28 Haftalık Gebelik

Annelik Hikayesi

Bedenimde neler değişiyor?

Üçüncü üç aylık döneme hoş geldiniz. Bebeğiniz hızla büyümeye devam ediyor. Son üç aylık döneminizde, hamileliğin fiziksel bedelini gerçekten hissedeceksiniz. Ekstra ağırlık kas-iskelet ağrısına yol açabilir ve yorgunluk sizi daha da yavaşlatabilir. Uyumaya, işte oturmaya ya da kanepede dinlenmeye çalışıp rahatlamaya çalışmanız bazen durumu daha da zorlaştırabilirsiniz. Nefes darlığı aynı zamanda son üç aylık dönem boyunca karşılaşabileceğiniz problemlerin başında gelir. 

Bebeğinizin gelişimi 

Son üç aylık dönemindesiniz, Tebrikler! Karnınız patlamaya hazır gibi görünse de hala büyümesi devam ediyor. Aslında, bu üç aylık dönemin en büyük olayı bebeğinizin artan ağırlığı ve uzayan boyu olacaktır. 30. haftadan itibaren her hafta yaklaşık 500 gram almaya başlayacak. Sadece düşünün! İlk üç aylık dönemde haftada maksimum 100-200 gram alırken şimdi çok daha hızlı büyüyor. Plasental kan akışı, bebeğinizin üçüncü üç aylık dönemde hızlı büyümesini desteklemek için önemli ölçüde artarken plasentanın kendisi de büyümeye devam ediyor. 28. haftadaki bebeğiniz küçük bir balkabağı büyüklüğünde. Şimdiye kadar, bebeğinizin göz kapakları kapalıydı. Artık gözlerini açıp kapatabiliyor, hatta göz kırpıyor. 

Kilo alımı tombul yanaklarını doldurmaktan daha fazlası içindir. Artık büyük vücut sistemleri yerinde ve çalışıyor olduğundan, organlarını korumak ve izole etmek için dolguya ihtiyacı var.  Yerleşik yağ dokusu ayrıca doğumdan sonra vücut sıcaklığını düzenlemesine ve ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamasına yardımcı olacaktır. 

Bebeğiniz büyüdükçe ve manevra yapmakta zorlandıkça hareketlerinin daha az sıklıkta olduğunu görebilirsiniz. Bir zamanlar bacaklarını serbestçe hareket ettirebiliyordu. Ancak şimdi hareketleri çok zorlaştığı için daha sert hissediyor olacaksınız. Doktorunuz muayenelerinde bebeğinizin pozisyonunu değerlendirecektir. 

Daha da heyecan verici olan şey, bebeğinizin şimdi istediği gibi gözlerini açıp kapamasıdır ve başparmağını emdiğini bile görebilirsiniz. Bebeğiniz zaten doğumda sahip olacağı 100 milyar kadar beyin hücresine sahip olsa da beyni hızla gelişmeye devam ediyor. Bununla birlikte, ayak izlerinden konuşmasına kadar her şey üzerinde kontrol sahibi olacak nörolojik ağı oluşturmak için hala aralarında bağlantılar kurması gerekiyor.  

28. hafta ultrason

Üçüncü (ve son) üç aylık döneme hoş geldiniz! Bebeğinizin 28. haftadaki ultrasonu, vücudu ile orantılı olarak büyük bir kafa gösterir; doğumda, bebeğin beyni vücut ağırlığının yüzde 12’sini oluşturur. Bebeğinizin saçı amniyon sıvısında dalgalanacak kadar uzadı. Ne yazık ki, bebeğinizin ne kadar saça sahip olacağını tahmin edemeyiz, çünkü doğuma haftalar kala onu koruyan tüylenme azalacak ve doğumda bebeklerde görmeye alıştığımız saçla yer değişecektir. Üçüncü üç aylık dönemde yapılan ultrasonlarda bebeğinizin tüm uzunluğunun artık görüntüleme ekranına sığmadığını göreceksiniz. 

28. Haftanın İpucu

Beklenmedik için hazırlanın. Doğum planınızı belirlemiş olsanız da erken doğumun risklerini bilmeniz endişelerinizin hafiflemesini sağlamak için yardımcı olabilir. 

Yapılacaklar Listesi 

  • İki haftada bir kontrollerinizi ihmal etmeyin.
  • Eşinizin bebeğinizle daha çok iletişim kurmasını sağlayın. 
  • Kan uyuşmazlığınız varsa gerekli aşınızı yaptırın.  

28. Hafta SSS

Kasıklarımda basınç hissediyorum. Normal mi? 

Özellikle ilk hamileliğiniz değilse, alt karın bölgesinde basınç hissetmeniz çok normaldir. Genişleyen rahim, özellikle 3. trimesterde (28 ila 40 hafta arasında) serviks ve vajinaya baskı yapmaya devam eder. Bu baskı son derece rahatsız edici olabilir. Herhangi bir kanama veya kramp belirtisi olmadığına dair güven verici olsa da hekiminize danışmanızda fayda vardır. Nadir olsa da erken doğum, erken servikal dilatasyon ve mesane enfeksiyonları ile ilişkili olabilir. Her şeyin iyi olduğundan emin olmanın yanı sıra, hamilelik korsesi ve daha fazla dinlenme bu baskının bir kısmını hafifletmek için yapabileceğiniz şeyler arasındadır.

Bebeğim doğmadan görebilir mi?

Görme, bebeğinizin en son gelişen duyusudur. Bu nedenle bebeğiniz doğduğu ilk günlerde 20-30 cm mesafeyi görebilir. Doğmamış bebeğinizin göz kapakları, yaklaşık 28 hafta kadar kapalı kalır ve bu da retinanın tamamen gelişmesini sağlar. Bu haftadan sonra gözleri açılır ve hatta kırpmaya başlar. 

İşte eğlenceli bir gerçek: İkiz bebekler gözleri rahimde açılır açılmaz birbirlerini bulabilir ve birbirlerinin yüzlerine dokunarak ellerini tutabilirler. 

Rahim tamamen sessiz olmadığı gibi tamamen karanlık da değildir. 18. haftaya kadar gözleri hala kapalı olduğu için bebeğinizin retinası, az miktarda ışık filtrelemeyi algılayabilir. 33. haftaya kadar bebeğiniz loş şekilleri görmeye başlayabilir.

Share This Article
Leave a Comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir