Hamilelik dönemi bir kadının ilaçlara en tedirgin yaklaştığı dönemlerin başında gelir. Özellikle ağrı kesici kullanımı en çok dikkat edilmesi gerekenlerden biridir. Altını çizmeden başlamayalım. Kullanacağınız ilaçlar konusunda mutlaka hekiminize danışın ve onayını alın. Olur mu?
Hamilelik döneminde değişen hormonlar, kan hacmindeki artış ve azalan kafein tüketimi bile erken hamilelik döneminde baş ağrılarını tetikleyebilir. Daha sonraki dönemde ise yetersiz uyku ve duruş değişiklikleri de baş ağrısının nedenleri arasında yer alabilir.
Hamilelikte görülen baş ağrılarının büyük bir bölümü migren ve gerilim tipi baş ağrıları, stres, uykusuzluk, açlık, yorgunluk, kan şekeri düşmesi gibi nedenlerden kaynaklanır. Özellikle kan şekeri düşmesi problemi yaşayan migren hastalarında ataklar tetiklenir. Migren hastalarında migren atağının sıklık ve şiddeti genellikle azalır ve doğumdan sonra da artmaya devam eder. Bunun temel nedeni hamilelikte görülen hormonal değişikliklerdir. Primer baş ağrıları dışında hamilelik beyin kanaması, tümör veya hipertansiyon gibi başka hastalıklardan kaynaklanan baş ağrılarının da ortaya çıkmasını kolaylaştırır.
Hamilelikte baş ağrısı tetikleyicileri nelerdir?
Hamilelik sırasında yaygın baş ağrısı tetikleyicileri şunlardır:
- Çikolata
- Kafein
- Besinleri tatlandırmak için kullanılan MSG (Monosodyum Glutamat) ve nitratları içeren cips, katı yağ, hazır et suları, hazır çorba ve soslar gibi gıdalar. Bunlar baş ağrısının yanı sıra sağlığınızı da ciddi olarak olumsuz yönde etkileyebilir. MSG beyindeki sinir hücrelerine zarar verebilir. Alzheimer, Parkinson başta olmak üzere pek çok nörolojik hastalığa zemin hazırlayabilir. Büyüme hormonunun baskılanmasına da yol açan Monosodyum glutamat, hamilelik döneminde plasentadan geçerek bebeğinizin de bu olumsuz etkilere maruz kalmasına neden olabilir.
- Aspartam ve benzeri suni tatlandırıcılar.
Hamilelik sırasında baş ağrısı ne kadar sürer?
Hamilelik sırasında bazı baş ağrıları birkaç saat sürer. Diğerleri, tedavi edilmezse, birkaç gün sürebilir. Migreni olan hamilelerde ise hamilelik hormonları migren görülme ihtimalini azaltabileceği gibi daha da kötüleştirebilir. Hamilelik sırasında hormon değişiklikleri migren tipi baş ağrılarını tetikleyebilecek tek şey değildir. Çoğu kadının stres, atlanan öğünler, uyku eksikliği gibi bir tetikleyici kombinasyonu vardır.
Hamilelikte baş ağrısı için ilaç kullanmak ne kadar doğru?
Hamilelik döneminde mümkün olduğunca ilaç tedavisinden kaçınmak gerektiği için öncelikle baş ağrısını tetikleyen faktörleri belirlemek ve buna göre önlem almak gerekir.
Hamilelikte baş ağrısı yaşamamak için…
- Aç kalmayın.
- Düzenli uyuyun, hatta her fırsatta uyuyun. Tavsiye ederiz çok keyifli☺
- Kan şekeri seviyenizi sabit tutmak için düzenli olarak yemek yiyin.
- Mutfakla aranıza mesafe koyun. Bırakın yemekleri sevdikleriniz yapsın. Böylece aşırı kokuya maruz kalmazsınız.
- Çikolata, beyaz peynir gibi migreni tetikleyebilecek besinleri dikkatle tüketin.
- Boynunuzun arkasına soğuk kompres yapın.
- Bol sıvı tüketin.
- Bulantı ve kusmanız varsa midenizi bastıracak zencefil iyi bir tercih olacaktır.
- Dinlendiğiniz ortamın sessiz ve karanlık olmasını sağlayın.
Hamilelikte baş ağrısı tehlikeli mi?
Hamilelikteki çoğu baş ağrısı zararsız olsa da bazıları preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) gibi daha ciddi problemlerin habercisi olabilir. Bu nedenle aşağıdaki belirtilerden herhangi bir varsa mutlaka hekiminizi arayın:
- Hekiminizin önerdiği ağrı kesiciyi kullandığınız halde baş ağrınız herhangi bir azalma olmadan devam ediyorsa,
- Ağrının yanı sıra ateşiniz yükseliyor ve boynunuzda sertleşme hissediyorsanız,
- Baş ağrısına eşlik eden vücutta ilerleyen halsizlik, kemik ağrısı gibi belirtiler varsa,
- Görme değişiklikleri, şişlik veya sağ üst karın bölgesinde ağrı hissediyorsanız mutlaka hekime başvurmak gerekir.