Bebeğinizin yolculuğunun yumurtlama ve döllenme dahil iki hafta içerisinde başladığını biliyor muydunuz?
Bedenimde neler değişiyor?
Sperm yumurtayla buluştu. Döllenmeden sonra, yumurtalıklarınız ve rahminizi, gelecek 38 hafta boyunca orada yaşayacak olan yeni döllenmiş yumurtayı veya zigotu barındırmaya hazırlayan bir hormon olan progesteron üretimini artırmaya başladı.
Hamileliğiniz son adet döneminizin ilk gününden itibaren hesaplanır. Gebelik bugünden yaklaşık iki hafta sonra ortaya çıkar ve o zaman gerçekten hamile kalmış olursunuz. Sadece 40 kısa haftada bebeğiniz minik bir tohumun büyüklüğünden dolgun karpuzun büyüklüğüne ulaşacak baştan söyleyelim.
Bebeğinizin gelişimi
Bebeğinizin hala oluşmuş değil, ancak ama her an oluşabilir. Çünkü yumurtlama haftasındasınız. Yumurtalık, fallop tüpüne olgunlaşmış bir yumurta (ovum) salıverir, burada rahime gelerek hayatta kalan spermleri sabırla bekler. 75-900 milyon sperm bu yolculuğa başlarken, binden daha azı rahim ağzından geçmeye başarır ve sadece bir şanslı sperm gebe kalma anında yumurtaya girme onuruna sahip olacak.
2. hafta ultrason
1. ve 2. Haftalarda bebeğinizin ultrason görüntüsü yoktur. Hekiminiz 40 haftayı hamilelik döneminiz içinde saysa da gerçekten hamile değilsiniz. Gebeliğinizin son tarihi, son adet tarihinizin (SAT) ilk günü kullanılarak hesaplanır. Açıkçası o sırada hamile değildiniz, ancak kadın hastalıkları ve doğum uzmanınız bebeğinizin doğum tarihini tahmin etmek için sahip olduğu en iyi referans olarak bu hesaplamadan yararlanır.
2. Haftanın İpucu
Hamile miyim, değil miyim? diye öğrenmek için can atsanız da biraz daha beklemeniz gerekebilir. Çünkü hamilelik testleri yumurtanızın döllenmesinden yaklaşık dört gün sonra, vücudunuzundan salgılanan HCG hormonunu salgılamaya başlar. Ancak idrarda yapılan testlerde bu hormonun izleri daha sonra görüleceğinden emin olmak istiyorsanız kanda gebelik testi yaptırmanızı tavsiye ederiz.
Yapılacaklar Listesi
- Kafein alımınızı azaltın.
- Hamilelik sırasında güvenli ilaçlar hakkında doktorunuzla konuşun.
- Sağlıklı, dengeli bir diyet yapın.
- Egzersiz yaparken de fazla abartmayın.
2. Hafta SSS
Hamile kalma ihtimalimi artırmak için ne yapabilirim?
Adet döngünüzü takip edin
En verimli yumurtlama günlerinizde cinsel ilişkiye giriyorsanız gebe kalma olasılığınızı artırırsınız. Daha hızlı hamile kalmak istiyorsanız adet döngünüzü takip etmenizde fayda var. Adet dönemi rahmin iç zarı olan endometriyumun aylık olarak yenilenmesi sürecidir. Çoğu kadının adet dönemi 3-7 gün sürer. 3. günle birlikte progesteron ve östrojen seviyeleriniz artmaya başlar ve rahminiz yenilenir. 4. günle birlikte folikül olgunlaşması artmaya başlar. Bu, yumurtalıkların salınması için yumurtalarınızın hazırlanmaya başladığı anlamına gelir.
Yumurtlama döneminde hamile kalabilirsiniz!
Gebe kalmak için en uygun zamana hoş geldiniz! Süreleriniz ne kadar uzun olursa olsun, yumurtlama genellikle bir sonraki adet döneminizden yaklaşık 14 gün önce başlar.
Çok erken bir dönemde yumurtlamadığınızın sürece (yumurtlama için ortalama zamanlama, sürenizin başlangıcından 14 gün sonra, vücut ısısı çizelgesi veya ovülasyon testi olarak da bilinen yumurtlama takibini yapan testleri kullanarak), partnerinizin sperminin hamile kalmanızı sağlama konusunda herhangi bir şansı yoktur. Döngünüzün 7. günü civarında vajinal akıntınızda artış görebilirsiniz. Birkaç gün içerisinde doğurganlığınızın artışta olduğunu gösteren beyaz ve yumurta akına benzer kremsi bir akıntı olabilir.
Hadi size küçük bir ipucu:
İşaret ve baş parmağınızı vajinanıza yapıştırarak test edin, ardından parmağınızı ve baş parmağınızı birbirine hafifçe vurun. Akıntınız ince ve iki parmak arasında kolayca yayılırsa, uygun zaman diyebiliriz.
Bu yumurtanızın henüz salındığı anlamına gelmese de yumurtlamanın olduğu ve servikal mukusunuzun sperm için uygun bir ortam olduğu konusunda iyi bir göstergedir. Bu gerçekleştiğinde, vücut ısınız yarım derece artar. Yumurtlama takip kitleriyle doğru zamanı öğrenebilirsiniz. Sonuç doğru zaman diyorsa 24-36 saat içerisinde cinsel ilişkiye girin. Unutmayın! Henüz yumurtlamamış olsanız bile döneminizden hemen sonra hamile kalabilirsiniz. Bunun nedeni verimli bir ortamda sıkışıp kalan spermin 5 güne kadar yaşayabilmesidir.
Serbest bırakılan yumurtalar 12 saatten daha uzun süre yaşar. Aslında, spermler 4-6 saat içerisinde yumurtanızla buluşursa en iyisidir. Veriler gösteriyor ki, her gün seks yapmak en etkili hamile kalma yöntemidir.
Yumurtlama sonrası da hamile kalabilirsiniz!
Yumurtlama döneminiz ortalama 12. günde başlar ve 16. güne kadar sürer. progesteron yükselmeye başlar, bu da yumurtalıkların bu ay daha fazla yumurta bırakması gerekmediğinin sinyalini verir. Servikal mukus kuruyarak ve herhangi bir ek spermin rahme girmesini önlemek için bir tıkaç oluşturacaktır. Döllenmiş yumurtaların rahminize seyahat etmesi yaklaşık altı gün sürer. Eğer endometriyumunuza bir implant takılırsa, bir hafta içinde evde hamilelik testleriyle ölçülen hormon olan hCG yükselişini görmeye başlayacaksınız.
Döngünüzün yeniden başlamasının zamanı geldiyse ve hala hamile değilseniz dert etmeyin. En verimli günlerinizi doğru bir şekilde izlememiş olabilirsiniz. Gebe kalmaya çalışan çiftlerin büyük çoğunluğu bir yıl içinde yaklaşık yarısı ise hedeflerine 6 ayda ulaşıyor.