34 Haftalık Gebelik

Annelik Hikayesi

Bedenimde neler değişiyor?

Kilo almanız bu zamana kadar hızlı ilerlese de bu haftadan sonra yavaşlamaya başlar. Muhtemelen ayakkabılarınızı göremez hale gelebilirsiniz. Hatta hayatınızda ilk defa uyurken sutyen giymek sizin için daha rahat olabilir. Ama dert etmeyin! Birkaç ay içinde kucağınızdaki mucizenizle eski halinize döneceksiniz.

Bebeğinizin gelişimi 

Bebeğiniz bir kavun büyüklüğündedir. Kemikleri şimdiye dek tamamen gelişti ve kafasını çevirmeye, vücudunu bir yandan diğer yana hareket ettirmeye başladı.

Bebeğiniz birkaç kısa hafta içinde hayatınızın ortasına giriş yapacak. Vücudu hala gelişiyor, kilo alıyor ve olgunlaşıyor. Sindirim başta olmak üzere vücut sistemlerinin birçoğu doğumdan sonra sağlayacağı işlevleri uygulamaya başladı bile. Bu hafta cildini güvende tutan peynir benzeri koruyucu verniks tabakası koyulaşmaya başlar ve bu tabaka bebeğiniz doğana kadar cildinin pürüzsüz ve nemli kalmasını sağlar. Doğduğunda ise vücut kıvrımlarının içerisinde kalan bu tabaka kendiliğinden birkaç gün içerisinde ya da yıkandığında hemen kaybolacak. Bebeğiniz akciğerlerini genişletme ve daraltma alıştırmaları yapar, ancak akciğerlerinin aslında sürfaktan üretmeye başlaması sadece hamileliğin sonuna doğru olur. Doğum sırasında, amniyotik sıvı akciğerlerinden dışarı itilir. Normal doğum olursa bebeğiniz rahim ağzından geçerken sıvı da temizlenir. Sezaryen doğumlarda, bebeğin sıvıyı doğal olarak dışarı atma şansı yoktur, bu nedenle bebeğinizin doğumdan sonra amniyotik sıvıyı atmasına sağlık personeli yardımcı olacaktır. Genellikle, sezaryen ile doğan bebeklerin sonuç olarak ciddi solunum problemleri yoktur, ancak riskleri normal doğanlara göre daha yüksektir. Bebeğinizin hekimi, oksijeni düzgün bir şekilde aldığından emin olmak için nefesini dikkatle izleyecektir. Bebeğiniz yaklaşık 2,5 kilo ağırlığındadır ve hareket etmek için neredeyse yer kalmamıştır. Bu, hareket etmeyi bırakacağı anlamına gelmez, ancak hareketleri konusunda değişiklik fark edebilirsiniz. Uyurken gözlerini kapatıyor ve uyanıkken onları açık tutuyor. Ayrıca göz kırpmayı da öğrendi. Bu noktada bebeğinizin beyni o kadar iyi gelişmiştir ki görme, duyma, öğrenme ve hatırlama yeteneğine sahiptir. 

34. hafta ultrason

Bebeğiniz bulunduğu amniyotik sıvının içerisinde görebilir, duyabilir, öğrenebilir ve hatırlayabilir. Amniyotik sıvıyı içmeye devam ediyor. Bu sıvı aynı zamanda solunum sisteminin gelişimine yardımcı olan içeriğe de sahiptir. 

34. Haftanın İpucu

Uyuma problemi yaşıyor olabilirsiniz. Düzenli egzersiz daha rahat bir uyku uyumanıza yardımcı olabilir, bu nedenle düzenli yürüyüş planlayın. Yan yatarken rahatlamak için yastıklardan destek alın. Mide ekşimesi uykusuzluğunuzun nedeni ise akşam yemeklerinizi daha erken saatlerde yemeyi tercih edin ve baharatlı, ekşi yiyeceklerden uzak durun.

Yapılacaklar Listesi 

  • Çocuk hekiminizi belirlemek için araştırmaya başlayın. 

34. Hafta SSS

Bebeğimin pozisyonu doğum şeklini belirler mi? 

Doğum sırasında bebeğinizin başının aşağıya doğru bakacak şekilde olması gerekir. Yüzü yukarıya dönük bir bebek daha fazla sırt ağrısına neden olur ve bu pozisyondaki doğumlar daha uzun sürer. Ağrı belinizde yoğunlaşır, çünkü bebeğinizin başının arkası kuyruk kemiğinize veya omurganıza bastırır. Hekiminiz gerekli müdahaleyi yaptığında bebeğiniz doğru pozisyonu alırsa doğum normal olarak gerçekleşir, ancak pozisyon düzelmezse ve doğum kanalında yeterli alan yoksa hekiminiz sezaryen doğum önerebilir. 

Üçüncü trimesterde ultrason yaptırmalı mıyım?

Hamilelik ultrasonları doktorunuza bol miktarda bilgi sağlar. Sonuçlar bebeğinizin büyümesini izlemesine, anormallikleri tespit etmesine, son tarihinizi tahmin etmesine, plasentanızın pozisyonunu görmesine ve bebeğinizin cinsiyetini belirlemesine izin verir.

Share This Article
Leave a Comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir