Hamilelik dönemi, anne adaylarının sağlığıyla birlikte bebeğin gelişimi için kritik bir süreçtir. Bu dönemde beslenme alışkanlıkları, bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için büyük önem taşır. “Hamilelikte Kaçınılması Gereken Besinler” başlığı altında, anne adaylarının dikkat etmesi gereken besinleri keşfedeceğiz. Bu besinler, hem anne sağlığı hem de bebek sağlığı açısından göz önünde bulundurulmalıdır. Haydi, hamilelik sürecinde özellikle kaçınılması gereken besinlere birlikte göz atalım.
Şarküteri Etleri
Yumuşak peynirlerde olduğu gibi, zararlı listeria bakterilerinin hindi ve jambon gibi taze şarküteri etlerinde gizlenme riski vardır. Listeria soğuk ortamlarda hayatta kalabilir. Şarküteri etini iyice pişirmeden ya da ısıtmadan tüketmeyin. Isı zararlı bakterileri öldürür.
Yumuşak Peynirler
Pastörize süt ile yapılan peynirleri tüketmeniz daha uygundur. Bu yumuşak peynirlerin, pastörizasyon sırasında başka şekilde öldürülecek bir bakteri olan listeria içerme olasılığı vardır. Bu enfeksiyon düşüğe ya da erken doğuma neden olabilir. Dahası hamilelik döneminde geçirilen bu enfeksiyon bebeğe de bulaşarak menenjit ya da kan dolaşımı ile ilgili problemlere de zemin hazırlayabilir.
Dip Balıklar
Bazı balıklar, çoğunlukla büyük, besin zincirinin en üstünde olanlar herkesin sağlığı için iyi olmayan yüksek seviyede cıva içerir. Yüksek cıva gelişmekte olan bir bebeğin akciğer, böbrekler, görme ve işitme gibi pek çok sistemine zarar verebilirler. Bu nedenle yüksek cıvalı balıklardan uzak durun, ancak tamamen deniz ürünlerinden vazgeçmeyin. Beslenme uzmanları, yeteri kadar balık tüketiminin sizin ve gelişmekte olan bebeğinizin sağlığı için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri olduğunu dile getiriyor. Balıklar bebeğinizin doğumdan önce beyin gelişimini artıran, erken çocukluk döneminde daha iyi görme, hafıza, motor becerileri ve dil kavramalarına yol açabilen omega-3 yağ asidi içerir.
Somon, karides, dulavratotu, morina, yayın balığı, pisi balığı, taban, tilapia ve tarak dahil olmak üzere haftada 2-3 porsiyon tüketmeye çalışın. Ton balıklı sandviçleri seviyorsanız, haftada bir kez hafif konserveler yiyebilirsiniz.
Çiğ ya da yarı pişmiş yumurta
Çiğ ya da yarı pişmiş yumurtalarda salmonella ve diğer yiyecek kaynaklı hastalıkların riski vardır. Geçmişte bağışıklık sisteminiz, gıda zehirlenmesi yaşamanızı engellese de hamilelik döneminde risk yaşayabilirsiniz. Ayrıca, hamile kalmadan önce de sinir bozucu olan kusma veya ishal, bebeğinizin büyümesiyle birlikte nadir de olsa erken doğum eylemine yol açabilecek su kaybını daha kolay tetikleyebilir. Yumurtanızın tam olarak piştiğinden emin olduğunuz sürece güvenle yiyebilirsiniz. Yumurta harika bir protein ve kolin kaynağıdır ve yapılan araştırmalar bebeğin beyin gelişimini artırabileceğini ve bazı doğum kusurlarını önleyebileceğini göstermektedir.
Kahve, soda veya kafeinli içecekler
Bazı araştırmalar, günde 3 fincandan fazla tüketilen kahvenin bebeği olumsuz yönde etkilediğini göstermektedir. Ayrıca erken doğum ve düşük doğum ağırlığı ile de bağlantılıdır. Kafein alımınızı sınırlandırın, ancak tamamen kesmek zorunda değilsiniz. Uzmanların çoğu, günde bir ya da iki bardak kahve içmenin muhtemelen iyi olduğu konusunda hemfikirdir. Ancak endişeniz devam ediyorsa ve geçmişte düşük ya da erken doğum problemiyle karşılaştıysanız mutlaka hekiminizle konuşun.
Sakarin
Uzmanlar hamilelik sırasında sakarin gibi yapay tatlandırıcılardan kaçınılması gerektiğinin altını çiziyor. Özellikle sakarinden uzak durmaya çalışın.
Bitkisel çaylar
Bazı bitkilerin tıpkı gerçek ilaçlar gibi tıbbi etkileri olabilir, bu yüzden birçok doktor özellikle bazı bitkilerden uzak durmayı tavsiye eder. Ticari çaylarda kullanılan bitki miktarının, sorunlara neden olacak kadar güçlü olduğuna inanılmasa da aktardan alarak kendinizin hazırladığı çaylarda kullandığınız oranları belirleme şansınız çok başarılı olmayabilir. Hamilelik döneminde özellikle uzak durulması gerekenler ise adaçayı ve papatyadır. Çünkü bu bitkilerin gereğinden fazla kullanılması erken doğum gibi sorunlara yol açabilir.
Baharatlı Yiyecekler
Hamilelikte baharatlı yiyecek tüketimi mide ekşimesi ve reflü probleminizi artırabilir. Bu nedenle baharatların kullanımını minimumda tutmanızda fayda vardır.
Alkol
Hamilelik sırasında sık sık alkol almanın, doğmamış bir bebeğe ciddi şekilde zarar verebileceği ve bazı fiziksel ve zihinsel doğum kusurlarına neden olabileceği bilinen bir gerçek. Ancak henüz tam olarak ne kadar zararlı olduğunu bilmesek de alkolün plasentadan hemen geçtiği biliniyor. Bu nedenle bebeğinizi kucağınıza alana kadar alkolden uzak durmak en iyisi. ü
Hamilelik süreci boyunca doğru beslenme, anne ve bebek sağlığı için vazgeçilmez bir rol oynar. “Hamilelikte Kaçınılması Gereken Besinler” konusundaki bilgiler, sağlıklı bir hamilelik geçirmenin ve bebeğin güvenli gelişimini sağlamanın önemli adımlarından birini oluşturur. Bu besinleri tanıyarak ve dikkatlice takip ederek, anne adayları olumsuz etkilerden kaçınabilir ve sağlıklı bir hamilelik deneyimi yaşayabilirler. Unutmayın ki her besin seçimi, bebeğinizin geleceğini etkileyebilir. Bu süreçte doktor önerilerini dikkate almak ve bilinçli kararlar vermek, sizin ve bebeğinizin sağlığı için en iyi yaklaşım olacaktır.