9 Haftalık Gebelik

Annelik Hikayesi


Bedenimde neler değişiyor?

Kan hacminiz artmaya devam ettikçe, baş dönmesi ve sık idrara çıkma gibi pek hoşlanmayacağınız problemlerle karşılaşabilirsiniz. Ayrıca değişen dolaşımla birlikte el ve ayaklarınızda şişlikler ve burun kanaması da görülebilir. Fakat bu ekstra kan bebeğinizin sağlıkla büyümesi gibi çok iyi bir sebepten dolayı vücudunuzda dolaşıyor unutmayın! Yoğun kan dolaşımı ayağa kalktığınızda veya uzandığınızda bebeğinizi korumaya yardımcı olur, ayrıca doğum ve doğum sırasında yaşayacağınız kan kaybına karşı koruma sağlar. İlk 3 aylık dönemde herhangi bir problem olmasa da vajinal kanamalar görülebilir hemen endişelenmeyin ama mutlaka hekiminize de danışın. Bazen bu kanamalar giderek artarak dış gebelik ve düşük belirtisi olarak karşınıza çıkabilir. 

Bebeğinizin gelişimi 

Bebeğiniz embriyodan fetüse geçiş yaptı ve şimdi kiraz boyutunda. Sindirim sistemi ve üreme organları oluşuyor, ancak erkek ya da kız olup olmadığını söylemek için henüz çok erken. Üreme organlarının yanı sıra artık pankreas ve safra kesesi gibi hayati organları da oluşmaya başlıyor. Bu noktada bebeğiniz iki katına çıktı ve vücudunun yaklaşık yarısı kadar uzunluğundaki kafası göğsüne doğru çöktü. Minik parmakları artık daha uzun ve parmak uçları da oluşmaya başlıyor. 

9. hafta ultrason

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, embriyonun taç-uzunluğunu (CRL) işaretleyerek son adet tarihinize (SAT) göre tahmini doğum tarihinizi sizinle paylaşıyor olacaktır. Ultrasonda görünen amniyotik sıvı (karanlık alan) gelişmekte olan bebeği çevreler. 3. ayınıza girmeye başlayacağınız bu dönemde henüz hissedememiş olsanız da bebeğin aslında küçük hareketler yapmaya başladı. Bebeğinizin sinirleri ve kasları iyi çalışır durumda olmaya başladı ve ilk sürpriz artık kollarını bükebiliyor!

Bebeğinizin hızlı büyümesi devam ediyor, ancak bebeğinizin bir zamanlar kan hücreleri sağlayan yumurta kesesine ihtiyaç duymayacak, çünkü kemik iliği, karaciğer ve dalak bu görevi üstlenmeye başladı. Aslında, neredeyse tüm organlar çalışmaya başlıyor. Karaciğeri safra salgılıyor ve pankreasının insülin üretiyor. 

Şimdiye kadar bebeğinizin kalp atışı dakikada 160-170 atış. Bu, yetişkin bir insanın kalp atış hızından daha fazla! Yaklaşık 2 cm civarında ve bu ayın sonunda iki katından daha uzun olacak. Kalp şimdi dört odaya bölünmüştür ve kalbin içindeki ve dışındaki kanın akmasına yardımcı olacak yapılar oluşuyor. 

Göbek kordonu bebeğinizin rahminizdeki yaşam çizgisidir ve sizinle bebeğinizi birleştirir. Üç spiral damardan (bir damar ve iki arter) oluşan göbek kordonu bebeğinizin nefes almasına yardımcı olmak için oksijenli kan sağlar. Bebeğinizin karnına bağlı olarak, bir damar bebeğin kalbine kan taşırken iki arter bebeğin kalbinden kanı plasentaya geri götürür. Büyüyen bebeğinizin vücuduna kan pompalama sistemi sadece oksijen ve besin sağlamakla kalmaz, aynı zamanda bebeğiniz gelişirken ürettiği atıkları da giderir. Bebeğinizle birlikte, göbek kordonu bebeğinizin hayatta kalması ve olgunlaşması için ihtiyaç duyduğu her şeyi sağlamak için olgunlaşmaya ve güçlenmeye devam edecektir.

Sürekli kan akışı, bebeğinizin uzuvlarının gelişmesine ve uzamasına yardımcı olur. Zaten kollar, bacaklar ve parmakların başlangıcı var; bu hafta ayak parmakları da şekilleniyor. Bu uzuvların içinde kemikler oluşuyor. Bu kemikler geliştikçe dirsekler, ayak bilekleri, omuzlar ve bilekler gibi eklemler bebeğinizin daha rahat hareket etmesine yardımcı olur. Tüm bu hareketi hissedemeyeceksiniz, çünkü bebeğinizin hala çok küçük. Bebeğinizi görebiliyorsanız, başının gelişmekte olan boynundan daha yuvarlak ve daha dik olduğunu keşfedeceksiniz. Kafatasının plakları şekilleniyor. Gözleri hala başının iki tarafında, ama başı büyüdükçe ileri doğru hareket etmeye başlayacak. Burnunun ucu oluştu, kulakları oluşmaya devam ediyor ve şimdi boğazından ciğerlerine giden tüpler var.

Bir bilgi daha… Bebeğin göz kapakları bu hafta oluşmaya başlıyor!

9. Haftanın İpucu

Doktorunuz CVS veya amniyosentez gibi herhangi bir genetik test önerdiğinde, ne yapacağınızı düşünmeye başlayın. Kafanızda bir sürü soru oluşabilir. Birincisi, elbette, test yaptırmanın yararlarının olası sağlık risklerinden ağır basıp basmadığıdır. Karar vermek için doktorunuzla uzun bir konuşma yapmanız gerekebilir. 

Sizin ve eşinizin göz önünde bulundurması gereken diğer şeyler: 

  • Bebeğinizin ciddi bir doğum kusuru olduğunu keşfederseniz, hamileliğinize son verir misiniz? 
  • Olmazsa, bu bilgiyi önceden almak, özel ihtiyaçları olan bir çocuğa hazırlanmak için yardımcı olur mu? 
  • Bu soruların cevapları üzerinde hiçbir zaman harekete geçmeniz gerekmez (gebeliklerin yüzde 90 ila 95’i sağlıklı bebeklerin güvenli bir şekilde doğmasını sağlar), ancak hazırlıksız olmaktansa daha iyi hazırlıklı olmaya karar verebilirsiniz.

Yapılacaklar Listesi 

  • Bebeğiniz için bütçe oluşturmaya başlayın. 
  • Bebek gelmeden önce yapmak istediğiniz her şey için bebek öncesi yapılacaklar listesi hazırlayın.
  • Evinizde kullanacağınız temizleyicilerin çevre dostu olmasına dikkat edin.
  • Bol miktarda meyve ve sebze yemeye çalışın.
  • Düzenli olarak yürüyüş yapın.

9. Hafta SSS

Saunaya gidebilir miyim?

Sıcak küvetlerden ve saunalardan uzak durun. Vücut sıcaklığınızı 38,5 derecenin üzerine çıkarmak bebeğinize zarar verebilir ve bir spa küvetinde veya saunada birkaç dakikadan fazla zaman geçirirseniz, vücut sıcaklığınız o kadar yükseğe çıkabilir. Hamilelik sırasında bu ortamlardan kaçınmak en iyisidir. 

Tükürük salgım neden bu kadar arttı?

Bu, hamileliğin en garip kısımlarından biridir: Bazı kadınlar, birinci trimesterde delirmiş gibi tükürük salgılarının arttıklarını dile getirebilirler. Muhtemelen sabah bulantısı ile bağlantılıdır- kusmadan hemen önce nasıl tükürdüğünüzü düşünün. Bu konuda ne yazık ki beklemekten başka yapabileceğiniz bir şey yok; genellikle 1. trimester sonunda kaybolur.

Share This Article
Leave a Comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir