Bu siteyi kullanarak, Gizlilik Politikası ve Kullanım Koşulları'nı kabul etmiş olursunuz.
Accept
Annelik HikayesiAnnelik Hikayesi
  • Bebek İstiyorum
    • Tüp Bebek
  • Bebeğimi Beklerken
    • Hafta Hafta Gebelik
    • Beslenme
    • Hamilelik Belirtileri
    • Hamilelikte Sağlık
  • Doğum ve Sonrası
    • Anne Baba Olmak
    • Doğum Sonrası
    • Doğum Yöntemleri
    • Doğuma Hazırlık
  • Bebeğim Büyüyor
    • Ay Ay Bebek Gelişimi
    • Ek Besine Geçiş
    • Emzirme ve Beslenme
Arama
  • İletişim
  • Kullanım Koşulları
© 2022 Annelik Hikayesi. Tüm Hakları Saklıdır
Reading: Dr. Özgür Bolat “Akıllı Çocuk Sofrası” kapsamında çocuklara ödülle yemek yedirmenin sakıncalarını anlattı
Share
Aa
Annelik HikayesiAnnelik Hikayesi
Aa
Arama
  • Hakkımızda
  • Bebek İstiyorum
  • Bebeğimi Beklerken
  • Bebeğim Büyüyor
  • Hafta Hafta Gebelik
  • Ay Ay Bebek Gelişimi
  • Doğum ve Sonrası
  • Gizlilik Politikası
  • İletişim
  • Kullanım Koşulları
Bizi Takip Edin
  • İletişim
  • Kullanım Koşulları
© 2022 Annelik Hikayesi. Tüm Hakları Saklıdır
Annelik Hikayesi > Genel > Dr. Özgür Bolat “Akıllı Çocuk Sofrası” kapsamında çocuklara ödülle yemek yedirmenin sakıncalarını anlattı
GenelBebeğim Büyüyor

Dr. Özgür Bolat “Akıllı Çocuk Sofrası” kapsamında çocuklara ödülle yemek yedirmenin sakıncalarını anlattı

annelik
Last updated: 2023/01/17 at 10:35 PM
annelik
Share
3 Min Read
SHARE

Toplumsal yatırımlarında ”Sürdürülebilir Gıda” konusuna odaklanan Banvit BRF’in hayata geçirdiği “Akıllı Çocuk Sofrası” projesi danışmanlarından Eğitim Bilimci Dr. Özgür Bolat çocuklara ödülle yemek yedirmenin sakıncalarını anlattı.

“Akıllı Çocuk Sofrası” projesinin web sitesinde yayınlanan makalede çocukların yemek yemeyi reddettiği durumlarda başvurulan yöntemlerden biri olan “yemeğini yedikten sonra çikolata yiyebilirsin” veya “ödevini yaparsan dondurma yiyebilirsin” gibi ödül verme yönteminin doğru olmadığının altını çizdi.

Özgür Bolat makalesinde Aston Üniversitesi’nden Dr. Jackie Blissett ve meslektaşlarının, ödül ile beslenme arasındaki ilişkiyi anlamak için yaptıkları bir araştırmaya dikkat çekerek şunları paylaştı; “Araştırma kapsamında 3-5 yaş arasında 66 çocuğu bir odaya alarak çocukları iki gruba ayırıyorlar. İki gruba da puzzle yapmaları için malzeme dağıtıyorlar ancak ilk gruptaki puzzle’ın parçalarının bir tanesini eksik veriyorlar. Aslında ilk gruptaki çocukların puzzle’ı tamamlama şansları yok. Bunun amacı çocuklarda bir hayal kırıklığı oluşturmak. Puzzle uygulaması bittikten sonra çocuklara oyuncaklar ve farklı yiyecekler sunuyorlar ve hangi grubun, daha çok yemek yediğini izliyorlar. Bu sırada çocukların annelerine de “Yemek yedirirken, ödül kullanılır mısınız?” diye soruyorlar. Araştırma sonuçları aile, yemek yedirmek için ödül kullanıyorsa, çocuğun hayal kırıklığına uğradığında bu duygusunu yönetmek için yemek yediğini ortaya koyuyor. Çocuk, yemekten aldığı hazzı, bir duygu düzenleme aracı olarak kullanıyor. Çocuklara, çikolata gibi yiyecekleri ödül veya acıyı hafifletmek için vermek istemeden de olsa onlara “Duygularınla başa çıkmak için yemeği kullanabilirsin” mesajı veriyor. Bu durumda çocuklar üzüntülerini anlamaktan ve onu yönetmektense, o duygudan kaçmayı ve yiyecekten alacağı hazza odaklanmayı tercih ediyor ve yiyecekle olumsuz duygularından kaçmayı öğreniyor. Ergen veya yetişkin olduğunda ise ne zaman kaygılı, stresli, üzüntülü veya huzursuz hissederse, bu olumsuz duygulardan kaçmak, kendini avutmak veya kendini teselli etmek için yemek yemeye başvuruyor. İşin kötüsü, duygusunu yönetmek için yemek yediğinde; sağlıklı değil, bol yağlı ve şekerli ürünleri seçiyor. Bu da sağlıksız beslenme sonucu kilo sorunlarına yol açıyor.” Bolat, araştırmanın sonuç olarak, çocuklara ödül ile yemek yedirmektense, evde bir yemek düzeni kurmanın çok daha doğru olduğunu ortaya koyduğunu belirtiyor.

Dr. Özgür Bolat’ın makalesinin tamamına ulaşmak için: https://www.akillicocuksofrasi.com/faydali-icerikler/odulle-yemek-yedirmek-neden-sakincalidir

“Akıllı Çocuk Sofrası” Projesi Hakkında

Banvit BRF’in, Milli Eğitim Bakanlığı iş birliği ile hayata geçirdiği “Akıllı Çocuk Sofrası” projesi sağlıklı nesillerin yetişmesine ve gıda israfının önlenmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor. “Akıllı Çocuk Sofrası” projesiyle çocuklarda bilinçli gıda tüketimi alışkanlıklarının oluşturulması hedeflenirken gıda israfı konusunda da bilinçlenmeleri amaçlanıyor. Gıda tüketim alışkanlıklarının çok büyük ölçüde aile içinde edinildiği gerçeğinden yola çıkan proje, ilkokul öğrencileri ile ailelerinin ve öğretmenlerinin sürdürülebilir gıda konusundaki eğitim ve farkındalık çalışmalarını kapsıyor.

Proje hakkında daha fazlası için: https://akillicocuksofrasi.com/

You Might Also Like

Üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için sofranızda zerdeçala yer açın

Yeni yılda kalp sağlığını koruyacak 8 tavsiye

Yeni yıla sigarasız yeni bir başlangıç yapın

UYKU SORUNLARININ ÇÖZÜMÜ İÇİN 5 ÖNEMLİ ÖNERİ

Hande Soral bebek bakımında Uni Baby’yi tercih ediyor

Share this Article
Facebook Twitter Whatsapp Whatsapp Telegram Email Copy Link Print
Share
What do you think?
Love0
Sad0
Happy0
Sleepy0
Angry0
Dead0
Wink0
Previous Article Redhouse’tan okuma yolculuğunun başındaki çocukları okumaya heveslendirecek nitelikte bir kitap
Next Article Okul Çağı Çocuklarında Skolyoz Belirtilerine Dikkat!
Leave a comment Leave a comment

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

//

Dünyanın en güzel hikayesini oluştururken çevresindeki yanlış bilgilendirmeleri gördükçe hikayenin keyfinin kaçmaması için oluşturulmuş bir platform. Platform diyoruz çünkü bu sayfada aklınıza gelebilecek her şey var…

Hızlı Linkler

  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Açık Rıza Beyanı
  • Kullanım Koşulları
  • Gizlilik Politikası

Kategoriler

  • Hafta Hafta Gebelik
  • Ay Ay Bebek Gelişimi
  • Bebek İstiyorum
  • Bebeğimi Beklerken
  • Doğum ve Sonrası
  • Bebeğim Büyüyor

Bizi Takip Et

Annelik HikayesiAnnelik Hikayesi
Bizi Takip Edin

© 2022 Annelik Hikayesi. Tüm Hakları Saklıdır

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?