Anne-baba adaylarının en çok korktuğu konu bebeklerinin sağlık durumudur. 9 aylık süreçte özellikle anneler yürek ağızda yaşar. Bu süreçte bebeklerinin sağlıklı olduğunu öğrenmek için en sağlıklı yöntem belirli dönemde yapılan doğum öncesi dönemde yapılan testlerdir. Doğum öncesi dönemde yapılan tüm testleri ve bu testlerin bebeğinizin sağlık durumu hakkında hangi bilgileri verebileceğini sizler için oluşturduk.
Ultrason
Pek çok doktor fetüsün yaşını doğrulamak, çoğul gebeliğiniz olup olmadığını ve doğum kusurlarını kontrol etmek için ultrasondan yararlanır.
Ultrason ne zaman yapılır?
Gebeliğin herhangi bir aşamasında yapılabilir.
Ultrason nasıl yapılır?
Bir doktor veya ultrason teknisyeni karnınıza jel sürerek üzerine prob denilen bir alet yerleştirir. Bu aletten çıkan ses dalgaları, rahminizin resmini ekranda gösterir. Acıtmayan bu yöntemde hekiminiz sağlıklı bir omurga ve kalp belirtileri olup olmadığını kontrol ederek bebeğinizi baştan ayağa inceler ve gördüklerini sizinle paylaşır. Ayrıca plasentayı kontrol eder, bebeğinizin yaklaşık ağırlığını hesaplar ve her şeyin sağlıklı görünmesini sağlamak için bebeğin konumunu inceler.
Ultrason sonuçları anormal ise?
Herhangi bir sorundan şüpheleniliyorsa veya bazen yalnızca ekstra dikkat uğruna, hedefli, kapsamlı veya seviye II sınavı olarak adlandırılan daha ayrıntılı bir ultrason gerekebilir. Genellikle 30 dakikadan fazla sürer.
Anne Kan Testi
Ne için test yapılır?
Anne kanı testleri, bebeğin beyin ve omurganın belirli doğum kusurları (nöral tüp defektleri denir) ve Down sendromu (kromozomal doğum defekti) için ortalamanın üzerinde bir risk altında olup olmadığını gösteren Doğum öncesi dönemde yapılan testlerdendir.
Ne zaman yapılır?
Genellikle yaklaşık 16 haftada yapılır.
Nasıl yapılır?
Bir kan örneği alınır ve kanınızdaki en az üç maddenin (alfa-fetoprotein ve iki hormon adı verilen bir protein) seviyeleri ölçülür.
Anne kan testi sonuçları anormal ise?
On kadının dokuzu normal sonuçlar alarak rahat bir nefes alsa da yüzde 10’unda sonuç anormal çıkabilir. Ama hemen panik yapmayın. Bu bir tarama testi olduğu için kesin bir sonuç değildir, sadece bebeğinizin risk altında olduğunu gösterir. Aslında, anormal sonuçları olan her 100 kadının, sadece 2 veya 3’ünde doğum kusurları olan bir bebek vardır. Çoğu durumda, anormal test sonuçları meydana gelebilir, çünkü bebeğiniz gelişim haftasından birkaç hafta ileri yada geri olabilir. Bu da doğru sonuç almayı engeller. Bu yüzden anormal bir sonuç elde ederseniz, hekiminiz atacağı ilk adım detaylı bir ultrason uygulaması yapmaktır.
Amniyosentez
Amniyosentez testi ne için yapılır?
Kan testiniz anormal ve ultrason kesin tanı koymak için yeterli değilse hekiminiz doğum kusurlarını test etmek için doğum öncesi dönemde yapılan testlerdendir. Ayrıca hekiminiz 35 yaş üzerinde doğum kusurları olan bir bebek sahibi olma riski arttığından 15 ila 18 hafta arasında ihtiyati tedbir olarak bir amniyosentez yapmak isteyebilir. Amniyosentez Down sendromu gibi kromozomal doğum kusurlarının, çok çeşitli genetik doğum kusurlarının (müsküler distrofi ve kistik fibroz gibi) ve bazı malformasyonların (nöral tüp defektleri veya spina bifida gibi) teşhisinde kesindir.
Amniyosentez testi nasıl yapılır?
Bir ya da iki çorba kaşığı amniyotik sıvı, karnınızdan ince bir iğne ile çıkarılır. Bazı kadınlar bu işlem yapılırken hiçbir şey hissetmezken bazıları ise sıvının çekildiği sırada kramp hissettiğini dile getirebilir. Kadınların yüzde 1-2’si kramp, amniyon sıvısı sızıntısı veya işlemden sonra lekelenme (doktorunuza bildirmeniz gerekir) ile karşı karşıya kalır. Doktorların çoğu testten sonra birkaç saat dinlenmenizi önerir.
Amniyosentez tehlikeli mi?
Amniyosentezin düşüğe neden olma riski yüksek olmasa da yaptırıp yaptırmama kararı sizin tercihinizdir. İlk trimesterde yapıldığında risk üç kat daha yüksektir. Aynı zamanda düşük bir uterus enfeksiyonu riski taşır (1.000’de birden az) ve bu risk düşük yapmanıza neden olabilir.
Amniyosentez sonuçları anormal ise?
Amniyosentezin sonuçlarının alınması 2-3 haftayı bulabilir, bununla birlikte, doğum kusurları varsa test size vaktinden önce hazırlık yapma fırsatı sunar – ve bazı durumlarda, bebek hala rahim içindeyken sorunlar tedavi edilebilir.
Koryon Villus Örneklemesi (CVS)
Koryon Villus Örneklemesi (CVS) ne için yapılır?
Nöral tüp defektleri hariç, amniyosentezle aynı doğum kusurları için için CVS testleri yapılır. Hem amniyosentez hem de CVS, kromozomal doğum kusurlarını ve spesifik genetik problemleri dışlamada yüzde 99’dan fazla doğrudur. CVS’nin yararı, sonuçların amniyosenteze göre çok daha hızlı geri dönmesidir. Dezavantajı, sonuçsuz sonuçların ortaya çıkmasının biraz daha muhtemel olmasıdır, bu da bir daha amniyosentez yapılması gerekebileceği anlamına gelir. Zaten doğum bozukluğu olan bir çocuğunuz varsa, doğum kusurundan önceki bir hamilelik geçirdiyseniz veya bu hastalıkları olan aile üyeleriniz varsa ve özellikle onlar için gerginseniz, CVS dikkate alınması gereken bir yöntem olabilir.
Koryon Villus Örneklemesi (CVS) ne zaman yapılır?
Genellikle 10 ila 12 hafta arasında doğum öncesi dönemde yapılan testlerdendir.
Koryon Villus Örneklemesi (CVS) nasıl yapılır?
CVS’de, bir doktor, rahim duvarına bağlı doku tutamları olan koryonik villiden küçük bir parça alır. Hücreler, vajinanız ve rahim ağzınızdan ince bir tüpün yerleştirildiği transservikal CVS ile veya içine iğnenin karnınızdan geçirildiği transabdominal CVS ile toplanır. Villi aynı biyokimyasal yapıya sahip fetüs ve potansiyel doğum kusuru ihtimalini gösterebilir.
Amniyosentezde olduğu gibi, bazı kadınlar CVS’nin ağrısız olduğunu ancak bazıları örnek alındığında kramp yaşadıklarınısöylüyor. İşlemden sonra dinlenin; Her 3 kadından 1’inde kanama veya lekelenme görülür, bu da birkaç gün içinde durur. Bu belirtileri mutlaka hekiminizle paylaşın. Test sonuçlarını almanız 1-2 haftayı alabilir.
Koryon Villus Örneklemesi (CVS) tehlikeli mi?
Yurtdışında yapılan araştırmalara göre CVS sonrası düşük oranı yüksek değildir. Dolayısıyla, bir CVS yapılmasına karar vermeden önce tüm seçeneklerinizi göz önünde bulundurmak isteyebilirsiniz.
Koryon Villus Örneklemesi (CVS) test sonuçları
Test sonuçları için bekleme sonsuz görünse de muhtemelen iyi haber alırsınız. Amniyosentezi veya CVS’si olan kadınların yüzde 95’inden fazlası sonuçların bebeğinin test edildiği bozuklukları göstermediğini ortaya çıkarmıştır. Az sayıda çift, bebeklerinin doğum kusurları yaşadığını öğrenir. Bu haber yıkıcı olsa da, doğum öncesi teşhis bazen bebeğinizin görünümünü iyileştirebilir. Doğumdan önce birkaç tedavi ilaç tedavisi, kan nakli veya hatta ameliyatla tedavi edilebilir. Bebeğin doğum öncesi tedavi edilemeyen bir durumu varsa, erken tanı ebeveynlerin duygusal olarak hazırlık yapmalarına ve doktorlarıyla en güvenli zamanlama, konum ve doğum yöntemini planlamalarına izin verir. Bu bir fark yaratabilir.
Bu sorunların tümü, hamile kadınların erken doğum öncesi bakım almasının neden önemli olduğunu göstermektedir. Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz anda veya doğumdan önce bebeğinizin sağlığının en iyi şekilde olduğunu öğrenmek için hekiminize görünün.