Ergenlik ve hamilelik dışında menopoz, rahmi olan kişilerin yaşadığı en büyük fiziksel değişikliklerden biridir. Yine de bu konuda yanlış anlaşılan birçok şey var. Pek çok insan hala ne zaman başladığından, en erken belirtilerin ne olduğundan ve semptomların daha kolay devam etmesini sağlamak için herhangi bir şey yapılıp yapılamayacağından emin değil.
Aslında menopozu çevreleyen bu kadar çok sorunun olmasının ana nedeni onun hakkında konuşmayı aslında normalleştirmememiz olabilir. Menopoz ve yaşlılık çoğu kez birbirine karıştığı için, insanları yanılgıya düşürüyor. Çünkü menopoz yaşla ilgili değildir; kadınlar 40’li yaşlarda olabileceği gibi 30’lu yaşlarda da menopozla tanışabilirler. Bu nedenle menopozla ilgili en çok sorulan soruların yanıtlarını sizler için derledik…
Menopoz nedir?
Menopoz, östrojen, progesteron ve testosteron hormonlarının doğal düşüşüdür. Rahmi olan bir kişinin tam bir yıl boyunca adet görmemesi menopoz olarak adlandırılır. Ayrıca yumurtalıklarınızı ameliyatla aldırırsanız menopoza girebilirsiniz. Menopoza girdiğinizde hayatınızın geri kalanında bu aşamada kalacağınızı unutmayın. Bu süreçte adet görme veya herhangi bir vajinal kanama normal değildir ve mutlaka bir jinekolog tarafından değerlendirilmelidir.
Menopoz ne zaman başlar?
Kadınlar tipik olarak 45 ila 55 yaşları arasında, ortalama 51 yaşında menopoza girer. Ancak semptomlar bundan 10 yıl önce başlar. Kadınların yüzde biri 40 yaşına kadar tamamen menopoza girer; ancak 60 yaşına kadar adet görmeye devam eden kadınlar da vardır. Menopoz başlangıcını fark ettiren ve en sık görülen belirtiler adet düzenindeki değişikliğin dışında dikkat dağınıklığı, kilo artışı ve vajinal kuruluktur.
Menopozun en erken belirtileri nelerdir?
30’lu ve 40’lı yaşlarındaki bazılarının menopoza girmeye başladıklarının farkında olmamalarının en önemli nedeni, ilk belirtilerin ne olduğunu bilmemeleridir. Adet döngünüzdeki aksaklıkların yanı sıra, huysuzluk, sıcak basmalar, uyku sorunları, vajinal kuruluk, cilt kuruluğu, kilo verememe ve dikkat dağınıklığı klasik menopoz semptomlarıdır. Bazı kişilerde uyumakta güçlük çekmek de görülebilir. İyi bir gece uykusu alamamak elbette ertesi gün kendinizi karamsar hissetmenize veya dikkat dağınıklığı yaşamanıza neden olabilir.
Menopozdan geçerken vücudumu nasıl destekleyebilirim?
Menopoz semptomlarını azaltmak için yapılabilecek en doğru davranış sağlıklı beslenme ve doğru egzersizleri yapmaktır. Çünkü menopoz dönemindeki kadınlar için en önemli sorun adet düzensizliğinin dışında kemik ve kas kütlesindeki kaybın önlenmesidir.
Hormon replasman tedavisini düşünmeli miyim?
Hormon replasman tedavisi kişiye özeldir. Bu nedenle progesteron ve östrojen içeren ilaçların kişiye göre belirlenmesi gerekir.
Vajinama neler oluyor?
Bazı vajinal değişiklikler veya rahatsızlık yaşıyorsanız bunun suçlusu menopoz olabilir. Menopoz kendisini düşük östrojen seviyeleri, cinsel ilişki sırasında rahatsızlık, vajinal kuruluk ve enfeksiyonlar olarak gösterebilir. Vajinal kuruluk problemi yaşamak istemiyorsanız hekiminizin önereceği nemlendirici ve kayganlaştırıcı ilaçlardan kullanabilirsiniz.
Sekse olan ilgim tamamen azaldı. Yapabileceğim bir şey var mı?
Ergenlik döneminde aklınızdan çıkmayan seksin menopoz döneminde istenmeyen bir şey haline dönüşebileceğini unutmayın. Böyle bir problem yaşıyorsanız kesinlikle utanmayın! Hekiminize başvurun ve onun önereceği tedavi seçenekleriyle hayatınızı yeniden düzenleyin. Ayrıca partnerinizle, duygusal, fiziksel ve psikolojik ihtiyaçlarınızı karşılama konusunda konuşmayı deneyin.
Menopoz bazen sinir bozucu olabilir, ancak olmaması gereken bir şey bir tahmin oyunudur. Menopozla ilgili gerçeklerle donanmış olmak, doğru hareket etmenizi kolaylaştırır çünkü ne bekleyeceğinizi ve semptomları nasıl daha iyi yöneteceğinizi öğrenirsiniz.