Bebek Büyütürken Yapılan 20 Klasik Hata!

Annelik Hikayesi

‘Bebek Büyütürken Yapılan 20 Klasik Hata ‘Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Feyza Çivici Gümüş tarafından yazılmıştır. 

Bebek Büyütürken Yapılan 20 Klasik Hata başlık çok tanıdık gelse de klasik bir şekilde hatalar yapılmaya devam ediliyor desek☺ İşte bunu önlemek ve biraz da olsa yeni annelere çevrelerinden gelen bazen iyi niyetle bazen nefes almadan kırıcılığına bakmadan yapılan bilgilendirmelere karşı almaları gereken önlemler hakkında birkaç ipucu vermek için oluşturduk bunları. Şimdi bebeğiniz uyuduysa alın elinize süt artırıcı çayınızı, yastığı da sırtınıza yerleştirin. Kah söylenip kah gülümseyeceğiniz bir yazı okumanın tam zamanı…


Eyvah! Sütüm yetmiyor, mama vermeliyim

Bebek Büyütürken Yapılan 20 Klasik Hatalardan ilki yeni annelerin en çok endişe ettiği konulardan biri, bebeğin aç kalma ihtimalidir. Bu nedenle de çoğu zaman bebeğinizi gereksiz yere mamayla besleyebilirsiniz. Oysa sütünüzün yetip yetmediğini anlamanın en kolay yolu bebeğinizin çişini takip etmektir. Bebeğiniz 24 saatte en az 5-6 kez bezini ıslatıyorsa sütünüzle doyuyordur. Bu yüzden çevrenizden gelen ‘doymuyor bu çocuk’ ‘ bak açlıktan ağlıyor’ gibi nefes almadan kurulan cümlelere derin bir nefes alarak kulağınızı tıkayın. Kafanızda hala soru işareti varsa, sorunuzun yanıtını çevrenizde değil hekiminizde arayın. Hekiminiz tavsiye ederse mama takviyesine başlayabilirsiniz. Önemli olan bebeğinizin sağlıklı gelişimidir unutmayın!


Şekerli su sarılığa iyi gelir


İlk günlerde anne sütünün gelmesinde yaşanabilecek bir sorun, bebeğin zayıflamasına ve sarılık oluşumuna yol açabilir. Büyükleriniz tarafından, aç kalan ve az idrara çıkan bebeklere şekerli su verilmesi önerilse de bebeğinizin beslenmesinde şekerli suyun yeri yoktur. Sakın denemeyin! Bebek Büyütürken Yapılan 20 Klasik Hatadan biri olur!


Çocuğum 2 yaşını geçiyor artık bezi bırakmalı

2 yaş, çiş eğitimi vermek için başlangıç dönemidir. Ancak çocuk bu konuda çocuğunuzu asla zorlamayın, altına kaçırdığı için kızmayın. Sık sık tuvalete götürerek eğitimine devam edin. Ancak bir süre devam ettiğiniz halde bir değişiklik olmuyorsa mutlaka hekiminize danışın. Bazı çocuklar için tuvalet eğitimi daha sonraki dönemlere bırakılabilir. 


Dondurma hasta eder

Dondurma, tüm çocukların sevdiği ve faydalı bir gıdadır. Boğaz ağrısına neden olmaması için yalayarak yenmesi ve yanında su içilmesi yeterlidir. Hasta olacak korkusuyla yemesi en keyifli gıdalardan biri olan dondurmadan çocuğunuzu mahrum bırakmayın. 


Gürbüz çocuk sağlıklıdır

Geçmişten bugüne gelen en büyük yanılgılardan biri de gürbüz ve tombul bir çocuğun sağlıklı olduğudur. Aksine yaşıtlarından daha iri olan ve özellikle kilosu önde giden çocuklar gelecekte potansiyel obezite hastası olabilirler. Bu nedenle dengeli beslenen çocuk zayıf da olsa sağlıklıdır. Çocuklarınızı asla yemek yeme konusunda zorlamayın, yemediği zaman beslenmeyi sonlandırın


Çocuk sıcak havayı sever

Her çocuk sıcak havayı sevmez. Bu nedenle çocuğunuzu her zaman terlemeyeceği şekilde giydirin. Üşüyeceği korkusuyla çocuğunuzu gereğinden fazla giydirip, sarıp sarmalarsanız, terlemesine yol açacağınızdan hasta olmasının önünü açmış olursunuz. Çocuğunuzu giydirirken pamuklu kıyafetler tercih edin. Naylon karışımı olan giyeceklerden uzak durun. Terlemeye müsait bir çocuğunuz varsa polar kıyafetler tercihleriniz arasında olmasın. 


Fazla hareket ederse terler hasta olur

Hasta olur endişesiyle çocuğun hareket etmesini kısıtlamak çok yanlış bir yaklaşımdır. Her çocuk hareket edince terler, terleyince üstünü değiştirebilirsiniz! ‘Çok terledin artık yerine otur’ demek, onu tembel, hantal ve mutsuz yapar. Zaman içinde metabolizma hızı azalan çocuk, hızla kilo almaya başlar. Hareket etmelerini kısıtlamaktansa, spora (yüzme, basketbol vb) yönlendirin.


Şaşılık büyüyünce geçer

Çocuklarda şaşılık bir yaşına kadar fizyolojik kabul edilir. Ancak bir yaşından sonra düzelmeyen şaşılıklar için mutlaka göz hekimine başvurun. Bir yaşından önce bebeklerde Nistagmus (göz küresinin istemsiz titremesi) görüldüğünde de mutlaka bir göz doktoruna gitmeyi ihmal etmeyin. 


Uslu durdu hamburgeri hak etti

Çocuğunuzu ödüllendirmek için başka bir yöntem bulmanın tam zamanı… Çocuğunuzu asla fastfood ile ödüllendirmeyin. Bunun yerine açık alandaki parklara, sinemaya ya da tiyatroya götürebilirsiniz. 


Ağladı hemen kucağıma alayım

Bebeğinizi ilk bir yıl her istediğinde kucağınıza alın. Çünkü onunla en rahat iletişim kurma şekliniz temas etmektir. Ancak 2 yaş itibariyle çocuğunuz bağımsızlaşmaya ve çevresiyle iletişim kurmaya başlar. Ayrıca her çocuğun teskin edilme yöntemi farklıdır. Bazı çocuklar ten temasında bulunmak isterken bazıları ile konuşmak ya da onları okşamanızı isterler.  Ancak sırf kucağa alışmasın diye çocuğu hiç kucağa almamak da kendini güvende hissetmemesine ve mutsuz olmasına yol açar. Bu denge iyi kurulmalı.


Daha çok küçük yalnız yatarsa korkar

Genellikle 6 aydan sonra bebeğin odasının ayrı olması uzmanlarca önerilir. Bu sınır en fazla 2 yaşa kadar uzatılabilir.


Deden uzağa gitti geri gelecek

Çocuklara ölümü anlatmak zordur. Ancak ölen kişinin geri döneceği söylenmemeli, çocuk yanlış ve boş bir beklentiye sokulmamalıdır. 


Çok gaz yapıyor fazla süt içmesin

Çocuklarda 1 yaşından önce inek sütü kullanılmamalıdır. Ancak bir yıldan sonra da günlük süt tüketimi 400 CC’yi geçmemelidir. Sütün içinde bulunan laktaz adlı şeker gaza yol açar. Gaz sorunu olan çocuklara son yıllarda kullanımı giderek artan laktozsuz sütler içirilebilir, ancak çözüm kesinlikle süt vermemek olmamalı!


Ayakta sallayınca hemen uykuya dalıyor

Çocuğu sallayarak uyutmak tıbben önerilmese de ülkemizde ayakta sallanmadan uyuyan çocuk sayısı çok az desek. Tamam kabul ediyoruz bazen sallanmadan uyumuyorlar bari hafif ve sarsmayacak şekilde sallayın. 


Fazla banyo yaparsa üşütür

Çocuklar banyo yaptıkları için hasta olmaz. Yazın her gün, kışın ise hafta üç kez banyo yapılması önerilir.


Saçını sıfıra vurdurursa gürleşir!

Keşke evet gürleşir diyebilsek. Ama üzgünüz bunun tıbbı bir geçerliliği yok!


Pudra isiliğe iyi gelir

Pudranın isiliğe iyi geldiği yanlış bir düşünce değildir. Ancak toz pudralar yerine sulu pudraları seçin. Ama kesin tedavi yardımcı seçenekler değil çocuğunuzu sık sık yıkamaktır.


Bol bol güneşlenirse kemikleri güçlenir

‘Çok fazla güneşe maruz kalmak kemikleri güçlendirir’ mantığı tam olarak doğru değildir. Zararlı ışınlarından etkilenmemek için güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde çocuğunuzu güneşe çıkarmayın. Güneşe çıkarken de mutlaka yüksek koruma faktörlü güneş losyonları ve kremleri sürün.



Biberon ve emziği çok seviyor

Biberon ve emzik hiçbir çocuğa önerilmez. Biberon, bebekte “meme başı şaşkınlığı’na” yol açar ve anne memesinden soğutur. Bebeğiniz anne sütü almıyor ve mamayla besliyorsanız en geç 2 yaşında biberonu bırakmanız gerekir. Emzik de damak yapısını bozarak bebeğinizin enfeksiyon kapmasına yol açabilir.



Fitil vereyim rahatlasın

Fitil ağrı kesici, ateş düşürücü ya da bağırsak çalıştırıcı olarak verilen bir ilaçtır. Bu nedenle doktor tavsiyesi olmadan sadece rahatlasın diye fitil kullanmayın. 





Share This Article
Leave a Comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir