Bedenimde neler değişiyor?
Hamilelik hormonları, pelvik bölgenizdeki bağ ve tendonları gevşetir. Böylece kemikler doğum için yer açmak üzere yayılabilir. Genişleyen rahminiz, sırt ağrılarına, kronik uyuşmaya ve siyatiğe neden olabilir. Ama bu ağrılar bebeğinizi olumsuz yönde etkilemeyecektir.
Bebeğinizin gelişimi
Bebeğiniz artık doğana kadar haftada yarım kilo kazanmaya devam edecek. Boyu ise kilosuna göre daha yavaş artış gösteriyor. Gerilemeyecek kadar büyük olduğu için doğacağı pozisyonu almaya başladı. Bu hafta ayrıca bazı heyecan verici üreme gelişmelerine de sahip. Bebeğiniz bir oğlansa testisleri kasıktan geçerek torbasına doğru ilerliyor. Bir kızınız varsa, klitorisi nispeten oluşmuş durumda.
31. hafta ultrason
Doğmamış bebeğiniz tamamen şekillendiğine ve tüm ana organ sistemleri çalıştığına göre, gelişimsel kilometre taşlarının çoğu toplu gelişimi içeriyor. Ancak üreme organları da doğumdan önce son ayarlamalarını yapmaya başladı. Gebeliğinizin 18. haftasında ultrason muayenenizden bir oğlan veya kız çocuğunuz olup olmadığını zaten öğrenmiş olabilirsiniz. Ultrason sırasında bebeğinizin yüzüne daha yakından bakma şansınız varsa, gözlerinin açılmasını ve kapanmasını bekleyin. Hatta kirpikleri ve kaşları bile görme şansınız var. 3D görüntüde bebeğinizin kime benzediği gibi daha belirgin yüz özellikleri görebilirsiniz.
Yüz özellikleri ile birlikte, bebeğinizin ultrason sırasında hareketlerinin bir kısmını görmek sizi şaşırtabilir. Örneğin, bebeğiniz başparmağını emiyor, dilini çıkarıyor, hatta esniyor olabilir. Ultrason ekranında gözlemlerken bebeğinizin hıçkırdığını görebilirsiniz.
31. Haftanın İpucu
İyice belirginleşen karnınıza insanlar dokunmaya, bebeğiniz hakkında fikir beyan etmeye başlamış olabilirler. Bu sizi rahatsız ediyorsa gülümseyerek bunu dile getirin. Önemli olan sizin fikriniz, hissettikleriniz ve hekiminiz söyledikleri unutmayın!
Yapılacaklar Listesi
- Demirden zengin besinler tüketin.
- Doğum izninizi planlayın.
- Bebeğiniz için ilk yardım ve acil durum kiti hazırlayın.
31. Hafta SSS
Yalancı kasılmalarla gerçek kasılmaları nasıl ayırabilirim?
Erken doğum belirtilerinin çoğu belirsiz ve kolayca yanlış yorumlanabilir. Bu krampların gerçek kasılmalar mı yoksa başka bir şeyden mi kaynaklandığını öğrenmeniz gerekir. Bunun için ipuçlarını dikkate alın.
- Tek başınıza ayağa kalkmakta zorlanmaya başladıysanız
- Vajinal akıntınızda artış varsa ve akıntınızın rengi kahverengi veya pembe ise
- Nişan geldiyse
- Suyunuz gelmeye başladıysa
- Kilo kaybı başladıysa
- Güçlü ve düzenli kasılmalarınız varsa
- Regl ağrınıza benzer bir ağrı yaşıyorsanız
- Bağırsak hareketleriniz arttıysa
- Pelvik ve rektal bölgenizde basınç hissediyorsanız
- Karnınızı aşağıya düşmüş hissediyorsanız ve bebeğinizin ağırlığı artık diyaframınızı zorlamıyor, siz rahat nefes alabiliyorsanız erken doğum belirtileri yaşıyor olabilirsiniz.
Yalancı kasılma belirtileri nelerdir?
- Düzensizdir ve bir süre sonra azalırlar.
- Güç veya frekansı artmaz.
- Hareket ettikçe azalır.
- Ağrı sırt bölgesinde değil alt karın bölgesinde hissedilir.
- Hissettiğiniz bel ağrısı kalıcı değildir.
- Bir şeyler yiyip içtiğinizde ağrılarınız azalır.
Ne zaman doğum için hastaneye gitmeliyim?
İlk doğumlar genellikle uzun bir süreçtir. En erken ağrılar, gizli veya erken doğum olarak bilinir. Bu aşama bir veya iki gün sürebilir veya başlayıp sonra durabilir. Kasılmalarınızı bir kasılmanın başlangıcından bir sonraki kasılmanın başlangıcına kadar (sonuna kadar) hesaplayın. Kasılmalarınız düzenli ve güçlü olduğunda ve 1-2 saat boyunca her 4-5 dakikada bir geldiğinde, ebe veya doktorunuzu aramalısınız. Hekiminiz hastaneye gitme zamanınızı belirleyecek birkaç soru soracaktır. Sadece vajinal muayene doğumun başlayıp başlamadığını gösterir. Rahim açıklığınız yaklaşık 4 santimetreye ulaştıysa aktif doğum süreciniz başlamış kabul edilirsiniz.
İlk doğumunuz değilse, kasılmalarınız 10 ila 15 dakika arayla olduğunda doktorunuzu arayın. Genel olarak, ikinci doğum birincisinden daha hızlı gerçekleşir. Ayrıca kasılmalarınızın son seferde ne kadar hızlı yoğunlaştığını da düşünün. Kasılmalarınızı kontrol ederken gideceğiniz hastaneden ne kadar uzakta olduğunuzu ve bir önceki doğumunuzun gerçekleşme süresini hatırlayın.
Aşağıdaki durumlardan herhangi birini yaşıyorsanız hemen hekiminizle iletişime geçin.
- Suyunuz geldiyse
- Ağır vajinal kanamanız varsa
- Bebeğiniz hareketsizse
- Yüz ve elleriniz şişmeye başladıysa
- Bulanık görüyorsanız
- Şiddetli baş ağrınız varsa
- Baş dönmeniz varsa
- Yoğun mide ve karın ağrısı yaşıyorsanız
- Haftada 4 kilodan fazla almaya başladıysanız hiç vakit kaybetmeden hekiminize başvurun.