Bedenimde neler değişiyor?
Aniden başlayan mide ve baş ağrıları, sevdiğiniz yiyeceklere karşı isteksizlik hissetme bu dönemde karşınıza sık sık çıkmaya başlayabilir. Bu geçici bir durum endişelenmeyin baştan söyleyelim. İlk hamileliğinizse rahminiz bir greyfurt büyüklüğünde olsa bir anda mide şişkinliği hissedebilirsiniz.
Bebeğinizin gelişimi
Bebeğiniz bir incir büyüklüğündedir. Hamileliğinizin 20. haftasından itibaren ağırlık artışı 30 kat, uzunluğu ise 3 kat olacaktır. Bebeğiniz artık su altında nefes alabiliyor. 10. Haftadan itibaren bebeğiniz akciğerlerinin büyüme ve gelişmesine yardımcı olan amniyotik sıvıyı az miktarda da olsa solumaya başlar. Ayrıca bu hafta, bebeğinizin kulakları başının yanlarına doğru yerleşmeye başlıyor. Elbette, bebeğinizin başı vücudunun geri kalanıyla karşılaştırıldığında hala orantısız derecede büyük, ancak rahimde büyümeye ve gelişmeye devam ettikçe bu orantısızlık giderek azalacak merak etmeyin. Bebeğinizin organları şekillerini ve fonksiyonlarını tamamlamaya devam ediyor. Akciğer dokusunun gelişimi neredeyse tamamlandı ve dolaşım sisteminiz hala bebeğinize besin ve oksijen getiriyor olsa da kendi kan dolaşımı da harekete geçmeye başlıyor. Bu arada, pankreasındaki bezler insülin üretiyor ve bağırsakları yiyecekleri kendi sindireceği güne hazırlanırken kıvrımlar oluşturmaya başlıyor. Bebeğinizin cildi katmanlar kazandıkça ve daha mat hale geldikçe kalınlaşmaya başlar. Minik kıl folikülleri derisinin yüzeyinin altında beliriyor. Çenesi sertleşmeye başlar ve minik bebek dişlerine dönüşecek ilk diş tomurcuklarının temelleri atılır. Henüz sesini duyamasanız da ses telleri de oluşmaya başladı.
Geçen hafta, bebeğiniz cenin olmayı bıraktı o artık bir embriyo! Yeni doğmuş bebeklere çok daha fazla benziyor. Burnu oluşuyor. Kulakları kafasının yanlarına doğru yerleşirken gözleri arasındaki mesafede açılıyor. Göz mercekleri ve göz kapakları oluşmuş olmasına rağmen, onları 27. haftaya kadar kapalı tutacak. Yine de başı vücudunun geri kalanına göre hala büyük. Ama endişelenmeyin. Önümüzdeki haftalarda hızlı bir büyüme dönemine girecek.
Vücudunda gelişen diğer organlarla birlikte, bebeğinizin genital organı bu hafta da oluşmaya devam ediyor. Bu haftanın sonunda cinsiyetini belirleyen organı tamamen belirginleşmeye başlayacak. O nedenle bu hafta bebeğinizin cinsiyetiyle ilgili kesin sonuç öğrenmeyi beklemeyin. Henüz hekiminizin de emin olmadığı dönemi atlatmadınız.
Bebeğiniz genellikle 5 ila 10 dakika uzunluğunda uyku ve uyanıklık dönemine girmeye başlar. Öksürmeniz bile onu uyandırabilir! Bebeğinizin vücudu ve uzuvları artık kafasından daha hızlı büyür ve minik mucizeniz artık küçük bir insan.
Büyümekte olan bebeğiniz artık kol ve bacaklarıyla her türlü hareketi yapabilir. Ancak henüz çok küçük olduğu için henüz sarsıntılı hareketlerini hissedemeyeceksiniz, ama daha fazla ağırlık ve güç kattığında, hareketlerini hissetmeye başlayacaksınız.
11. hafta ultrason
Bebeğiniz bu haftalarda genellikle başı ve bacakları yukarıya dönük olacak şekilde sırt üstü yatar. Bu görüntüyle birlikte başını vücudunun geri kalanından ayıran boynunun büyüdüğünü görebilirsiniz. Başı hala normal olan vücut boyutunun %50’sinden fazlasını oluşturuyor. Yüz kemiklerini ultrasonda yine parlak beyaz alanlar olarak göreceksiniz. 10. Hafta itibariyle bebeğiniz artık ceninden embriyoya geçiş yaptı.
11. Haftanın İpucu
Progesteron ve östrojen hormonlarınızla birlikte göğüslerinizdeki hassasiyet artmaya ve göğüsleriniz büyümeye devam ediyor. Yeni bir sutyen alma zamanınız geldi.
Yapılacaklar Listesi
- Cildinizi düzenli olarak nemlendirin.
- Sıcak banyodan, saunadan ve vücut ısınızı yükseltecek her şeyden kaçının.
- Bebeğinizin sağlıklı gelişimini öğrenmek için gerekli testleri yaptırın.
11. Hafta SSS
Ense kalınlığı ölçümü ne anlama gelir?
Hamilelik döneminde yapılan testlerden biri de ense kalınlığı ölçümüdür. 11-14. hafta arasında yapılan özel bir ultrason ve eşlik eden kan testleriyle bebeğinizin Down Sendromu, Trizomi 18 başta olmak üzere pek çok genetik bozukluğun ihtimalini öğrenebilirsiniz. Bu şartlara sahip bebekler diğer bebeklerden biraz daha kalın boyunlara sahip olabilir, bu nedenle ultrason bir bebeğin riskini belirlemek için ense kalınlığını inceler. Bu test kesin bir tanı koyamaz, ancak daha ileri testler yaptırıp yaptırmamanız gerektiğine karar vermenize yardımcı olabilir. Testte yapılan ölçümlerde, boynun arka kısmı ortalamanın altında çıkarsa ve kan testleri de bunu destekliyorsa daha ileri düzey testlere geçilir. Koryonik villus örneklemesi (CVS) veya amniyosentez gerekebilir. Bazen, ultrason bebeğin boynunun ortalamadan daha kalın olduğunu gösterebilir, ancak kan testi sonuçları Down sendromunu ekarte edebilir. Bu durumda, bebeğinizin hafif düzeyde bir kalp problemi olabilir ve doktorunuz kesin olarak bilmesi gereken başka testler yapacaktır.
Göbek, kalça, kasık ve pelvis bölgesinde ağrı hissediyorum. Ne yapmalıyım?
Özellikle pelvis ve kasık bölgesinde ağrı birçok gebenin ortak problemidir. Bu ağrılar için endişelenmeyin. Rahminiz büyüdükçe pelvik kemikleriniz buna yer açmak için yer değiştirmeye başlar. Bazen bu genişleme biraz rahatsızlığa neden olur. Eğer sizi rahatsız ediyorsa, hekiminiz ağrınızı azaltmak için size uygun bir ağrı kesici verecektir. Ayrıca fırsat buldukça ayaklarınızı yüksek bir yere kaldırarak dinlendirmeniz de ağrılarınızı azaltır. Ancak, pelvik ağrı çok fazla ve kanama eşlik ediyorsa gecikmeden hemen hekiminizi arayın.