Bebeklerin en savunmasız ve yardıma muhtaç olduğu dönem kuşkusuz yeni doğan dönemi… Peki yeni doğan bebeklerin yeni yaşamına uyum sağlamasını kolaylaştıran refleksleri olduğunu biliyor muydunuz? Büyüdükçe kaybolan bu refleksler yerini zamanla bilinçli hareketlere bırakır. Eğer zamanla bebekte görülmesi gereken refleksler gelişmiyor ve 1 yaşına geldiği halde devam ediyorsa o zaman dikkat! Bu durum bebekte beyin hasarının göstergesi olabilir.
Meme arama refleksi
Arama refleksi bebeğin anne sütü için memeyi bulmasında oldukça etkilidir. Bebeğin meme emmek için doğuştan sahip olduğu bu refleks, yanağına meme ucu değdiğinde başını çevirip direk ağzını açıp meme aramasıyla kendini gösterir.
Emme refleksi
Emme bebeğin doğuştan gelen yaşamasının en temel amaçlarından biri olan reflekstir. Anne karnında emmeye başlayan bebekte doğum sonrası bu refleks 7. aya kadar sürebilir.
Sıçrama refleksi
Sinir sisteminin geliştiğine dair en iyi bilgiyi veren reflekstir. Bebeği her iki kolundan tutup, yatağına yatırmaya çalıştığınızda sıçrama hareketini yapar. Özellikle aşırı yüksek sesli ortamlarda da bu refleks görülebilir. Doğum sonrası ilk 4 ay normal olan bu durum zamanla bebeğin sinir ve kas sisteminin gelişmesiyle ortadan kaybolur.
Yakalama refleksi
Bebek ilk 3 ayda avucuna veya ayak parmağına konulan her şeyi parmaklarıyla yakalamaya çalışır. Bu durum içgüdüsel olarak bebeğin kendini tehlikede hissettiğinde annesine tutunmasını sağlar. Bu refleks 3 ay içinde ortadan kaybolur.
Tonik boyun refleksi
Boyun refleksi bebeğin vücuduna göre başının yerini belirlemesidir. Bebek uyuduğunda başı sağa çevrildiğinde saf taraf, kol ve bacakta gerilme sol tarafta da çekilme görülür. Doğumdan sonra 3 -4 ayda azalan bu durum bazı çocuklarda 2-3 yaşına kadar sürebilir.
Yürüme refleksi
Bebek havaya kaldırıldığında veya yere indirildiğinde basma ve adım atma gibi reflekslerde bulunur. Özellikle yere indirilen bebek sanki adım atarmış veya yürüyormuş gibi yapabilir. Bu refleks 4. aydan sonra ortadan kaybolur.
Babinski refleksi
Bebeğin ayak tabanının kenarına bir cisimle bastırmadan çiziyormuş gibi yapıldığında baş parmak aşağı kıvrılır diğer ayak parmakları hareket etmeye başlar. Bu durum yaklaşık olarak 8 veya 10 ay sürebilir. Bebek emeklemeye başladığında bu refleks ortadan tamamen kaybolur.
Yüzme refleksi
Yüzme reflekesi bebeğin kol ve bacaklarını suyun içinde oynatmasıdır. Bebeğin yüzebildiği anlamnına gelmeyen bu durum 4 veya 6. aydan sonra kaybolur.