Fetal makrozomi, çocuğunuzun doğum ağırlığının gebelik yaşına göre ortalamanın önemli ölçüde üzerinde olduğu bir durumdur. Bu hem anne hem de bebek için doğum ve doğum sorunları yaratabilir. Makrozomi komplikasyonları ve bunların nasıl ele alındığı hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.
Fetal makrozomi nedir?
Fetal makrozomi tanımı, sekiz pound 13 onstan (gebelik yaşına bakılmaksızın) ağırlığa sahip yeni doğanlar için geçerlidir. Dünya çapındaki tüm doğumların kabaca yüzde dokuzunu oluştururlar ve doğum yapan kadınlar için ciddi tıbbi sonuçlar doğurabilirler. Yenidoğan dokuz pound 15 ons veya daha fazla olduğunda durum daha da endişe vericidir.
Makrozomi komplikasyonları, anne için vajinal doğum ile ilgili zorlukları ve bebek için karmaşık tıbbi sorunları içerir. Bazen, özellikle genetik bir yatkınlık suçlanacaksa, fetal makrozomi kaçınılmaz olabilir. Bununla birlikte, iyi doğum öncesi bakım uygulamak ve sağlıklı alışkanlıklar edinmek, fetal makrozomi şansınızı azaltabilir.
Fetal makrozomi belirtileri
Doktorunuz fetüsünüzün ortalamadan daha büyük olduğuna dair işaretler gözlemlerse, muhtemelen bir makrozomi ultrasonu isteyecektir. Uyarı işaretleri şunları içerir:
- Olağandışı fundus yüksekliği
Doğum öncesi kontrollerinizin bir parçası olarak, fetal büyümeyi izlemek için fundal yüksekliğiniz rutin olarak ölçülür. Rahminizin tepesi (veya fundus) ile kasık kemiğiniz arasındaki mesafeyi temsil eder.
- Amniyotik sıvının fazlalığı
Rahminizdeki amniyotik sıvı bebeğinizi çevreler ve korur ve ürettikleri idrar miktarıyla bağlantılıdır. Aşırı miktar bazen daha büyük bir fetüsü gösterir.
Fetal makrozomi nedenleri
Bazı durumlarda, durumun arkasında belirgin bir neden olmamasına rağmen, en yaygın fetal makrozomi nedenlerinden biri genetiktir. Fiziksel olarak daha iri olan çiftler doğal olarak daha iri bebekler üretirler. Anne olarak, genel sağlığınız da devreye giriyor. Size diyabet (tip 1, tip 2 veya gebelik) teşhisi konduysa veya obezite ile mücadele ediyorsanız , çocuğunuzun fetal makrozomi geliştirme olasılığı daha yüksektir. Nadir durumlarda, büyümelerini hızlandıran tıbbi bir sorunları olabilir.
Fetal makrozomiye katkıda bulunan faktörler
Her hamilelik benzersizdir. Dolayısıyla, tipik neonatal makrozomi risklerinin bir kısmını veya tamamını sergileyebilir ve yine de ortalama büyüklükte bir bebek doğurabilirsiniz. Bu işaretler şunları içerir:
- Kötü kontrollü diyabet
Obezite ve/veya tedavi edilmemiş diyabet (ve yüksek kan şekeri seviyeleri), geniş omuzlu ve çok fazla vücut yağına sahip bir fetüs üretebilir. Özellikle bu iki kronik durum sıklıkla fetal makrozomi ile ilişkilendirilmiştir.
- Makrozomi tarihi
Halihazırda sekiz pound 13 onstan daha ağır bir çocuk doğurduysanız, muhtemelen bir başkasına sahip olacaksınız.
- aşırı kilo alımı
Doktorların çoğu hamilelik sırasında 25 ila 35 kilo almanızı önerir (eğer daha önce ortalama kilodaysanız). Ancak hamile kalmadan önce 25 ila 30 arasında bir BMI’niz varsa, yalnızca 15 ila 25 kilo almalısınız, yoksa neonatal makrozomi şansınızı artırırsınız.
- Önceki gebelikler
İlk çocuğunuzdan sonra, doğan her çocuk biraz daha ağırdır. Sonraki her hamilelik için ortalama doğum ağırlığı kabaca dört ons artar.
- erkek bebek taşımak
Erkekler sıklıkla kızlardan daha iri doğarlar. Sonuç olarak, ciddi fetal makrozomi vakaları (dokuz pound 15 ons veya daha fazla doğum ağırlığı) genellikle erkektir.
- Bitiş tarihini geçmek
Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, 40 haftayı geçen gebelikler ortalamadan daha ağır yeni doğanlar üretebilir.
- İlerlemiş yaş
Hamileyseniz ve 35 yaşından büyükseniz, çocuğunuzda makrozomi riski daha yüksektir.
Neyse ki, normal kilonuzda kaldıysanız (hamilelik öncesi ve sırasında) ve diyabet teşhisi konmadıysa, cenin büyümesi beklendiği gibi ilerleyecektir. Ancak bebeğiniz gebelik yaşına göre iri görünüyorsa, doktorunuz testler önerebilir veya sizi daha yakından izlemeye başlayabilir.
Makrozomi sonuçları
Fetal makrozomiden kaynaklanan komplikasyonlar hem annenin hem de bebeğin sağlığını doğrudan etkileyebilir.
Anne için komplikasyonlar
- Teslimatla ilgili zorluklar
Fetüsünüzün vajinal kanala sıkışmasını önlemek için doktorunuzun forseps veya vakumlu aspirasyon aparatı kullanması gerekebilir. Alternatif olarak, acil bir C-bölümüne ihtiyacınız olabilir .
- Vajinal laserasyonlar
Fetal makrozomisi olan bir bebek, doğum sırasında doğum kanalını veya perineyi (vajina ile anüs arasındaki bölge) yırtabilir veya hasar verebilir .
- Doğum sonrası kanama veya kanama
Fetal makrozomi, rahim kaslarınızın düzgün bir şekilde kasılmasını ve gebelik öncesi boyutuna ve konumuna dönmesini zorlaştırarak bazen ciddi kanamalara yol açar.
- rahim rüptürü
Daha önce sezaryen yaptırdıysanız, rahminiz skar çizgisi boyunca yırtılarak açılabilir, cerrahi veya hatta kısmi histerektomi gerektirebilir. Hemen ele alınmazsa, hem siz hem de yeni doğan bebeğiniz için potansiyel olarak ölümcül bir durumdur.
Bebek için komplikasyonlar
Makrozomi komplikasyonları çocuğunuzu yaşamı boyunca etkileyebilir ve şunları içerir:
- Düşük kan şekeri
Kan şekeri seviyeleri düştüğünde, vücut artık normal şekilde çalışamaz.
- Çocukluk çağı obezitesi
Araştırmalar, daha yüksek doğum ağırlığının obezite olasılığını artırdığını gösteriyor.
- Metabolik sendrom
Bu tıbbi durumlar diyabet, kalp krizi ve inme şanslarını artırır. Bunun nedeni, yüksek kan şekeri, yüksek tansiyon, anormal kolesterol ve bel çevresinde aşırı vücut yağının bulunmasıdır.
Makrozomi komplikasyonları
Yukarıda listelenen fetal makrozomi komplikasyonlarının yanı sıra, omuz distosisi olarak bilinen bir durum hem siz hem de bebeğiniz için hayati tehlike oluşturabilir.
Makrozomili fetüsler, doğum sırasında başları rahimden çıkarken omuzlarını sıkışma eğilimindedir. Omuz distosisi köprücük kemiğini, üst kollardaki humerus kemiklerini bile kırabilir veya beyin ve sinir hasarına neden olabilir. Çok nadir durumlarda, omuz distosisi ölümcül olabilir.
Götürmek
Kaliteli doğum öncesi bakım aramak ve sağlıklı bir hamilelik ağırlığını korumak, fetal makrozomi şansınızı azaltmanıza yardımcı olabilir. Siz ve çocuğunuz için makrozomiden kaynaklanan ciddi tıbbi komplikasyonları önlemek için aktif adımlar atın. Fetüsünüz normalden daha büyükse, sorunu çözmenin doğru yolu hakkında doktorunuza danışın.
Referanslar
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17795-fetal-macrosomia https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/fetal-macrosomia/symptoms-causes/syc-20372579 https://www. aafp.org/afp/2001/0701/p169.html https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3868121/ https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week -by-week/in-derinlik/pregnancy-weight-gain/art-20044360 https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-derinlik/pregnancy-weight-gain/ art-20044360