Sağlıklı bir hamilelik geçiriyorsanız ve hekiminiz aksini söylemediyse biz baştan söyleyelim. Hamilelikte seks güvenlidir! Hamile kalmak için o kadar uğraştıktan ve o testteki iki küçük pembe çizgiyi gördükten sonra çiftlerin en çok akıllarına takılan, birbirlerine ‘aklına bir bu mu geldi’ lafıyla karşılaşmaktan çekindikleri için dile getiremedikleri artık seks yok mu? konusudur.
Aslında, hamilelik sırasında seks, rahim içerisine yönelik basınç kesildiği için daha da eğlenceli olabilir. Çocuk sahibi olmak adına belirli gün ve saatlerde yapılan ve angaryaya dönüşen cinsel hayatınız şimdi daha keyfe keder bir konuma gelebilir.
Bu dönemde çiftlerin en çok sordukları ve akıllarına takılan soruların yanıtlarını sizler için derledik…
Gebelikte cinsellik farklılaşır mı?
Vücudunuz değiştikçe, seks de farklı olacaktır. Hamilelik sırasında kan hacminiz yaklaşık yüzde 40 artar. Bu sadece göğüslerinizi birkaç beden büyütmekle kalmaz, aynı zamanda tüm erojen bölgelerinizdeki hassasiyeti artırır. Ve bu daha yoğun, hatta birden fazla orgazm anlamına gelebilir. Hamileliğinizin ilk dönemlerinde yorgunluk ve mide bulantıları yüzünden pek de keyifli geçmeyen üç aylık dönemin ardından ikinci trimesterde yüksek seviyelerde hormonlarınız libidonuzu yükselterek cinsel hayatınızı daha aktif hale getirebilir.
Hamilelikte cinsel istek azalır mı?
Kişiden kişiye değişiklik gösterse de yapılan araştırmalar hamileliğin özellikle ilk aylarında cinsel istekte azalma görüldüğünü ortaya çıkarmıştır. Erkekler yönünden bakıldığında ise özellikle ikinci trimesterde anne karnında bebeğin hareketleri hissedilir hale geldiği için daha endişeli ve çekimser bir yaklaşım görülebilir.
Hamilelikte cinsellik bebeğe zarar verir mi?
Kuşkusuz, anne ve baba adaylarının hamilelik dönemindeki cinsellikte en büyük korkuları bebeklerine zarar verme korkusudur. Yapılan araştırmalar kadınların yüzde 50-80’inin bu konuda kaygılandığını gösteriyor. Ama endişelenmeyi bırakmanızı öneririz. Baştan söyleyelim. Hamilelikte cinsellik düşüğe neden olmaz. Bebeğiniz rahmin güçlü duvarları içerisinde inanılmaz bir koruma kalkanıyla korunuyor. İsteseniz de cinsellik sırasında o bölgeye ulaşmanız mümkün değil.
Hamilelikte hangi cinsel ilişki pozisyonları uygundur?
Kadının üstte olduğu pozisyon hamileliğin her dönemin için aslında en uygun pozisyondur. Özellikle son aylarda kadının sırt üstü olduğu pozisyon, rahim, aort ve kalbe giden ana damarlar üzerine bası yaparak kan basıncını yükseltebilir ve bebeğe giden kan miktarı azalabilir. Bu nedenle kadının sırt üstü yatacağı pozisyon önerilmez.
Cinsellik sonrası kramplar tehlikeli mi?
Cinsel ilişki sonrası kramp başlarsa hemen paniklemeyin. 1-2 saatlik hafif kramplar olağan kabul edilir, çünkü hem orgazm hem de menideki prostaglandinler rahim kasılmalarına neden olabilir. Ancak kramp bu süre sonucunda geçmiyorsa hekiminize başvurun.
Hekiminiz cinsel ilişkiyi kısıtlarsa…
Erken doğum riskiniz varsa ya da bir önceki gebeliğiniz de erken doğum olmuşsa hekiminiz cinsel ilişkiyi kısıtlayabilir. Çünkü orgazm, meme ucu hassasiyeti ve sperm rahim kasılmalarına yol açarak erken doğum riskini artırabilir. Ayrıca, plasentanın rahim ağzının açıklığını kapadığı plasenta previa varsa veya plasentanın gerçekte rahimden ayrıldığı plasenta düşmesi durumunda, hekiminiz cinsel ilişkiyi kısıtlar.
Doğumdan Sonra Ne Zaman Seks Yapabilirsiniz?
Doğumunuzda herhangi bir problem yoksa lohusalık süreci olarak da bilinen 40 günden sonra hekiminizin kontrolü ve izniyle seks yapabilirsiniz. Bu süreye gerek var mı demeyin. Rahminizin normale dönmesi ve normal doğum kesilerinin iyileşmesi için bu süreye ihtiyacınız var. Her şeyin ötesinde hayatınızın merkezine oturan ve kimselere tahtını vermeyen minik mucizeniz isteseniz de eşinizle cinsel hayatınızı alt üst edecek kadar sizi yorabilir.