Bedenimde neler değişiyor?
Bu dönemde dikkat etmeniz gereken doğumun başlangıç belirtileridir. Doğumun başladığının belirtilerinden biri pembe veya biraz kanlı olan ekstra kalın bir vajinal akıntıdır. Bu nişan gelmesi olarak da bilinen rahim ağzındaki mukustan oluşan tıkacın düşmesinin başlangıcıdır. Mukus tıkacı rahminizi mikroplardan korumak için hamilelik sırasında servikal açıklığınızı tıkar. Mukus tıkacının açılması doğumun en kısa sürede başlaması anlamına gelmez. Birçok kadın doğum eylemi başlamadan iki hafta öncesine kadar nişan gelmesini yaşayabilir.
Bebeğinizin gelişimi
35 haftada, bebeğiniz tatlı bir kavun büyüklüğündedir. Doğum için hazırlanırken, rahiminizde baş aşağı durur. Bebeğiniz başı serviks ve vajinaya doğru bakacak şekilde yerleşmelidir. Bebeklerin yaklaşık yüzde 97’si bu noktada durur, geri kalanlar makat pozisyonu olarak bilinen popo ve ayakların aşağıda olduğu pozisyondur. Bebeğiniz makat pozisyonunda ise hekiminiz karnınıza baskı uygulayarak ve onu elle döndürerek uygun pozisyona getirmeye çalışır. Bu müdahalenin başarı oranı yaklaşık yüzde 65’tir. Bebeğiniz doğumundan önceki bu son haftalarda, onu doğum için hazırlayacak birkaç ince değişiklik geçirir. Doğmamış bebeğinizin vücudunu kaplayan ince tüyler dökülmeye başlar. Bu tüylerin bazıları doğumdan sonra bebeğinizin omuzlarında olacaktır. Verniks bebeğinizin vücudunda yeniden yapılandırılmaktadır. Bu kaplama vücudunu izole etmeye, rahimde sıcaklığını korumaya ve hassas cildinin çevresindeki asidik amniyotik sıvıdan korunmasına yardımcı olur. Verniksin önemli bir işlevi de bebeğinizin doğum kanalından daha kolay kaymasına yardımcı olur. Bebeğinizin sindirim sistemi de siz ve göbek kordonundan nihai olarak ayrılmaya hazırlanıyor. Bebeğiniz haftalardır amniyotik sıvıyı yutuyor ve sonra idrarla dışarı atıyor. Bebeğinizin sindirim sistemi bazı besinleri sıvıdan emer, ancak çoğu besin için göbek kordonuna güvenir. Amniyotik sıvının içeriği ince bağırsakta çalıştıkça artık atıklar bağırsağa gider. Doğmamış bebeğinizin vücudu, genellikle doğumdan sonra geçmeyen kalın bağırsakta mekonyum adı verilen ilk dışkısını oluşturur. Bazı bebekler doğumdan önce mekonyumu dışarı atar. Bebeğiniz doğumdan önce veya doğum sırasında bağırsak hareketi geçirirse, hekiminiz herhangi bir komplikasyon geliştirmediğinden emin olmak için yanıtlarınızı dikkatle izleyecektir. Bebeğinizin çok yumuşak ve esnek olan kafatası kalsiyum biriktirdiğinden sertleşiyor. Yine de beyni tamamen kemikle kapalı değil. Kafasında kafatası kemiklerinin tamamen birleşmediği “yumuşak noktalar” olan alanlar vardır. En büyüğü elmas şeklindedir ve hafifçe başının ön kısmında bulunur.
35. hafta ultrason
Bebeğinizin kulağının görüntüsü, yüz özelliklerinin ne kadar gelişmiş olduğunu gösterir. Birkaç hafta içinde hayatınıza girecek. Gelişimine yardımcı olmak için amniyon sıvısını ciğerlerinin içinde ve dışında hareket ettiren solunum hareketlerini uygulamaya devam ediyor. Artık 35 haftalık hamileyken, bebeğinizin pozisyonu hakkında doktorunuzla konuşmanın zamanı geldi.
35. Haftanın İpucu
Bir köpeğiniz veya kediniz varsa, bebeğinize uyum sağlamasına yardımcı olmanız gerekir. Ayrıca evcil hayvanlarınızın aşılarının güncel olduğundan emin olun. Ve eğer evcil hayvanınız ısırmak ya da zıplamak gibi bazı kötü alışkanlıklar edinmişse, bebeğiniz gelmeden önce bu alışkanlıklardan kurtulmak için bu zamanı kullanın.
Yapılacaklar Listesi
- Bir bebek kitabı alın.
- Emzirme konusunda araştırma yapın.
- Doğum çantanızı hazırlayın.
35. Hafta SSS
Doğum neden acılı?
Rahiminizin doğum eylemine başladığında bebeğinizi sıkmaya başlar. Rahim kasılmaya başlar ve serviks açılır. Her kasılma ile rahminiz bebeğinizi pelvisinizir derinliklerine ve doğuma daha yakın hale getirir.
Bir kasılma sırasında, rahim kaslarınız o kadar yoğun bir şekilde bükülür ki, onu vücudunuzun dışından hissedebilirsiniz; kasılma sırasında karnınız belirgin şekilde sertleşir ve kasılma sona erdiğinde yumuşar. Tüm bu sıkma, esneme ve itme canınızı acıtır. Bir arabayı bir tepeye doğru itmeye çalıştığınızda kollarınızdaki, sırtınızdaki ve bacaklarınızdaki kasların ne kadar yaralanacağını düşünün!
Sancılarınız devam ettikçe, kasılmalar birbirine yaklaşacak, daha uzun sürecek ve acıyı yoğunlaştıracaktır. Doğumun ikinci aşamasında rahminize biraz yardım etmeniz gerekir. Bir kasılma hissettiğinizde, bebeğinizi vajinadan itmek için mümkün olduğunca çaba sarf etmeniz gerekir. İtmek genellikle acı verici değildir. Aslında, birçok kadın ittiğinde rahatlama hissi yaşar. Ama bu düşündüğünüzden çok daha zor bir iştir. Çünkü bebeğinizin dışarı çıkmasına yardımcı olmak için vücudunuzdaki kasların gücünü kullanmanız gerekir.