Bebeğinizin bezine bakarak gelişimi hakkında birçok ipucu yakalayabilirsiniz. Bebeklerde kanlı dışkı genellikle zararsız olsa da bazen tedavi gerektiren tıbbi bir soruna işaret edebilir.
Bebeğinizin ilk birkaç ayında bol miktarda kahverengi, sarı ve yeşil kaka görebilirsiniz. Bunların hepsi emziren ya da formül mamalar ile beslenen bebekler için normaldir. Ancak dışkıdaki kan ister küçük pullar ister büyük çizgiler olsun, tıbbi bir soruna işaret edebilir.
Unutmayın: Kırmızı kaka her zaman kan anlamına gelmez; domates, pancar veya meyve gibi kırmızı renkli yiyecekler yemekten de kaynaklanabilir. Bununla birlikte, bebeğinizin dışkısı kanlı görünüyorsa veya sürekli olarak kırmızıya dönüyorsa, nedenini belirlemek ve uygun bakımı aramak önemlidir.
İşte bebeklerde kanlı dışkı en önemli nedenleri ve çocuk doktorunu ne zaman ziyaret etmeniz gerektiğinin ipuçları…
Kabızlık
Bebeklerde kabızlık nadirdir, ancak bazen- genellikle süt proteini alerjisi, katı yiyeceklere başlama veya yeterince sıvı almama nedeniyle olur. Telltale semptomları arasında uzun süre dışkı yokluğu, çakıl taşlarına benzeyen sert kaka, rahatsızlık ve sert bir karın vardır. Kabızlık ayrıca anüste küçük yırtıklara (anal fissürler) neden olabilir ve bu da dışkı yüzeyinde kanlı çizgilere neden olabilir. Çoğu anal fissür kendi kendine iyileşir, ancak kabızlıktan şüpheleniyorsanız bebeğinizin diyetini değiştirmeyi deneyin. Örneğin, süt ürünlerini tüketimini durdurabilir, beslenmesine daha fazla lif ekleyebilir veya yeterince sıvı aldıklarından emin olabilirsiniz. Kabızlık ile mücadele hakkında daha fazla bilgi için mutlaka hekiminizle konuşun.
Enfeksiyonlar
Kanlı bebek dışkısı, gastroenterit, salmonella, shigella, stafilokok, C. Difficile veya campylobacter dahil olmak üzere bazı bakteriyel ve parazitik enfeksiyonları işaret edebilir. Bunun nedeni enfeksiyonların sıklıkla bağırsak iltihabına ve kanın dışarı sızmasına neden olan küçük yırtılmalara neden olmasıdır. İshal genellikle enfeksiyonlarla birlikte gelir, bu nedenle kanlı dışkı ile ishal fark ederseniz, zaman kaybetmeden hekiminizi arayın. Tedavisine yardımcı olması için antibiyotik yazabilirler.
Yiyecek alerjisi
Bebeğinizin diyetini değiştirdikten sonra kanlı kaka fark ettiniz mi? Kolonu alevlendiren ve kanın dışkıya damlamasına neden olan gıda alerjilerini suçlayabilirsiniz. En yaygın gıda duyarlılıkları süt ve soyaya karşıdır, ancak bebeğinizin buğday, yulaf, çavdar veya başka bir şeye de alerjisi olabilir. Gıda alerjileri genellikle deri döküntüleri, kusma ve ishal gibi başka semptomlarla da kendini gösterir. Doktorunuz alerjileri teşhis etmeye ve bir tedavi planı hazırlamaya yardımcı olabilir. Sadece anne sütüyle beslenen bebeklerin de annenin diyetindeki bir şeye tepki verebileceğini unutmayın.
Maternal Meme Ucu Yaralanmaları
Emziren bir annenin meme uçları çatlamışsa, bebek kanın bir kısmını yutarak dışkıda koyu kırmızı veya siyah beneklere yol açabilir. Bu genellikle endişe nedeni değildir.
Gastrointestinal Sistem Kanaması
Nadir durumlarda, koyu kırmızı veya siyah dışkı, üst gastrointestinal sistem boyunca kanamayı gösterir. Sindirim sistemi kanaması genellikle ciddi bir hastalık veya yaralanmadan kaynaklanır, bu nedenle doktorunuzu derhal uyarmanız çok önemlidir.
Bebeklerde Kanlı Dışkının Daha Az Yaygın Nedenleri
Bebeklerde kanlı dışkısının daha az yaygın nedenleri olabilir. Örneğin, streptococcus bakterileri anüsün etrafından dolaşarak iltihaplanma ve bebeklerde kanlı dışkı ile sonuçlanabilir. Bebeğiniz ayrıca kolit (kalın bağırsak iltihabı), Crohn hastalığı veya nekrotizan enterokolitten de muzdarip olabilir.
Hekiminizi ne zaman aramalısınız?
Ebeveynler her zaman çocuk doktoruna kanlı dışkı hakkında bilgi vermelidir. Bununla birlikte, bebeğiniz 12 haftadan küçükse veya aşağıdaki semptomları fark ediyorsanız hiç zaman kaybetmeden hekiminize başvurun.
- Dışkıda aşırı miktarda kan
- Huzursuzluk veya teselli edilemez ağlama
- Siyah dışkı
- Yorgunluk
- Katran kıvamında kaka
- Karın ağrısı
- Anal yaralanma
- Yemek yemeyi veya içmeyi reddetme
- İshalli kanlı dışkı
- Ateşli kanlı dışkı
- Mukuslu kan dışkısı
Doktorunuza bebeğinizin semptomları hakkında ayrıntılı bilgi verdiğinizden emin olun.
- Kan koyu kırmızı mı yoksa parlak kırmızı mı?
- Dışkının dışında çizgiler olarak mı görünüyor yoksa dışkı boyunca karışık mı?
- Bebeğinizde ateş, ishal veya diğer olağandışı semptomlar var mı?
Ayrıntılı bir kayıt tutmak, doktorunuzun tanıya ulaşmasına yardımcı olacaktır.
Çocuk doktorunuz ayrıca bebeğinizin dışkısını analiz edebilir; enfeksiyon veya hastalık belirtileri açısından muayene edebilir. Tedavi, kanlı bebek dışkısının kesin nedenine bağlıdır. Yine de çoğu zaman kanlı dışkı, uzun vadeli sağlık sorunlarına neden olmaz.