Hamilelik çok keyifli bir dönem olsa da anne adaylarını en çok korkutan -ki bu tamamen yanlıştır emin olun- doğum başlangıcıdır. Sezaryen doğum olan ya da olacak anne adayları için doğum süreci planlı gelişse de normal doğum bekleyen anneler için her farklı durum doğumun başlangıcı sayılıp tatbikata dönüşebiliyor. İşte bu teyakkuz durumunun gerçek olup olmadığını fark edebilmeniz için ipuçlarını sizlerle paylaştık. Şimdi arkanıza yaslanın ve doğumun nasıl başladığını bir de bizden dinleyin…
Önce kısaca doğumun başladığını gösteren ipuçlarını söyleyelim. Sonra teker teker en çok sorulan sorularla detaylandıralım isterseniz…
- Belirlenen doğum tarihi yaklaştığı halde daha dinçseniz,
- Kilo alımınız durduysa,
- Vücudunuz ağırlaşmaya başladıysa,
- Çok sık idrara çıkıyorsanız,
- Adet ağrısına benzer ağrılarınız varsa ve giderek artıyorsa,
- Karın bölgeniz sertleşmeye başladıysa,
- Nişan geldiyse,
- Kanama başladıysa,
- Suyunuz geldiyse
Tebrikler yeni bir hayata başlamak için mucizenizle tanışmaya çok az zaman kaldı. Burada size düşen bebeğinizin uzun yolculuğunu sağlıkla tamamlayabilmesi için ona eşlik etmek ve doğumun büyülü dünyasıyla tanışmak…
Belirlenen doğum tarihi
yaklaştığı halde daha iyi hissediyorum. Doğum başlamış olabilir mi?
40. haftaya geldiğiniz halde yorgunluk yerine kendinizi olmadığınız kadar zinde hissediyorsanız hatta durup dururken evi temizleyecek kadar dinçseniz haberiniz olsun! Siz farkında olmasanız da vücudunuz doğuma enerji toplamak için kendini hazırlamaya başladı. Hamileliğinizin 35-36. Haftalarından sonra vücudunuzun sizi hazırlamak için başlattığı doğuma hazırlık ağrıları ilk gebeliğinizse daha belirgindir. Bebeğiniz 2.500 gramı geçtiğinde ağrı ve baskı hissetmeye başlayacaksınız. Rahatlamanız ise bebeğinizin başı aşağıya inerek pelvise yerleştiğinde olacak.
Artık kilo almıyorum,
doğumum başlamış olabilir mi?
Boy ve kilonuz orantılı ise 9-15 kg arasında kilo alabilirsiniz. Son aylarda hem bebeğiniz hem de sizin kilo alımınız artabilir. Kilo alımıyla birlikte uyluk, baldır ve ayak bölgenizde de ödemler görülebilir. Ama endişelenmeyin, doğumdan sonra bebeğinizle geçireceğiniz her zamanın keyfini çıkarın, beslenmenize dikkat ettikten sonra kilo vermeniz kolaylaşacaktır.
Karnım aşağıya indi,
doğum başlıyor olabilir mi?
Bebeğiniz aşağıya doğru baskı yapmaya başladıkça kendinizi ağır hissedebilirsiniz; burada gebelikte aldığınız kilonuzun fazla olmasının da etkisi büyüktür.
Çok sık idrara
çıkıyorum doğum başlamış olabilir mi?
Bebeğin aşağıya inmesiyle birlikte mesanedeki doluluk hissiniz çoğalır ve baskı arttığı için daha sık idrara gitmeye başlayabilirsiniz.
Doğum ağrısı neye
benzer?
Doğum ağrısı adet
ağrısına benzer mi?
Bebeğin başı küçük pelvise girmeye başlayınca kasıklarınızda ve bel bölgenizde adet sancısına benzer ağrılarla karşılaşabilirsiniz. Önemli olan bu ağrıların şiddeti ve sıklık derecesidir. Sıklık derecesi arttıkça doğumun yaklaştığından emin olabilirsiniz.
Karnım sertleşti, doğum
başlıyor mu?
Doğumun habercisi olan rahim kasılmaları karın bölgesini sertleştirir. Önemli olan bu kasılmaların sıklığı ve süresidir.
Eğer;
- Kasılma 3-5 dakikada bir geliyorsa,
- Aşağı doğru baskı ve sürekli idrara çıkma ihtiyacı hissettiriyorsa,
- Bel ve kasıklarınızda ağrı var ve giderek artıyorsa,
- Bu belirtiler ile birlikte veya tek başına nişan ya da suyunuz gelmişse,
- Kanamanız varsa doğumunuz başlamış olabilir. Bu durumda hemen bir hekime başvurmanız gerekir.
Burada altını çizmemiz gereken önemli bir durum da karın bölgesinde kasılma ile ağrının çok şiddetli ve aralıksız olması durumudur. Bu durum başka problemlerin habercisi olabilir. Mutlaka hekiminizi arayın.
Nişan gelince doğum
başlar mı?
Hamilelik boyunca rahmi koruyan, rahim ağzını kapatan yapının doğumun başlaması, rahim ağzındaki incelme ve yumuşamayla birlikte dışarı mukus salgı şeklinde atılması durumudur. Nişan gelmesi doğumun hemen olacağı anlamına gelmez; ancak yakın olduğunun habercisidir. Mutlaka hekiminizi arayın.
Kanama doğum habercisi
mi?
Birden başlayan kanama az ve sümüksü ise doğum başlangıcı olabilir. Ancak kan yoğun ve eşlik eden ağrı varsa mutlaka gecikmeden hastaneye gitmek gerekir.
Suyum geldi, doğumum
başlar mı?
Özellikle ilk hamileliklerde rahim ağzındaki incelme ve açılma daha yavaştır. Belli bir açıklığa ulaştıktan sonra ise su kesesi baskıya dayanamayarak açılır. Bu durumda yaklaşık 24 saat içerisinde doğum gerçekleşir. Gerçekleşmez ise ağrı serumu verilmesi gerekebilir. Suyun gelmesinin üzerinden 12 saat geçmiş ve doğum hala başlamamışsa siz ve bebekte enfeksiyon olmaması için tedavi yapılır.
Sancılanmaya başladım.
Doğum sancısı mı yalancı sancı mı?
En çok merak edilen konulardan biri de budur. Hamileliğin son aylarında yaşanan her ağrı doğum ağrısı sanabilirsiniz, önemli olan ağrıların sıklığı ve şiddetidir. Bu ağrılar düzensiz aralıklarla gelir ve aşağıya doğru bası hissi olmaz. Ilık bir duş ve bol sıvı almanızı önerebiliriz. Bu sizi rahatlatır. Çünkü bazen rahim kasılmalarının nedenlerinden biri de susuz kalmaktır. Bol sıvı ve ılık bir duş damarlarda genişlemeye yardımcı olur, gerçek doğum ağrısı değilse ağrılarınızı azaltır.