen düşük oranları çok daha düşüktür. İkinci üç aylık dönemde görülen düşüklerin yaklaşık %20’si kromozomal anormalliklerle ilişkilidir. Geri kalanı doğumsal kusurlardan, plasenta ile ilgili problemlerden, uyuşturucu ve alkol kullanımı, enfeksiyonlar ve anne sağlığı durumlarından kaynaklanır.

Share This Article
Leave a Comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir