Doğum Travması nedir?

Annelik Hikayesi

Travmatik doğum, ölü doğum yapmak veya doğum masasında panik atak geçirmek anlamına gelmez 

Travma olarak deneyimlediğiniz ve sınıflandırdığınız şey, başka bir kadının yaşadığı ve travma olarak sınıflandırdığı şeyle aynı olmayabilir. Birçok kadın ilk doğumlarında yaşadıkları ve daha çok yaşamayı beklemedikleri şeyler nedeniyle ilk doğumlarını travmatik bir doğum olarak nitelendiriyor. Aslında yeni doğum yapan annelerle bu durum konuşulduğunda ortaya iletişim ve bakım eksikliği temelli travmalar çıkıyor. Çünkü pek çok kadın doğum yaptığında bebeği sağlıklıysa kimse onun deneyimini duymayı düşünmüyor ve yeni anne arka plana itiliyor. Özellikle bebekte herhangi bir problem varsa hemen hemen hiçbir aile üyesi anneyle ilgilenmiyor ve tamamen bebeğin sağlık durumuna odaklanıyor. Bu durum da anneyi yalnızlığa itiyor ve anne bilinçaltında farkında olmasa da kendini suçlamaya başlıyor. 

Doğum Travmasının Sonuçları

2015 yılında yapılan bir araştırmaya göre doğum travması yaşayan annelerde doğum sonrasında anksiyete ve emzirme problemleri başta olmak üzere pek çok sorunla karşılaşılmış, pek çok anne yeniden bir hamilelik istemediğini kesin bir tavırla dile getirmiştir. 

Doğum Travmasıyla Başa Çıkma Yolları

Doğumunuzun travmatik olduğunu düşünüyorsanız, daha iyi hissetmenin yolları vardır. Uzmanlar bu üçüyle başlamayı öneriyor:

Doğum deneyiminizi değerlendirin

Doğum ne olursa olsun ne olduğunu anlamak için çok az kesinti süresi olan bir kasırga olabilir. Ama travmatik bir doğum geçirdiyseniz, oturup doğumunuzu gerçekten değerlendirme şansınız olduğunu fark etmeyebilirsiniz. Ancak deneyiminizi içinizde tutup paylaşmadığınızda, travma çıkış olmadan oluşabilir ve semptomları kötüleştirebilir. Örneğin, hastaneye her gitmeniz gerektiğinde geçmişe dönüşleriniz olabilir veya semptomların ortaya çıktığını görebilirsiniz. Doğum deneyiminizi, güvendiğiniz bir arkadaşla veya bir terapistle (iyi ve zor kısımları not ederek) ele alın. 

Bir profesyonelden destek alın

Doğum travması çoğu durumda kabuslar, duygusal bir sersemlik, uyku problemleri ve kontrolsüz sinir gibi problemlere neden oluyorsa klinik müdahale ve tedavi gerektirir. 

Doğum sonrası destek alın

Doğumdan sonra sizi eleştirmeden size destek olabilecek kişilerden destek alın. 

Share This Article
Leave a Comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir