Hamile ebeveynlerin bebeklerinin cinsiyetini tahmin etmelerine yardımcı olabilecek erken belirtileri hepimiz duymuşuzdur. Ancak biyolojik cinsiyetin nasıl belirlendiğini ve bu işaretlerden hangilerinin güvenilir olduğunu gerçekten biliyor musunuz? Bebeğinizin cinsiyetini tahmin etme hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu makaleyi okuyun.
Cinsiyeti neden doğumdan önce biliyor?
Hamile olduğunuzu öğrendiğinizde en büyük önceliğiniz elbette sağlıklı bir hamilelik ve sağlıklı bir bebek sahibi olmak. Bununla birlikte, birçok kişi pozitif bir gebelik testi yaptıkları andan itibaren bebeklerinin cinsiyetini bilmek isterler !
Belki üniseks bebek isimleri hakkında düşündünüz veya belki bebeğinizin cinsiyetini öğrenmek, bir isme karar vermenize ve onların gelişine hazırlanmanıza yardımcı olabilir. Birçok ebeveyn, hangi renk giysi ve çocuk odası dekorasyonu alacağına karar vermek için çocuklarının biyolojik cinsiyetini kullanır.
Fetüs biyolojik cinsiyetini ne zaman geliştirir?
Cinsiyetin belirlendiği sürece insan cinsel farklılaşması denir. Muhtemelen hamileliğinizin birkaç ayına kadar bebeğinizin cinsiyetini öğrenemeyeceksiniz, ancak gebe kalma anında kesin olarak belirlenmişti.
Bebeğin genleri cinsiyeti belirler. Tüm yumurtalar bir X kromozomu içerirken, sperm bir X veya bir Y kromozomuna sahip olabilir. Yumurta, X kromozomu taşıyan bir sperm hücresi tarafından döllenirse ortaya çıkan XX embriyosu dişi olacaktır. Ancak sperm hücresinde Y kromozomu varsa embriyoda da erkek XY kromozomu olacaktır.
İlk başta, cinsiyetten bağımsız olarak tüm embriyolar aynı görünür. Hamileliğinizin beşinci haftasında bebeğinizin “gonadal sırt” (veya “genital çıkıntı”) adı verilen bir yapısı olacaktır. Yedinci haftaya kadar, cinsel organların öncülerini geliştirecekler. Ardından, sonraki beş hafta boyunca embriyonuz, cinsel organlarının gelişimini uyaran hormonlar üretmeye başlar.
Tüm seks organları genital çıkıntıdan gelir. Yumurtalıklar testislere eşdeğerdir, yani aynı hücrelerden oluşurlar ve klitoris ve penis eşdeğerdir. Bu hormonlar bir kez harekete geçtiğinde, genital çıkıntı bu yapılara farklılaşmaya başlar.
XY kromozomu taşıyan çoğu fetüs için, genital çıkıntı 11. haftada penise doğru uzamaya başlar. 14. haftada küçük tomurcuklar prostatı oluşturur ve 16. haftada üriner sistem oluşur. Testisler yaklaşık 26. haftalarda skrotuma iner. 31 yaşında ve penis üçüncü trimesterde büyümeye devam ediyor.
XX kromozomlu çoğu fetüs için, birincil yumurtalıklar 12. hafta civarında ortaya çıkar. 14. ve 20. haftalar arasında 6-7 milyon ilkel yumurta ile dolarlar. Bu yumurtaların miktarı doğuma kadar azalır ve bu noktada yaklaşık 1-2 milyon yumurta kalır. Paramezonefrik kanallar adı verilen iki yapı, hamileliğin 16. haftasında uterus ve vajinayı oluşturmak için birleşir.
Bir kızınız olacağının beş işareti
Bebeğinizin cinsiyetini nasıl tahmin edeceğinize dair birçok eski eş hikayesi ve efsanesi vardır. İşte bir kız için sözde beş hamilelik belirtisi hakkındaki gerçek:
Bebeği yüksekte taşımak
Bir bebeğin cinsiyetiyle ilgili en yaygın mitlerden biri, daha yüksek bir yumruya sahip olmanın bir kızınız olacağı anlamına geldiğidir. Ancak bu doğru değil.
Yumrunuzun nasıl görüneceğini belirleyen en büyük faktörler, fiziksel durumunuz, sahip olduğunuz gebelik sayısı, karın kaslarınız ve gebelik sırasında aldığınız toplam kilodur.
Ruh hali
Bazı insanlar, dişi bir fetüsün ürettiği östrojenin annenin mizacını etkileyerek ruh halinde dalgalanmalara neden olabileceğini düşünüyor. Bununla birlikte, hamile olan herkes, kendi hormonal dalgalanmalarından dolayı ruh hali dalgalanmaları yaşayabilir: bu ruh hali değişiklikleri bebeğin cinsiyeti ile ilgili değildir.
Sabah rahatsızlığı
Bir başka yaygın inanış da, dişi bir fetüsün ürettiği bol hormonların daha ciddi sabah bulantısı vakalarına neden olabileceğidir. Ancak bulantı ve kusmanın şiddeti kişiden kişiye değişir ve hatta aynı kişi farklı gebeliklerde farklı deneyimler yaşayabilir.
Akne veya donuk cilde sahip olmak
Kız bebek annesinin güzelliğini çalar diye bir söz duydunuz mu hiç? Bazı insanlar, eğer bir kızınız varsa, yağlı veya donuk bir cilt ve sivilce geliştireceğinize inanır. Bu başka bir yalan. Hamilelik hormonları tahmin edilemez olabilir ve her insanın cildini ve saçını farklı şekilde etkiler.
Erkek çocuk sahibi olacağınıza dair beş işaret
Tuzlu yiyecekler istemek
Araştırmalar, tüm insanların yüzde 50 ila 90’ının hamilelik sırasında bir noktada yemek istekleri yaşadığını göstermiştir. Yaygın bir efsane, dişi bir fetüsün tatlılar için istek duymasına ve erkek bir fetüsün tuzlu ve tuzlu yiyecekler için istek duymasına neden olmasıdır.
Gerçek şu ki, bir kişinin istekleri, bebeğinin cinsiyetinden çok, beslenme gereksinimleriyle ilişkili olabilir. Ayrıca, bir kişinin aşerdiği yiyeceğin kısmen kendi kültürüne bağlı olabileceğine dair bir teori de var.
düşük taşıma
Tıpkı yüksekte taşımanın bir kızınız olacağı anlamına gelmesi gerektiği gibi, daha düşük bir yumrunun da bebeğinizin erkek olduğu anlamına geldiğine inanılıyor. Bununla birlikte, bu teoriyi destekleyecek hiçbir kanıt yoktur ve yukarıda belirtildiği gibi, yumrunuzun şekli diğer faktörler tarafından belirlenir.
Daha sağlıklı saç ve cilt
Bu, bir kıza sahip olmanın “güzelliğinizi alıp götüreceği” efsanesinin tam tersidir. Pek çok insan, bir erkek çocuk taşıyorsanız cildinizin daha sağlıklı görüneceğine ve kalın, parlak saçlara sahip olacağınıza inanır.
Gerçekte, bu değişiklikler yalnızca hamilelik hormonlarına bağlıdır. Bazı insanlar cilt pigmentasyonu veya sivilce geliştirirken, diğerleri daha kalın saçlara ve “hamilelik ışıltısına” sahip olur.
Ruh hali değişikliği yok
Erkek çocuk sahibi olmanın hamile bir kişinin ruh halindeki dalgalanmalardan kaçınacağı anlamına geldiğine içtenlikle inanan var mı? Ne yazık ki, bu doğru değil. Bebeğinizin biyolojik cinsiyetinin ruh halinizde dalgalanma olup olmayacağı üzerinde herhangi bir etkisi olmayacaktır. Bunlar çok yaygın bir olaydır.
Bebeğinizin cinsiyetini öğrenmek için tıbbi testler
Pek çok insanın bu efsanelere inanması şaşırtıcı değil – neredeyse yüzde 50 haklı olma şansları var. Bunlar, sağlık uzmanınızın bebeğinizin cinsiyetini belirlemek için kullanabileceği testlerden bazılarıdır:
NIPT: Non-invaziv doğum öncesi test
NIPT, ilk trimesterde genetik anormallik olasılığını test etme yöntemidir. Bu anne kan testi fetüs için herhangi bir risk oluşturmaz. Genellikle yüksek riskli gebeliklerde Down sendromunu tespit etmek için kullanılır, ancak bebeğin cinsiyetini de tespit edebilir. Testin doğruluğu yüzde 98 civarında.
ultrason
Bu, bebeğinizin cinsiyetini belirlemenin en yaygın yoludur ve düşük riskli gebeliklerin çoğu, bebeğin cinsiyetini hamileliğin 18. ve 22. haftaları arasında bu şekilde öğrenir. Fetüs için doğru ve tamamen güvenlidir.
amniyosentez
Bir amniyotik sıvı örneği kullanarak, amniyosentez genetik anormallikleri ve bebeğinizin cinsiyetini tespit edebilir. Bu yöntem invazivdir ve genellikle yüksek riskli gebeliklerde yapılır.
Koryon villus örneklemesi (CVS)
CVS, Down sendromunu veya diğer kromozomal anormallikleri teşhis etmek için bir plasenta örneği gerektiren invaziv bir testtir. Ayrıca bebeğin cinsiyetini hamileliğin 10. haftasından itibaren belirleyebilir.
İmplantasyon Öncesi Genetik Test (PGT)
Bazı ebeveynler sadece belirli bir cinsiyetten bebek sahibi olmak isteyebilir. Bu, cinsiyete bağlı hastalıklardan kaçınma isteğinden veya bir tercih meselesinden kaynaklanabilir. Bazı ülkelerde, bebeğinizin cinsiyetini IVF geçirerek seçmek yasaldır. Embriyolar laboratuvarda üretilir ve cinsiyet açısından test edilir, ardından sadece seçilen cinsiyetin embriyoları implante edilir.
Amniyosentez ve CVS, öncelikle fetal anormalliklerden şüphelenildiğinde gerçekleştirilir ve her iki test de belirli riskler taşır. Fetüsün cinsiyetini belirlemenin bir yolu olarak önerilmezler.
son not
Bebeğinizin cinsiyetini öğrenmek istemeniz normaldir, ancak sağlıklı bir bebekle sağlıklı bir ebeveyn olmak nihai hedeftir. Hamilelik sırasında sağlıklı beslenmeye devam edin , hamilelik sırasında tükettiğiniz sıvıları izleyin , aktif kalın ve bebeğiniz geldiğinde cinsiyetinin o kadar da önemli olmadığını anlayabilirsiniz!
Referanslar
Walsh, Kate ve ark. “Maternal Prenatal Stres Fenotipleri Fetal Nörogelişim ve Doğum Sonuçlarıyla İlişkilidir.” PNAS, Ulusal Bilimler Akademisi, 26 Kasım 2019, www.pnas.org/content/116/48/23996.
Mayo Klinik Personeli. “Fetal Gelişim: 1. Trimesterde Ne Olur?” Mayo Clinic, Mayo Tıp Eğitimi ve Araştırma Vakfı, 12 Temmuz 2017, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-Definition/prenatal-care/art-20045302.
Mayo Klinik Personeli. “Fetal Ultrason.” Mayo Clinic, Mayo Tıp Eğitimi ve Araştırma Vakfı, 3 Ocak 2019, www.mayoclinic.org/tests-procedures/fetal-ultrasound/about/pac-20394149.
“Genital Sırt.” Genital Ridge – Genel Bakış | ScienceDirect Konuları, www.sciencedirect.com/topics/engineering/genital-ridge.
Hill, Mark A. “BGDB Cinsel Farklılaşma – Geç Embriyo.” UNSW Embryology, 2020, embryology.med.unsw.edu.au/embryology/index.php/BGDB_Sexual_Differentiation_-_Late_Embryo.
Paxton, Steve ve ark. “Leeds Histoloji Rehberi.” Histoloji Kılavuzu, www.histology.leeds.ac.uk/female/FRS_ova.php.
“Kadın Üreme Sistemi: Yapı ve İşlev.” Cleveland Clinic, 19 Ocak 2019, my.clevelandclinic.org/health/articles/9118-female-reproductive-system.
Gonadal Sırtı. Gonadal Sırtı – Genel Bakış | ScienceDirect Konuları, www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/gonadal-ridge.
“Hamile Bir Kadının Erkek Çocuk Doğurma Şansı Yüzde 50 mi?” Scientific American, Scientific American, 15 Kasım 2004, www.scientificamerican.com/article/is-a-pregnant-womans-chan/.
“Kadınlarda Yaşa Bağlı Doğurganlık Düşüşü.” ACOG, Mart 2014, www.acog.org/clinical/clinical-guidance/committee-opinion/articles/2014/03/female-age-related-fertility-decline.
A, Aatsha P. “Embriyoloji, Cinsel Gelişim.” StatPearls [İnternet]., ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi, 30 Mayıs 2020, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557601/.