Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler, tüp bebek konusunda bilinçsiz uygulamalar sonucu büyük hayal kırıklığı yaşayabiliyor. Ancak günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte tüp bebek tedavisinin tüm süreçlerinde çift ile doktorun sağlıklı şekilde bu süreci yönetmesiyle birlikte gebelik gerçekleşebiliyor.
Bebek sahibi olmak için tüp bebek yöntemine başvuran çiftlerin yaşam tarzı değişiklikleri ile bu sürece hazırlanması büyük önem taşıyor. Tüp bebek için en uygun yöntemin seçilerek, anne ve baba adayının bu yolda birbirlerine destek olması ve tedavinin tüm gerekliliklerini yerine getirmesi gerekiyor.
Eşlerden birinin sağlık problemi varsa
Tüp bebek sahibi olamayan çiftler için yumurtalıkların laboratuvar ortamında spermle döllendirilip tekrar rahmin içine enjekte edilmesi şeklinde gerçekleşir. Bu yöntem açıklanamayan kısırlığı, çikolata kisti veya kanalları tıkalı olduğu için sperm ve yumurtalıkların birleşemediği durumlarda uygulanır. Erkek kısırlığı durumunda son derece ileri teknikler uygulanır. Sperm yokluğu olan erkek hastaların testislerinden ince iğne ile alınan spermlerden elde edilen hücreler direkt rahme enjekte edilip kadının hamile kalması sağlanabilir.
Önce aşılama sonra tüp bebek uygulanıyor
Dünya Sağlık Örgütü rakamlarına göre dünyada, çiftlerin %15’inin üreme sorunu olduğu görülüyor. Diğer bir tanımlama ile 6 çiftten birinde üreme sorunu söz konusudur. Doğal yollardan çocuk sahibi olamayan ve bu durum için uzman yardımı alan çiftlerde yapılan tetkiklerde herhangi bir neden ortaya çıkmayabilir. Bu durumda genel olarak ilk aşılama yöntemi denenir. Bu yöntemin başarı sağlamadığı durumlarda tüp bebek yöntemine geçilir.
Tedaviye mutlaka zamanında başlanmalı
Tüp bebek yönteminde çiftlerin bebek sahibi olma oranı kişiden kişiye değişebiliyor. Bunun asıl nedeni kişinin yumurta kalitesi ve yaşı ile ilgilidir. Özellikle 35 yaş sonrasında tüp bebekte başarı oranı azalır. Bu sebeple tüp bebek tedavisine ne kadar erken başlanırsa başarı oranı da artmaktadır. Çiftler çocuk sahibi olmak istemelerine rağmen belirli bir zamanda olamıyorsa mutlaka bir uzman doktor ile görüşüp bu konuda çeşitli tetkikler yapılması gerekir.
Tedavi için tam donanımlı hastaneler tercih edilmeli
Tüp bebek tedavisinde öncelikle çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin doğru değerlendirilmesi ve yapılan tetkikler sonucu doğru tedavi yönteminin uygulanması olmalıdır. Çiftlerin tedaviye yönelik aklına takılan her türlü sorunun cevaplanması ve tedavi yöntemi kişiye özel olarak uygulanmalıdır. Bu hizmetin mutlaka tam donanımlı bir hastaneden alınması çiftlere bir çok avantaj sağlamaktadır. Tüm tetkiklerin yapılabilmesi ve diğer bölümlerle koordineli bir iş birliği içinde bulunulması oldukça önemlidir.
Başarısız olan tedavinin nedeni iyi araştırılmalı
Tüp bebekte tekrarlayan başarısızlıkların hangi sonuçlara ve faktörlere bağlı olabileceği detaylı bir şekilde araştırılmalıdır. Daha sonrasında çiftlerin umutsuzluğa düşmeden aklında soru işareti kalmayacak bir şekilde bu süreç aktarılmalı ve yeni bir tedavi planı oluşturulmalıdır. Bu süreçte çiftler mutlaka birbirine destek olmalı, sabırlı ve kararlı bir şekilde tedaviye devam etmelidir.