23 Haftalık Gebelik

annelikhikayesi
4 Min Read

Bedenimde neler değişiyor?

Bebeğiniz yarım kilo ağırlığı geçti ve artık çok daha fazla besine ihtiyaç duyuyor. Vücudunuzdan çok daha fazla vitamin ve mineral kullandığı için ekstra bir doza ihtiyacınız olabilir. Bu da sizi kontrolsüz açlıkla karşılaştırabilir dikkat edin! Hekiminiz isteyeceği kan testleriyle doğum öncesi vitamininize ek olarak demir takviyesi de yapabilir. Ekstra destek, vücudunuzun yeterli miktarda kırmızı kan hücresi üretmek için her gün ihtiyaç duyduğu demiri yeterince alamamasıyla oluşan anemi riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir; Anemi ciddi yorgunluk, halsizlik, nefes darlığı ve baş dönmesi gibi semptomları tetikleyen önemli bir sağlık problemidir. Bu nedenle hamileliğinizin ikinci veya üçüncü üç aylık döneminde bu semptomlardan herhangi birini hissederseniz vakit kaybetmeden hekiminize başvurun. Anemi çoğu durumda bebeğe zarar vermez, ancak enerji seviyenizi gerçekten azaltabilir. 

Bebeğinizin gelişimi 

Bebeğiniz bir patlıcan büyüklüğüne ulaştı. Beyni ve işitme duyusu bu hafta daha gelişti ve artık sizin sesinizi tanımaya başlıyor.

Önümüzdeki birkaç hafta içinde bebeğinizin beyninde milyarlarca beyin hücresi gelişecektir. Bunlar bebeğinizin tüm hareketlerini, duyularını ve solunum gibi temel yaşam fonksiyonlarını kontrol eder. Ayrıca bu süre zarfında bebeğinizin ciğerlerinde hava keselerinin şişmesi ve akciğerlerinin tamamen açılmasını sağlayan bir madde olan sürfaktan üretiliyor. Şu anda hala amniyotik sıvı soluyor, ama doğduğunda dış dünyadaki havayı solumaya hazır olacak. 

Bebeğinizin cinsiyetini öğreneli birkaç hafta olsa da bebeğinizin cinsiyeti hayatının ilk anlarından itibaren belirlendi aslında. Yumurta ve sperm döllenme sırasında bir araya geldiğinde, her biri doğmamış bebeğin cinsiyetini oluşturmaya yardımcı olan bir kromozoma katkıda bulunur. Annenin yumurtası her zaman X’tir, babanın sperminde X vardır, bu da bir kıza (XX) veya küçük bir oğlan (XY) yapan Y’ye sahip olacağınız anlamına gelir. Yaklaşık dört haftada (altı haftalık hamilelik) bebeğinizin, cinsel organlarının başlangıcı oluşmaya başlar. Genital tüberkül olarak adlandırılan bu doku yaklaşık dokuz hafta sonunda bir penis veya klitoris haline gelecektir.  Bu haftaya daha spesifik olarak, bebeğiniz o kadar meşgul ki muhtemelen karnınızda dolaşıyormuş gibi hissediyor olabilirsiniz. Aslında doğru da diyebiliriz. En çok yaptığı hareket ayaklarını rahim duvarına doğru iterek adım atmaya çalışmaktır. Bu noktada, bebeğiniz yaklaşık 28 cm uzunluğundadır ve 1 kilo ağırlığındadır. Yoğun bakım ile vücudunuzun dışında hayatta kalma şansına sahip olacak kadar gelişmiştir. Burun delikleri açılmamıştır, ihtiyacı olan oksijeni göbek kordonu vasıtasıyla alır. Bu nedenle akciğerlerinin olgunlaşması için biraz daha zamana ihtiyacı vardır. Diğer organları ise neredeyse gelişiminin en üst seviyesine ulaşmıştır. Pankreası artık insülin üretebilir ve vücudunuzda yüksek seviyelerde kan şekerine maruz kalırsa daha fazlasını yapar. Beyni hala kafatasının içinde hızla büyümeye devam eder, beyninin yeterli büyümesi için kafatası kapalı olmayan dört plakadan oluşur. Doğumdan sonra bile, bu kafatası plakaları tamamen birleşmez, çünkü insan beyni yaşamının ilk yılında üç katı büyüklüğe ulaşır.

Bebeğinizin dudakları daha belirgin, hızlı göz hareketleri (REM) şimdi başlıyor ve gözleri ara sıra açılsa bile yedinci aya kadar gerçekten tam açılmayacak. Bu hafta cildinde daha fazla pigment var ve altında daha fazla yağ birikiyor.

23. hafta ultrason

Bebeğiniz 20 cm’den uzun olduğu için tam profilini ancak çömelerek bacaklarını göğsüne doğru çekmesiyle görebilirsiniz. Önümüzdeki haftalarda kilo alımı önceki haftalara göre çok daha fazla olacak. 

23. Haftanın İpucu

Bel ağrınız en büyük şikayetiniz ise sorunu daha yeni ve daha destekleyici bir sutyenle çözebilirsiniz. Bazı kadınlar büyüyen memelerin ağırlığına uyum sağlamakta zorlanırlar.

Yapılacaklar Listesi 

  • Dolabınızı yenileme zamanı geldi. Hamile kıyafetlerine yer açın. 

23. Hafta SSS

Ultrasonlar güvenli midir?

Anne adayları bebeklerinin gelişimini takip edebilmek ve bu gelişimi hatıra olarak saklamak için sık sık ultrasona girmek isteyebilirler. Ama en çok akıllarına takılan soru bu ultrasonların ne kadar güvenli olduğudur. Hekiminiz kontrolünde yapılan ultrasonlar güvenlidir.

Share This Article
Leave a Comment