Yumurtlama probleminin asıl nedeni olan ve doğurganlığı olumsuz etkileyen polikistik over sendromu, üreme çağındaki birçok kadında yaygın olarak görülebiliyor. Önlemi alınmadığı takdirde sadece kısırlığa yol açmakla kalmıyor, aynı zamanda hipertansiyon ve kalp rahatsızlıkların neden olabiliyor. Peki, polikistik over sendromuna sahip bir kişi çocuk sahibi olabilir mi? gibi kafanızı derinden kurcalayan tüm sorularınıza yanıt arayalım.
Polikistik over sendromu nedir?
Kadınların sahip olduğu yumurtalıklar adet döngüsü döneminde döllenmeye hazır yumurta geliştirir. Bu yumurtalar gelişip olgunlaşma evresini folikül denilen sıvı dolu bir kesecik içinde tamamlar. İşte polikistik over sendromunda da birçok yumurta aynı anda gelişip olgunlaşmaya başlar ama başarılı olamaz. Böylelikle yumurtalıklarda döllenmeye hazır bir yumurta oluşmaz ve oluşan birçok yumurtalık kist şeklinde görülür.
Polikistik over sendromu olduğumu nasıl anlamalıyım?
Normal yolla hamile kalamayan ve tüp bebek merkezine başvuran kadınların çoğu bu problemle karşı karşıya kalabilmektedir. Özellikle normal bir şekilde hamile kalamayan kadınlarda ortaya çıkan bazı belirtiler polikistik over sendromunundan şüphelenilmesine yol açabiliyor. Bu belirtilerin başında kişide, hamile kalamama, düzensiz adet döngüleri varsa, tüylenmede artış ve aşırı kilo hali görülüyorsa poliskistik over sendromu direkt olarak akla gelmelidir. Sizde de böyle belirtiler varsa zaman kaybetmeden mutlaka bir doktora başvurmalı ve gerekli tüm tetkikleri yaptırarak hamile kalamamanızın nedenini belirlemelisiniz.
Polikistik over sendorumu nasıl tedavi edilir?
Öncelikle tedavi aşamasında aşırı kilo problemi olan kişilerin ideal kilosuna gelmesi önerilir. Bu hastalık endokrinoloji ve diyetisyen gözetiminde takip edilmelidir. İlaçla tedavi ve diyet eşliğinde ideal kilosuna gelen kişide yüksek oranda düzelme görülür. Hatta yüksek oranda ortadan kalkan problem sonucunda hamilelik kendiliğinden gelişebilir. Fakat tedavi sonrası hala hamile kalınamıyorsa ve adet düzensizliği devam ediyorsa yumurtlamayı sağlayan ilaç ve hormon iğneleri kullanılabilir. Tüm bu işlemler sonrası normal haline dönen yumurtalardan normal ilişkiye girilmesi ve aşılama yöntemi sonucu gebelik gelişmesi beklenir. Hamilelik oluşmasında hala problem yaşanıyorsa, bu durumda tüp bebek yöntemine geçilir.
Polikistik Over Sendromu belirtileri yanıltıcı olabilir mi?
Hastalığın tanısının konulabilmesi için mutlaka ultrason muayenesi olunmalıdır. Yumurtalıkların görüntüsü ultrason muayenesinde polikistik over sendromu gibi görülebilir. Adet düzenli görülebilir, aşırı kilo ve tüylenme olmayabilir. Ultrason muayenesinde görülen yumurtalıklar polikistik over sendromuna benzer görüntüde olabilir. Bu durumda 1 yıl mutlaka korunmasız düzenli ilişki önerilir. Hala hamilelik gelişmiyorsa mutlaka bir merkeze başvurulmalıdır.
Polikistik Over Sendromulu kişinin neler yapması gerekir?
- Polikistik over sendromuna sahip kişilerin öncelikle gebelik oluşana kadar ki tüm süreçlerde ortaya çıkan belirtiler yok olana kadar tedaviyi bırakmamalıdır.
- Hamilelik sonrasında da hastalığın takibini bırakmamalı ve yıllık düzenli muayene olmalıdır.
- Kilo alımı önlenmeli ve sürekli kontrol altında tutulmalıdır.
- İlaç tedavisine devam edilmeli ve düzenli adet görme sağlanmalıdır.