Hamilelik süreciyle birlikte başlayan, tüm dengenizi baştan aşağı değiştiren hormonlar ve fizyolojik değişiklikler birçok şikayete neden olabiliyor. Günlük hayatta her kişide meydana gelebilen bu durumlar, özellikle hamilelik döneminde riskli görülebilen önemli sorunların belirtisi olarak karşınıza çıkabilir. Peki hamilelik döneminde görülebilecek bu riskli durumlar nelerdir?
İlk
haftalarda kasık ağrısı görülebilir
Hamileliğin ilk haftalarında kasık ağrıları normal bir durum olarak görülmektedir. Hamilelik sürecinin özellikle 4. veya 5. haftasında meydana gelen kasık ağrıları anne adayının sosyal yaşamını etkileyecek düzeyde ağrılar değildir.
Bu nedenle eğer ilk haftalardaysanız ve kasık ağrılarınız varsa endişelenmeniz gereken bir durum yoktur.
Sürekli
kanamalar normal bir durum değil
Hamilelik döneminde kanama görülmesi normal bir durum olarak kabul edilmez. İlk 3 ayda aşırı olmayan ve ara ara görülen kanamalarınız varsa bunun nedeni rahim iç duvarından kaynaklı bir durumdur. Bu kanamalar kontrol altında ve dinlenmekle geçirilebilen kanamalardır. 12. haftaya kadar görülebilen bu kanamaların ileriki haftalarda devamlılığı fazlasıyla risk taşımaktadır. Bu risklerin en başında “düşük” görülebilir.
Böyle bir durumda düşük riskini mutlaka göz önünde tutmalı ve doktorunuza başvurmalısınız.
Son
haftalara kadar süren bulantı ve kusmalara dikkat…
Hamileliğin başlarında tüm dengeler alt üst olurken karşınıza çıkabilecek en sıkıntılı durumlardan biri de; bulantı ve kusmalar… Hormonların değişmesi, vitamin eksiklikleri, psikolojik sorunlar ve mide ve barsakta hamileliğe bağlı değişimler gibi birçok durum bulantı ve kusmaya sebep olabilir.
Hamileliğin ilk haftalarında normal görülen bu durum, sizde ilerleyen haftalarda da şiddetini arttırıp, kilo kaybına yol açıyorsa mutlaka hekiminize danışmalısınız.
Yüksek
ateş enfeksiyon nedeni olabilir
Hamilelikte ateşin 37,5 dereceyi geçmesi riskli durumlardan biri olarak görülür.
Gebelikte ateşin 37,5 dereceyi geçmesi tehlikeli karşılanır. Hamilelikte yüksek ateşin nedeni enfeksiyon olabileceği gibi, susuz kalmak da gebelikte yüksek ateşe neden olur.
Yüksek ateş, anne ve bebek için acil tıbbi müdahale gerektirebileceğinden, böyle bir durumla karşılaştığınızda nasılsa iner diye asla ihmâl etmemeli ve en kısa sürede doktorunuzla görüşmelisiniz.
Tansiyonunuz sürekli yüksekse
Hamilelikte görülebilecek en riskli durumlardan biri şüphesiz tansiyon… Aslında preklampsi denilen gebelik zehirlenmesi durumu özellikle hamilelikle birlikte ortaya çıkan ve damar yapısının değişmesi sebebiyle kan basıncının ani yükselmesi sonucu meydana gelir. Bu durum kontrol altına alınmadığında beyin kanaması, organ içi kanamalar ve bebeği ölümüne kadar ciddi problemler ortaya çıkarabiliyor.
Eğer hamileliğinizde tansiyon sorunu yaşıyorsanız mutlaka önleyici tedavi olmalı ve düzenli doktor kontrolünüzü ihmal etmemelisiniz.
Gebelik diyabetiniz varsa önlem alın
Gebelikte şeker problemi anne ve bebeğin sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Özellikte bebekte meydana gelebilecek sakatlık veya iri olması gibi problemlerle birlikte anne açısından da erken veya zor bir doğuma neden olabilir. Şeker yükleme testi ile tanısı konularak, diyet ve ilaç alımı ile kan şekeri belirli bir düzeyde tutulabiliyor.
Şeker hastalığınız varsa gebelik ihtiyaçlarınıza göre yeterli beslenmeli ve doktorunuzun önerdiği kan seviyesini koruyacak diyetler yapmalısınız.
Suyun azlığı veya fazlalığı
ciddi risk oluşturuyor
Bebeğin içinde bulunduğu ve büyümesini sağlayan karın içindeki suyun azlığı erken doğum ve gelişme bozukluğu gibi problemlere yol açabilir. Suyun azlığı durumunda bebeğin akciğerlerinin gelişimi durabiliyor ve haftasına göre büyümesi geri kalabiliyor. Suyun fazlalığı ise büyük ölçüde erken doğuma sebebiyet verebiliyor. Böyle bir sorunda gerekli testlerle suyun fazla veya azlığı ortaya çıkabiliyor.
Bu nedenle aylık kontrollerinizi ihmal etmemeye özen göstermelisiniz.
Tiroid bezinin az veya çok
çalışması tehlikeli
Tiorit bezinin az veya çok çalışması gibi dengesizlikler hamilelikte ciddi problemlere neden olabiliyor. En belirgin problemlerden olan tiroit bezinin az çalışması bebekte büyüme geriliği yaratabilir. Bu nedenle hamilelikte mutlaka tiroit hormonlarına bakılması ve gerekiyorsa tedavi ile normal seviyede tutulması önem taşıyor.
Hamileliğinizde tiroit probleminin önüne geçmek için mutlaka bir endokrinoloji uzmanına muayene olmanızda fayda var.