22 Haftalık Gebelik

Annelik Hikayesi
22. hafta gebelik

Bedenimde neler değişiyor?

Baş dönmesi problemiyle sık sık karşılaşmaya başlayabilirsiniz. Endişelenmeyin! Hamileliğin normal kabul edilen yan etkilerinden biridir ve kan basıncınızın düşmesinden kaynaklanır. Kanınız eskisi kadar hızlı hareket edemez, bu nedenle ayağa kalkarken veya uzun süre ayakta durduktan sonra başınızda hafif bir ağırlık ve dönme hissedebilirsiniz. Hamileliğin en güzel dönemine hoş geldiniz. Bu dönemde hamilelik hormonlarınız saçlarınızın daha parlak daha kalın ve güçlü olmasını sağlar. Ancak çoğalan sadece saçlarınız değildir! İstenmeyen tüylerde de istenmeyen bir artışa hazır olun. 

Bebeğinizin gelişimi 

Bebeğinizin akciğerleri hızla gelişiyor. Sürfaktan adı verilen ve doğduktan sonra bağımsız olarak nefes almasına yardımcı olacak bir protein üretmeye başlayacaklar.

Bebeğinizin parlak olarak görülebilen derisi artık donuklaşmaya, kırışık, kırmızı bir hal almaya başlıyor. Bebeğiniz yeterli kilo alana kadar verniksle kaplanır. Ayrıca bu hafta, olgunlaşan beyin hücreleri ve sinir uçları sayesinde dokunma hissini çok daha iyi kullanıyor. Bu hafta, bebeğinizin kaşları uzamaya ve saç derisi üzerinde filizlenmeye başlar, ancak bu bebekten bebeğe değişkenlik gösterir. Bazı bebeklerin kalın siyah saçları varken bazı bebekler tamamen kel olarak dünyaya gelebilir. 

Bebeğiniz sizi artık daha net duyar. Çünkü iç kulağının kemikleri titreşimleri algılayacak kadar gelişti. Artık bebeğinizle daha çok konuşabilir ve ona müzik dinletebilirsiniz. Bebeğiniz sadece sizinle ilgili şeyleri değil, kendi bedenini de keşfetme yolunda ilerliyor. Kendini tanımaya çalışırken yüzünü okşayacak. 

Kalp atışları çok daha güçlü ve steteskop yardımıyla artık siz de duyabilirsiniz. Beslenmenin yanı sıra çene kaslarını ve dilini çalıştırmak için ağzını sık sık açıp kapatır. Bunu yaparken içinde yaşadığı amniyotik sıvıyı yutmaya devam ediyor. Yediğiniz her şey plasentadan geçtiğinden, yemeklerinizin tadını yuttuğu amniyotik sıvıdan alabilir. Bebeğinizin tat tomurcukları artık farklı tatları tadacak kadar gelişmiştir. 

Geçen hafta itibariyle, bebeğinizin kemikleri kırmızı kan hücreleri üretmeye başladı. Daha önce, bebeğin karaciğeri ve dalağı bu işten sorumluydu, ancak kemikler olgunlaştıkça, bebeğinizin kırmızı kan hücresi ihtiyaçlarını karşılayabileceklerdir. Dalak 30. haftaya kadar, doğumdan birkaç hafta önce de karaciğer kırmızı kan hücrelerini üretmeyi durduracaktır. Kırmızı kan hücresi üretiminin yan ürünü bilirubin adı verilen bir maddedir. Doğmamış bebeğinizin karaciğeri, bilirubini göbek kordonundan plasentaya geçirmeye yardımcı olmak için çalışıyor. Doğumda, karaciğeri tüm bilirubini sisteminden çıkarma işini üstlenmeye hazır olabilir veya olmayabilir. Genellikle, yeni doğmuş bir bebeğin vücudunun kırmızı kan hücresi üretiminin yanı sıra tüm bilirubini çıkarmak için birkaç güne ihtiyacı vardır. Bilirubinin sıklıkla bebeklerde birikmesinin bir başka nedeni de vücutlarının yetişkinlerden daha fazla kırmızı kan hücresi üretmesidir.  Bilirubinin normaldan fazla birikmesi, yenidoğan bebeğinizin cildi ve gözlerinin sarı renkte göründüğü durum olarak da bilinen sarılığa yol açar. 

22. hafta ultrason

Bebeğiniz ultrason kontrolünüzde uyuyor olabilir. Çünkü bebeklerin de yetişkinler gibi uyku ve aktivite periyotları vardır. İşitme ve lezzet alma duyularının hızlı geliştiği bu haftalarda müzik ve yemek seçimleriniz onun hareketlerini de belirliyor olacaktır. 

Bebeğinizin en sevdiği pozisyon, bacakları göğsüne sıkışmış ve başı dizlerine doğru çekilmiş tanıdık C şeklidir. Bazen rahimdeki bu pozisyonda sürekli hareket ederek kaslarını güçlendirir ve siz bunu muhtemelen hissedersiniz!

22. Haftanın İpucu

Hayatınızın tam ortasına yerleşen bebeğinizle birlikte gündeminiz ve sohbet konularınız da değişmiş olabilir. Gündemle ilgili değişik konular bulmanın tam zamanı!

Yapılacaklar Listesi 

  • Bebeğinizin cinsiyetini öğrendiğinize göre onun adını belirlemek için araştırma yapmaya başlayın. 
  • Varisle tanışmak istemiyorsanız uzun süre oturmaktan ya da ayakta kalmaktan kaçının. 

22. Hafta SSS

Başımın dönmesi normal mi?

Hamilelik sırasında baş dönmesi yaygındır ve şu anda vücudunuzda devam eden birçok değişiklikten kaynaklanabilir. En önemlisi, kalbiniz normalden daha fazla kan pompalıyor, kalp atış hızınız hızlanıyor ve dolaşımınız yavaşlıyor, bu da özellikle uykudan veya uzandığınız yerden hızlı bir şekilde kalkmanız durumunda, baygınlık veya baş dönmesi hissetmenize neden olabilir. Susuz kalmak da baş dönmenizin nedenleri arasında yer alabilir. Bu nedenle bol miktarda sıvı tükettiğinizden emin olun. Baş dönmesinin önemli nedenlerinden biri de hamilelikte genişleyen rahminizden kaynaklanan basıncın büyük kan damarlarınızı sıkıştırıyor olmasıdır. 

Önemli!

Ancak baş dönmesi kalıcı ise araştırmak gerekir. Düşük kan şekeri ya da yeterli miktarda demir alamamaktan kaynaklanan kansızlık kalıcı baş dönmenizin nedeni olabilir. Nasıl hissettiğiniz konusunda doktorunuzla konuşun, böylece gerekli önlemleri alabilirsiniz. Doktorunuz büyük olasılıkla düşük kan şekeri seviyelerinin veya aneminin baş dönmesinden sorumlu olup olmadığını öğrenmek için kan testi isteyecektir. Hipoglisemi hamilelik sırasında çok yaygın görülmese de ortaya çıktığında genellikle daha küçük porsiyonlarda daha sık yemek yemeniz ve çok aç kalmamanız önerilir. Anemik olduğunuz ortaya çıkarsa, sorun genellikle günlük vitaminlerinize ek bir demir takviyesi ekleyerek çözülebilir.

Share This Article
Leave a Comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir