Bebeğiniz İçin Sevmeniz Gereken Besinler

annelikhikayesi
5 Min Read

Hamileliğiniz süresince yapacağınız sağlıklı seçimler, sizin ve büyüyen bebeğinizin ihtiyaç duyduğu besin maddelerine sahip olmalıdır. Çok sevmeseniz de hayatınıza dahil etmeniz gereken besinleri sizler için hazırladık…

Kuru Fasulye ve Mercimek

Fasulye ve mercimek fincan başına yaklaşık 15 gram ile mükemmel bir protein kaynağıdır. Ayrıca kabızlıkla mücadele konusunda yardımcı olacak kadar lif oranı yüksektir. 

Brokoli

Brokoli, kalsiyum ve fosfatın yanı sıra antioksidanlardan da zengindir. Bol miktarda C vitamini içerir.

Yağsız süt

Vücudunuz hamileyken yiyeceklerden iki kat daha fazla kalsiyum emer. Bu durumda yağsız süt içmek akıllıca bir hareket olacaktır. 

Muz

Potasyum bakımından zengin olan muz, hamilelik yorgunluğuyla mücadele etmenizde müthiş bir destektir.

Yağsız et

Protein ihtiyacınız hamilelik sırasında iki katına çıkar ve bu dönemde bol miktarda demir açısından zengin yiyecekler tüketmeniz gerekir.

Peynir

Yumuşak peynirlerdeki protein oranı sınırlıdır, ancak çedar ve mozzarella gibi çeşitler kalsiyum gereksinimlerinizi karşılamada büyük oranda yardımcı olabilir.

Yumurta

Yumurta, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm temel amino asitleri içerdiğinden mükemmel bir alternatif protein kaynağıdır. 

Yulaf ezmesi

Haftada birkaç kez bir kase yulaf ezmesi güne enerji dolu bir başlangıç yapmanız için sağlıklı ve iyi bir seçenektir.

Yapraklı Yeşiller

Pişmiş ıspanakta yüksek seviyede folat ve demir bulunur. Lahana ve şalgam da iyi kalsiyum kaynaklarıdır. Koyu renkli yeşillikler salatalarınızın besin değerini artırır.

Tam tahıllı ekmek

Tam tahıllı ekmek demir ve çinkodan iyi bir kaynak olmasının yanı sıra içerdiği liflerle sağlıklı beslenmenize destek olur.

Portakal

Portakal, C vitamini, folat ve lif ile doludur ve neredeyse yüzde 90’ı su olduğundan, günlük sıvı ihtiyacınızı karşılamanıza yardımcı olur.

Yağ

Yağ bebeğinizin beyin gelişimi için çok önemlidir ve ayrıca sizi daha uzun süre tok tutar. Uzmanlar, et ve tereyağında yoğun olarak bulunan bazı doymuş yağların doymamış yağlarla değiştirilmesini tavsiye eder. Doymamış yağ oranı yüksek olan besinlerin başında fındık gelir.

Kuru meyveler

Canınız tatlı istiyorsa en sağlıklı tercihlerden biri kuru meyvelerdir. Kayısı, kiraz ve yaban mersini gibi kuru meyveler doğru bir seçim olacaktır.

İncir

Sadece 1 fincan kuru incirde 5 gram lif bulunur. Ayrıca, incirler sütün dışında en büyük kalsiyum kaynaklarından biridir. Bir porsiyon günlük ihtiyaçlarınızın yaklaşık dörtte birini (1.000 miligram) içerir.

Pırasa

Pırasa süper multivitamin mineral tabletin bitkisel karşılığıdır. Bebeğinizin kemiklerinin gelişmesi için gerekli olan, süt dışı bir kalsiyum kaynağıdır. Ayrıca, kalsiyum sinirlilik, uykusuzluk, sırt ve bacak ağrıları gibi bazı genel hamilelik belirtileriyle mücadelede yardımcı olur.

Enginar

Enginar, enerji verici ve et dışında harika bir demir kaynağıdır. Orta derecede haşlanmış bir enginar, yaklaşık 1 miligram demire (önerilen günlük alımınızın yaklaşık yüzde 12’si) sahiptir. 

Kabak Çekirdeği

Diyetinize kabak çekirdeği eklemek, protein alımınızı artırmanıza yardımcı olur; porsiyon başına 5 gram protein içerir. Bu lezzetli tohumlar ayrıca sodyum, potasyum, fosfor, kalsiyum ve kas sağlığına destek olan birçok minerallere de sahiptir. İyileşme için gereken en önemli minerallerden biri olan çinko ihtiyacınızı 1 su bardağı kabak çekirdeği tüketerek karşılayabilirsiniz.

Tahin

Susam tohumlarından yapılan bir macun olan tahin, omega-6 yağ asitleri adı verilen sağlıklı yağlar dahil, susamın tüm besinlerini içerir. Tahin ayrıca bebeğinizin sağlıklı gelişmesinin anahtarı olan iyi bir tiamin, fosfor, bakır ve mangan kaynağıdır.

Fesleğen

Fesleğen hamilelik döneminin süper takviyelerinden biridir. Bu taze bitki iyi bir protein, E vitamini, riboflavin ve niasin; ayrıca, çok iyi bir diyet lifi, A vitamini, C vitamini, K vitamini, B6 vitamini, magnezyum, fosfor, potasyum, çinko, bakır ve manganez kaynağıdır.

Şeker Kamışı

Şeker kamışı, magnezyum, manganez ve B6 vitamini dahil olmak üzere birkaç gizli beslenme cevherine sahiptir.

Kırmızı dolmalık biber

Bir kırmızı dolmalık biber, portakalın yaklaşık üç katı C vitamini içerir. Bağışıklık sistemini koruma konusunda çok büyük bir rolü vardır ve bebeğinizin beyin gelişimini destekleyerek vücudunuzun ihtiyaç duyduğu demiri emmesine yardımcı olabilir.

Yoğurt

Bir bardak yoğurt, günlük kalsiyum ihtiyacınızın yüzde 30’unu karşılar. Yoğurt içerdiği probiyotiklerle, bebeğinizin gelecekte egzama veya farklı alerjileri geliştirme riskini azaltır.

Share This Article
Leave a Comment