Hamilelikte en korkulan sağlık problemlerinden biri de gebelikte derin ven trombozu olarak bilinen kan pıhtısı oluşumudur.
Derin ven trombozu (DVT), vücudunuzun derinliklerinde bir veya daha fazla damarda bir kan pıhtısı oluştuğunda meydana gelir. Bu pıhtılar genellikle bacaklarınızda başlar, ancak pelvisinizi veya kollarınızı da etkileyebilirler. DVT yaygın değildir, ancak hamilelik riskinizi artırabilir. Kan pıhtıları tedavi edilebilir ve genellikle önlenebilir. Doğru bakım ile kendinizi ve bebeğinizi güvende tutabilirsiniz.
Hamilelikte, Doğumda ve Doğum Sonrasında DVT
Hamileyken, hamile olmayan bir kadına göre kan pıhtılaşma olasılığınız beş kat daha fazladır. Bunun nedeni, vücudunuzun çocuğunuzun doğumuna hazırlanmak için nasıl değiştiğidir. Hamilelik sırasında:
- Kanınız daha kolay pıhtılaşır, böylece doğum sırasında daha az kan kaybedersiniz.
- Büyüyen bebeğiniz pelvisinizin etrafındaki kan damarlarına baskı yaparak bacaklarınıza kan akışını azaltır.
- Ayrıca doğum sırasında ve doğumdan sonraki 3 aya kadar DVT için daha yüksek risk altındasınız.
- Bebeğinizi doğurduktan sonra, dinlenip iyileştikçe genellikle daha az hareket edersiniz. Bu, kollarınızda ve bacaklarınızda daha az kan akışı anlamına gelir ve bu da kan pıhtılaşması riskinizi artırır.
DVT Belirtileri
Bazen herhangi bir semptomunuz olmaz. Ancak DVT’ye sahip olduğunuza dair işaretler:
- Şişme
- Ağrı (sadece yürüdüğünüzde veya ayakta durduğunuzda olabilir)
- Normalden daha büyük görünen damarlar
- Kırmızı, rengi atmış veya dokunulduğunda sıcak cilt
- Yaralanmadan kaynaklanmayan ağrı veya hassasiyettir.
Risk faktörleri
Her 1000 kadından sadece 1’i kan pıhtısı alır. Ancak hamilelikle birlikte başka şeyler de DVT riskinizi artırır. Risk faktörleri şunları içerir:
- Çoğul gebelik,
- Doğumdan sonra kanama
- Hormonların kullanıldığı doğurganlık tedavileri
- Kalıtsal bir kan pıhtılaşma bozukluğuna sahip olmak
- 35 yaşın üzerinde olmak
- C-bölümü ile teslim
- Önceki kan pıhtıları
- Başka bir ameliyat geçirme veya yaralanma
- Doğum kontrol hapları
- Having hormon replasman tedavisi
- 30 veya daha yüksek bir vücut kitle indeksi (BMI)
- Sigara içmek
- Bir aile öyküsü DVT
- Uzun süreli yatak istirahati
- Uzun mesafeli seyahat
- Kalp hastalığı, kanser ve diyabet dahil belirli tıbbi durumlardır.
DVT Bebeğinize Zarar Verebilir mi?
Çoğu zaman, vücudunuz ciddi sorunlara neden olmadan önce bir kan pıhtısını parçalar. Ancak hamileyken, pıhtının büyüyüp kırılma riski daha yüksektir. Daha sonra kan dolaşımınıza ve akciğerlerinize gidebilir. Pulmoner emboli olarak da bilinen bu kan pıhtıları ayrıca şunlara da neden olabilir:
- Kalp krizi
- İnme
- Düşük
- Erken doğum
- Bebeğinizin büyümesini engelleyen bir durum olan intrauterin büyüme kısıtlaması
Bebeğinize kan sağlayan organ olan plasentada da kan pıhtıları oluşabilir. Bu, çoğunlukla kan pıhtısı geliştirme riski daha yüksek olan kadınlarda olur. Düşük veya ölü doğumla sonuçlanabilir.
Hamileyken DVT Nasıl Önlenir ve Yönetilir?
Hamilelik sırasında kan pıhtılarını önlemeye yardımcı olmak için öncelikle risk faktörlerinin farkında olun. Ailenizde kan pıhtılaşması veya kan pıhtılaşma bozuklukları olup olmadığını öğrenin. Ve herhangi bir semptom olup olmadığına dikkat edin. Risklerinizi azaltmak için ayrıca:
- Hareketsiz oturmaktan kaçının. Ameliyat olduysanız veya yatak istirahatinde bulunduysanız, yavaş başlayın. Ancak olabildiğince çabuk yavaşça hareket edin. Kan akışını engelleyen bacak bacak üstüne atmaktan kaçının. Uzun mesafeler arasında seyahat ederken, sık sık durun ve hareket edin. Uçaktaysanız, ara sıra ayağa kalkın ve koridorda aşağı yukarı yürüyün. Otururken, bacaklarınızı hareket ettirin. Topuklarınız yerde kalırken ayak parmaklarınızı kaldırın ve indirin. Sonra ayak parmaklarınızı aşağıda tutarak topuklarınızı kaldırın.
- Ayak parmaklarınızı yerde tutarken topuklarınızı kaldırıp indirmeyi deneyin, ardından topuklarınız yerde iken ayak parmaklarınızı kaldırın.
- Yaşam tarzı değişiklikleri yapın. Sigarayı bırakın. Çok fazla kilo almamak ve ne kadar yemeniz gerektiği konusunda doktorunuzun tavsiyelerine uyun. Doktorunuzun önerdiği kadar egzersiz yapın.
- Susuz kalmayın. Bol su için.
- DVT’niz varsa, doktorunuz kanınızı incelten bir ilaçla bunu yönetmenize yardımcı olabilir. Hamile kadınlar için temel tedavi, aşı olarak aldığınız düşük moleküler ağırlıklı heparindir. Doktorunuz genellikle bunu size en az 3 ay boyunca ve doğumdan sonraki 6 haftaya kadar reçete edecektir. Plasentanızı veya anne sütünüzü etkilemez.
- Doktorunuz ayrıca kompresyon çorabı giymenizi tavsiye edebilir. Bunlar, DVT’den kaynaklanan şişmeyi durdurmaya yardımcı olmak için alt bacaklarınıza giydiğiniz sıkı çoraplardır.
- Pıhtının gittiğinden ve yenilerinin görünmediğinden emin olmak için düzenli kontrollere ihtiyacınız olacak. Bu arada, uzun süre hareketsiz oturmaktan kaçının, sağlıklı beslenin ve egzersiz yapın.