Gebelik diyabeti, hamilelik sırasında kan şekeri seviyenizin yükseldiği bir durumdur. İki sınıf gebelik diyabeti vardır. A1 sınıfına sahip kadınlar bunu diyet ve egzersiz yoluyla yönetebilir. A2 sınıfına sahip olanların insülin veya diğer ilaçları alması gerekir.
Gebelik diyabeti genellikle doğum yaptıktan sonra geçer. Ancak bebeğinizin sağlığını etkileyebilir ve hayatınızın ilerleyen dönemlerinde Tip 2 diyabete yakalanma riskinizi artırır. Siz ve bebeğinizin sağlıklı kalması için adımlar atabilirsiniz.
Gebelik diyabeti belirtileri
Gestasyonel diyabetli kadınların genellikle semptomları yoktur veya bunlar hamilelik nedeniyle olur. Çoğu gebe rutin tarama sırasında diyabet problemi olduğunu öğrenir.
Gebelik diyabetinin belirtileri şunlardır;
- Her zamankinden daha çok susamaya başladıysanız
- Açsanız ve normalden daha fazla yiyorsanız
- Her zamankinden daha fazla idrar yapıyorsanız mutlaka hekiminize bilgi verin.
Gebelik diyabetinin nedenleri
Yemek yediğinizde pankreasınız, glikoz adı verilen şekerin kanınızdan hücrelerinize taşınmasına yardımcı olan ve onu enerji için kullanan insülin salgılar. Hamilelik sırasında plasenta, kanınızda glikoz birikmesine neden olan hormonları üretir. Genellikle pankreasınız bunun üstesinden gelmek için yeterli insülin gönderebilir. Ancak vücudunuz yeterince insülin üretemezse veya olması gerektiği gibi insülin kullanmayı bırakırsa, kan şekeri seviyeniz yükselir ve gebelik diyabeti olabilirsiniz.
Gebelik diyabeti risk faktörleri
Aşağıdaki durumlarda gebelik diyabetine yakalanma olasılığınız daha yüksektir:
- Hamile kalmadan önce aşırı kiloluysanız
- Olması gerekenden daha yüksek ancak diyabet olacak kadar yüksek olmayan kan şekeri seviyelerine sahipseniz (buna prediyabet denir)
- Ailenizde diyabet öyküsü varsa,
- Daha önce gebelik diyabeti geçirdiyseniz
- Yüksek tansiyon ya da diğer tıbbi komplikasyonlar yaşadıysanız
- Daha önce kilosu yüksek bir bebek doğurduysanız
- Ölü veya belirli doğum kusurları olan bir bebek doğurmuşsanız
- 25 yaşından büyükseniz gebelik diyabetine yakalanma olasılığınız daha yüksektir.
Gebelik diyabeti testleri ve teşhisi
Gebelik diyabeti genellikle gebeliğin ikinci yarısında ortaya çıkar. Doktorunuz 24 ve 28. haftalar arasında veya yüksek risk altındaysanız daha önce kontrol edecektir. Doktorunuz sizden bir glikoz tarama testi yaptırmanızı isteyecektir. Kan şekerinizi yükseltmek için tatlı bir şeyler içeceksiniz. Bir saat sonra, vücudunuzun tüm bu şekeri nasıl işlediğini görmek için bir kan testi yapılacaktır. Sonuçlar kan şekerinizin belirli bir seviyeden yüksek olduğunu gösteriyorsa, oral glikoz tolerans testine ihtiyacınız olacaktır. Yüksek risk altındaysanız, ancak test sonuçlarınız normalse, doktorunuz hala risk olup olmadığını görmek için tekrar test isteyebilir.
Gebelik diyabeti tedavisi
Gebelik diyabetiniz varsa, hamileliğiniz ve doğumunuz sırasında kendinizi ve bebeğinizi sağlıklı tutmak için mümkün olan en kısa sürede tedaviye ihtiyacınız olacaktır. Doktorunuz sizden şunları isteyecektir:
- Kan şekeri seviyenizi günde dört veya daha fazla kez kontrol edin.
- İdrarınızı diyabetinizin kontrol altında olmadığı anlamına gelen kimyasallar için kontrol edin.
- Sağlıklı beslenin.
- Düzenli egzersiz yapın.
Doktorunuz kilonuzu ve bebeğinizin gelişimini takip edecektir. Kan şekerinizi kontrol altında tutmanız için size insülin veya başka bir ilaç verebilirler.
Hamilelikte kadınlar için hedef kan şekeri düzeyleri
- Yemekten önce: 95 mg / dL veya daha az
- Yemekten bir saat sonra: 140 mg / dL veya daha az
- Yemekten iki saat sonra: 120 mg / dL veya daha az
Gebelik diyabeti için diyet ve egzersiz
Sağlıklı kalmak için şu basit adımları uygulayın:
- Sağlıklı, düşük şekerli bir diyet yapın. Diyabetli biri için hazırlanmış bir yemek planını izleyin. İhtiyacınız olan beslenmeyi aldığınızdan emin olmak için doktorunuzla konuşun. Meyveler, havuçlar ve kuru üzümler gibi doğal şekerler için kurabiye, şeker ve dondurma gibi şekerli atıştırmalıkları tercih edin. Sebzeleri ve tam tahılları beslenme programınıza ekleyin ve porsiyon boyutlarınıza dikkat edin.
- Hamileliğiniz boyunca egzersiz yapın. Mümkün olan en kısa sürede aktif olun. Haftanın çoğu günü 30 dakikalık orta düzeyde aktivite hedefleyin. Yürümek, yüzmek ve bisiklete binmek iyi seçeneklerdir.
- Hamile kalmadan önce fazla kiloları verin: Doktorlar hamilelik sırasında kilo vermenizi tavsiye etmez. Hamile kalmadan önce fazla kilo vermek, daha sağlıklı bir hamilelik sağlayabilir.